Naar boven

5 x Een kleine ruimte inrichten

Op gepost door Merel Kosters in Indeling & Styling

Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag op interieurgebied: hoe richt je een kleine woonruimte slim in? Als trotse eigenaresse van een relatief kleine woonkamer (die momenteel aan een serieuze metamorfose onderhevig is), geef ik je graag mijn op eigen ervaring gebaseerde tips & tricks!

#1 Kies je eyecatcher

Een kleine ruimte betekent heus niet dat je overal op in moet leveren. Maak vooraf wel de keuze op welk gebied je flink uit wil pakken, en op welk gebied je dan een beetje rustig aan gaat doen. Ik heb bijvoorbeeld altijd gedroomd van een grote, diepe, lounge hoekbank. Zo eentje waar je in wegzakt en niet meer zo gemakkelijk af komt. Precies zo’n bank is er een paar maanden geleden ook gekomen. Ook al is ‘ie eigenlijk te groot voor de ruimte. Ter compensatie heb ik een smalle salontafel, een laag tv-meubel en hele simpele eettafelstoelen. Zo is de bank de eyecatcher geworden zonder de rest van de inrichting in de weg te staan.

"Bepaal vooraf op welk meubel je de nadruk wilt leggen in een kleine ruimte"

Design on StockBeeld Grote meubels die veel ruimte innemen zijn niet per definitie taboe. Zorg er alleen wel voor dat je ze combineert met meer eenvoudige, niet te opvallende stukken. Je kunt bijvoorbeeld prima voor de royale Aikon Lounge bank XL gaan van Design on Stock...

HAY JW01Beeld ... als je ergens anders maar weer wat ruimte bespaart, zoals met de HAY JW01 stoel zonder armleuningen en met smalle poten.

#2 Maak gebruik van hoogteverschillen

Iets wat in mijn woonkamer per toeval erg goed heeft uitgepakt, is het werken met hoogteverschillen. Omdat mijn bank vrij groot is, staat ‘ie erg dicht bij de eettafel, waardoor de ruimte er al snel ‘vol’ uitziet. Om dit te proberen op te lossen heb ik nieuwe, hogere poten onder mijn steigerhouten eettafel gezet en er barkrukken bij gekocht. Het hoogteverschil zorgt voor een effectieve scheiding in de woonkamer tussen het zitgedeelte en het eetgedeelte.

BarkrukkenBeeld De tijd waarin we barkrukken met oncomfortabel zitten associeerden is definitief voorbij met deze drie mooie exemplaren met stevige rugleuningen. V.l.n.r. de HAY JW01 barkruk, de Zuiver Ridge Rib barkruk en de Gubi Beetle barkruk.

#3 Kijk uit voor teveel ‘poespas’

Teveel decoratie oogt al snel druk, zeker in een kleine ruimte. Ga je dus niet teveel te buiten aan fotolijstjes, kaarsjes, plantjes en andere woonaccessoires. Kijk ook uit voor meubels met een te druk design, niet alleen qua kleur, maar ook qua vormgeving. Kies liever voor een kast met greeploze deurtjes, een zwevend tv-meubel of een salontafel met één poot in het midden. Zo wordt het zicht in de ruimte minder vaak onderbroken en ziet het geheel er dus ruimtelijker uit. Vermijd ook decoratieve stiksels of randjes om te voorkomen dat er teveel items in de ruimte om aandacht vragen.

"Een kast met greeploze deurtjes, zwevend tv-meubel of salontafel met één poot zorgt voor een ruimtelijk effect"

Pastoe
Beeld Een zwevend tv-meubel of dressoir laat de ruimte groter lijken.

#4 Gebruik transparante of hoogglanzende materialen

Show off what you’ve got door het kleine beetje ruimte dat je hebt goed te laten zien, of zelfs te verdubbelen! Transparante meubels houden zichtlijnen in stand en laten bovendien licht door. Spiegels verdubbelen de ruimte optisch en weerkaatsen licht. Als je geen plek hebt om er één strategisch op te hangen, kies je voor meubels in hoogglanzende materialen, die zorgen ’s avonds ook nog eens voor sfeervolle weerkaatsing van kaarslicht.

ZuiverBeeld Zilveren, koperen en messing accessoires zijn op het moment erg populair, dus sla je slag en ga bijvoorbeeld voor de Zuiver Cupid bijzettafel die in alle drie deze uitvoeringen geleverd wordt.

Gubi Pedrera bijzettafelBeeld Voor de liefhebbers van transparant is er de Gubi Pedrera salontafel.

#5 Investeer in ingebouwde of verborgen verlichting

Lampen kunnen op zichzelf prachtige kunstwerken zijn. Toch hebben kleine ruimtes over het algemeen meer baat bij ingebouwde of verborgen lichtbronnen. Ingebouwde verlichting is in een al ingerichte ruimte vaak niet meer gemakkelijk te realiseren, verborgen verlichting wel. Installeer een lichtsnoer bovenop de kast, onder je zwevende televisiemeubel, of achter de rugleuning van de bank en je bereikt al een prachtig effect zonder een lamp in het zicht te hoeven zetten. Ook zijn wand-, plafond-, en hanglampen praktischer dan tafel- en vloerlampen, omdat deze simpelweg minder ruimte in beslag nemen. 

"Verborgen verlichting is gemakkelijk te realiseren in een ruimte die al is ingericht"

VerlichtingBeeld Lichtsnoeren langs de randen van het plafond geven ook een sfeervol effect! Bron: Poliform.it

Ook bij hanglampen kun je ruimte besparen: de Muuto E27 hanglamp is weliswaar klein, maar geeft een hoop licht! En anders hang je er toch gewoon een paar naast elkaar?

Zo zie je maar weer, ook met een kleine ruimte kun je nog alle kanten op!

Merel Kosters

Over de auteur

Merel Kosters

Merel is student en personal style blogger op Merely-Merel.nl. Ze houdt zich vooral bezig met mode, design en interieur. Voor de Adviesmodule schrijft ze over woontrends en geeft ze fijne interieurtips, altijd voorzien van een portie inspiratie!