Naar boven

10 x Je eerste appartement inrichten

Op gepost door Kiki Bosch in Indeling & Styling

Het gevoel dat je kreeg toen je de sleutel van je eerste echte huis/appartement in handen had, kun je je waarschijnlijk nog goed herinneren. Ik in ieder geval wel! Je eigen ruimte, alles voor jezelf & het inrichten zoals jij dat wilt, is een heerlijk gevoel. Maar een eerste appartement brengt ook een hoop uitdagingen met zich mee, want je weet dat je hier niet eeuwig blijft wonen. Koop je alles nieuw, of verzamel je spullen bij vrienden en familie? 

Wij wonen momenteel in een appartement van ongeveer 60 vierkante meter, dus we moeten creatief zijn met de ruimte. Toen mijn vriend en ik in dit appartement trokken konden we gelukkig veel spullen meenemen, maar ook via Marktplaats hebben we voor weinig geld leuke spullen op de kop weten te tikken. Maar wat is nu een goede investering? En waar kun je je geld beter niet aan besteden?  Ik geef je vandaag 10 tips voor het inrichten van je eerste appartement. Zo houd je geld over voor echt belangrijke dingen…zoals de housewarming bijvoorbeeld!

1. Koop tweedehands

Ik zweer erbij: tweedehands winkels. Je weet wat ze zeggen, another mans trash is another mans treasure. Echt, je zult versteld staan van wat mensen allemaal wegdoen aan spullen. Ik heb al meerdere malen pareltjes op de kop kunnen tikken. Die variëren van zilveren besteklepeltjes tot een schilderij of een oud kastje. Zo'n aankoop geeft je appartement direct sfeer en maakt het bovendien persoonlijk.

Je eerste appartement inrichten

2. DIY als je kan

Do it yourself projecten zijn ideaal als je geld wilt besparen. Heb je bijvoorbeeld losse ladekastjes & een houten blad over? In een handomdraai creëer je een uniek & zelfgemaakt bureau.

Je eerste appartement inrichten

3. Denk vooruit

Hoe verleidelijk het soms ook is om van alles aan te schaffen voor je huis, het is vaak beter om nog even goed na te denken voor je iets daadwerkelijk koopt. Stel jezelf vragen: kan ik dit meenemen naar een ander huis?  Vind ik dit over een paar jaar ook nog leuk? Ik adviseer om te investeren in accessoires, zoals een mooi vloerkleed en een degelijke salon- of bijzettafel. Als je grote meubels koopt loop je het risico dat je die over een paar jaar alweer weg moet doen, omdat ze niet in of bij je nieuwe huis passen!

Je eerste appartement inrichten

4. Dubbelspel

Kom je tekort in geld & ruimte? Zorg dan dat je de meubels die je aanschaft op twee manieren kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een bijzettafel die je ook kunt omtoveren in een krukje!

Pols Potten Zig Zag kruk

5. Verwen jezelf met een goed matras

Er is één item waar ik nooit op zal bezuinigen: een matras. Slaap is ontzettend belangrijk voor je, dus adviseer ik om niet zomaar een goedkoop of tweedehands exemplaar aan te schaffen. Je brengt een flink aantal uren door in bed & een goed matras gaat zeker tien jaar mee. 

Je eerste appartement inrichten

6. Duik de kelder van je opa & oma in

... Of van je ouders/ooms/tantes. Superleuk om een beetje in andermans spullen te snuffelen en er een paar mooie dingen uit te halen die je kunt gebruiken om je appartement een boost te geven. Gratis + leuk!

Moooi Zio dressoir 

7. Wees creatief met ruimte

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je hebt in je eerste appartement waarschijnlijk niet zeeën van ruimte. Grote spullen die je niet direct nodig hebt wil je natuurlijk uit het zicht hebben, dus die kun je in grote bakken onder je bed schuiven. Sieraden wil je waarschijnlijk wel weer in het zicht wilt hebben. Aan een haakje in je slaapkamer bijvoorbeeld. 

Je eerste appartement inrichten

Het is dus de kunst om het meeste uit je geld te halen. Bepaal wat jij belangrijk vindt in huis en wat je de moeite waard vindt om je geld aan uit te geven. Ik ga altijd voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Liever één mooi ding dat jaren meegaat, dan tien dingen die ik na een jaar kan weggooien. Met een mix van design en tweedehands kun je een prachtig (eerste) appartement inrichten!


Om je eerste appartement compleet te maken, mogen sommige items absoluut niet ontbreken. Hieronder vind je mijn favorieten uit het Flinders assortiment!

8. Tijdloze toppers

Persoonlijke favoriet, deze klassieker van Artemide raakt nooit uit de mode & past in elk interieur. De Tolomeo Micro tafellamp is een tijdloze lamp die zijn investering meer dan waard is!

Artemide Tolomeo Micro Tafellamp 

9. Investeer in warmte

Een plaid van goede kwaliteit (katoen, linnen of wol) in een neutrale kleur is een investering waar je geen spijt van krijgt. Op de bank, in je favoriete kuipstoel of over je bed heen. Deze Plain plaid van House Doctor zal je niet teleurstellen. 

House Doctor Plain Plaid

10. Kleed is koning

Dit koeienvel van Pols Potten gaat jarenlang mee. Ook fijn; het Bullskin vloerkleed is niet slijtage gevoelig dus het kan tegen een stootje.

Pols Potten Bullskin vloerkleed

Ben jij al de trotse eigenaar van een eigen appartement? En welke keuzes heb jij gemaakt voor je inrichting? Ik ben benieuwd!

Beeld gevonden via: (1) happy interior blog (2) pop sugar (3) jessie webster (4) Flinders (5) popsugar (6) Flinders (7) buzzfeed (8 t/m 10) Flinders

[Onder redactie van Sabine Meekel]

Kiki Bosch

Over de auteur

Kiki Bosch

Kiki is gefascineerd door design. Van zelfgemaakte meubels tot de perfecte poef: haar inspiratie deelt ze iedere maand in de Adviesmodule. Daarnaast blogt ze op Prettyhealthythings.nl over yoga, beauty en natuurlijke voeding.