Naar boven

Aan tafel! Stijladvies voor de eetkamer           

Op gepost door Anne-Margot Weel in Indeling & Styling

Het is natuurlijk maar de vraag of je überhaupt een aparte kamer hebt om te eten, ofwel een ‘eetkamer’. Met name in de drukbevolkte steden met minder ruimte voor wonen zijn er maar weinigen die zich deze luxe kunnen permitteren. Bovendien lijkt het steeds meer een trend te zijn om een zogenaamde ‘eetkeuken’ te hebben, waar je zowel kookt als eet en leeft (foto 1 en 2). Vandaar dat we hier tips geven over het beste van beide werelden, of je nu kleinbehuisd bent of een aparte kamer hebt voor iedere activiteit!

Lichte ruime eetkamer

Foto 1 Ruime, lichte leefkeuken met grote eettafel en Eames Plastic DSR-stoelen van Vitra.

Eetruimte in keuken

Foto 2 Eetkeuken met blad van marmer en industriële lampen.

Onmisbaar

Onmisbaar in een eetkamer of eetkeuken is natuurlijk de eettafel. De tafel staat centraal en zonder dit meubelstuk is deze ruimte niet eens een eetkamer te noemen! Het leuke is dat je met dit meubel alle kanten op kunt, zowel in vorm en kleur als hoogte en afmeting (foto 3). Dit is geheel afhankelijk van jouw ruimte en budget. Het is uiteraard wel van belang dat er aandacht aan dit meubel wordt geschonken; een opklaptafeltje kan goed van pas komen in een kleine ruimte en voor alleenwonenden, maar is niet altijd even stabiel of comfortabel wanneer er gasten over de vloer komen (foto 4). Daarnaast is een grote tafel soms prachtig, maar neemt deze veel ruimte in beslag en is hij onhandig als je vaak alleen eet. Bovendien blijft er dan weinig ruimte over in het geval je graag een multifunctionele ruimte wilt creëren.

Eetkamer met tafel in u-vorm

Foto 3 Rode eethoek met u-vormige bank.

Kleine eethoek in mintgroen

Foto Kleine eethoek in vrolijk gekleurde keuken. Eames-stoel van Vitra.

Verlichting

Behalve daadwerkelijk eten en lang tafelen, kan de eetkamer ook dienen als bijvoorbeeld werkruimte. Voor beide gelegenheden is het belangrijk over de juiste verlichting te beschikken, om zowel goed te kunnen werken als bij sfeerlicht te kunnen dineren. Niets is zo vervelend als onder een felle lamp eten, of juist niet te kunnen zien wat je eet. Mijn tip is daarom om centrale verlichting te gebruiken waarvan het licht gedimd kan worden, alsmede sfeerverlichting zoals een vloerlamp, kaarsen en/of een lamp op een tafeltje/dressoir in de buurt. Goede voorbeelden hiervan zie je bijvoorbeeld op foto 5, 6, 7 en 8. Op foto’s 6, 7 en 8 valt bovendien prachtig daglicht binnen.

Eetkamer met opvallende ronde lampen

Foto 5 Eetkamer in landelijke stijl met ronde lampen.

Eetkamer bij het raam

Foto 6 Eethoek bij het raam met onafgewerkte muren. Eames DSW-stoelen van Vitra.

Eethoek met banken en kussens

Foto 7 Lichte eethoek met gekleurde kussens. Doorzichtige Louis Ghost-stoelen van Kartell.

Eetkamer met prachtig daglicht

Foto 8 Eettafel in de erker met veel daglicht.

Comfort

Voor lange avonden tafelen en urenlange studeersessies is het aan te raden comfortabele eetkamerstoelen aan te schaffen. Soms betekent dit echter ook dat die leuke industriële of houten stoel niet geschikt is voor jouw eettafel (foto 9 en 10). Het is daarom aan te raden om van tevoren goed te bedenken waaraan je het meeste tijd gaat besteden in de ruimte. Gelukkig is er ontelbaar veel keus uit zowel comfortabele als esthetisch verantwoorde stoelen, zie bijvoorbeeld foto 11 en 12. Een ander onderdeel van comfort is de keuken dichtbij hebben; niet te hoeven lopen met borden en glazen en kunnen praten met je gasten terwijl je achter het fornuis staat. Een grote eetkeuken is erg gewild, vooral omdat men op dinertjes altijd met z’n allen in de keuken eindigt, daar waar meestal de minste ruimte is.

Eetkamer met industriële stoelen

Foto 9 Industriële ruimte met lange eettafel.

Eettafel met houten stoelen

Foto 10 Eettafel met marmeren blad en ijzeren poten.

Comfortabele en mooie eetkamerstoelen

Foto 11 Robuuste houden eettafel met kunststof stoelen.

Eetkamerstoel van zacht foam

Foto 12 Houten eettafel met grijze stoelen met ijzeren poten.

Materialen

We weten inmiddels dat het kopen van alle meubels in één kleur of stijl een beetje saai is. Het is juist de kunst om verschillende materialen en stijlen met elkaar te mixen, maar toch een eenheid te creëren. Dit zie je bijvoorbeeld goed op foto 13, waarbij spiegelglas moeiteloos gecombineerd wordt met kunststof en een tegelvloer. Of op foto 14, waar hout tegen een stenen achtergrond prachtig afsteekt.

Bijzondere mix van materialen

Foto 13 Eetkamer met spiegeltafel en rode accenten.

Donkere eetkamer met veel hout

Foto 14 Eetkamer met zwarte muren en gebruik van hout.

Decoratie

Niets is leuker dan jouw eettafel te versieren al naar gelang het seizoen. Met name met kerst pakken we uit. Nu het zomerse weer zich aandoet verhuizen we meer naar buiten en wordt de tafel versierd met leuk zomerse tafelaccessoires, zoals tafellinnen, onderborden en vrolijke servetten. Bovendien kan een eettafel ook prima dienen als leestafel en staat een stapel tijdschriften altijd gezellig. Denk ook aan een mooi vloerkleed onder de tafel en een vaas met verse bloemen (foto 15 en 16).

Fraai aangeklede eettafel

Foto 15 Vrolijk gedekte tafel bovenop groot vloerkleed.

Verse bloemen op de eettafel

Foto 16 Glazen tafel en zwart-wit gestreept kleed.

Zoals je ziet, kun jij ook van jouw eetkamer/eethoek een stijlvolle ruimte maken. Door een aantal simpele veranderingen aan te brengen op het gebied van verlichting en decoratie, kom je al een heel eind. Kijk voor meer inspiratie op interieurgebied op mijn website www.timetoturnthetable.com!

[Bron beeld: Pinterest]

Blogger Anne-Margot Weel heeft een passie voor inrichten en het creëren van een fijne omgeving. Met haar tips geeft ze je inspiratie, en waar mogelijk een andere kijk op verschillende ruimtes in je huis. Meer advies van Anne-Margot vind je op haar website Timetoturnthetable.com.

Anne-Margot Weel

Over de auteur

Anne-Margot Weel

Anne-Margot Weel woont in Barcelona en volgt de internationale woontrends op de voet. Ze schrijft over het creatief inrichten van verschillende ruimtes in huis. Meer advies en inspiratie vind je op haar blog Time to Turn the Table.