Naar boven

Creatieve stylingtips voor tuin en balkon

Op gepost door Anne-Margot Weel in Indeling & Styling

Vanwege het vaak druilerige weer in Nederland, wordt onze buitenruimte helaas maar weinig gebruikt. En dat terwijl er zoveel manieren zijn om je tuin of balkon optimaal te benutten! Kies voor een praktische indeling, selecteer de juiste kleuren en breng de nodige decoratie aan. In dit artikel geven we je stylingtips om van jouw tuin of balkon in no time de perfecte buitenruimte te maken.

Vier seizoenen lang genieten

We willen allemaal een buitenruimte die zó gebruiksvriendelijk is, dat je direct kunt gaan zitten als de eerste zonnestralen zich laten zien. Dit kun je onder andere bereiken door materialen te gebruiken die weerbestendig zijn. Kies bijvoorbeeld voor aluminium tuinmeubelen die het hele jaar door buiten kunnen staan zonder dat ze gaan roesten. Een vuurkorf of terraswarmer zorgt er daarnaast voor dat je ook in koudere periodes kunt genieten van je buitenruimte. Trek tot slot de stijl die je binnenshuis hebt gekozen, door naar buiten. Zo is de stap naar buiten letterlijk en figuurlijk sneller gezet.

Diepte aanbrengen in de tuin

Ben je gezegend met een grote tuin, probeer deze dan op te delen in verschillende hoekjes. Met kronkelende paadjes die leiden naar een plekje om te zonnen, eten of tuinieren. Een tuin wordt namelijk spannender als je deze niet in één oogopslag kunt ontdekken. Werk daarom met verschillende (natuurlijke) materialen en hoogtes voor een interessant geheel. Dit effect bereik je ook met afwisselende kleurtonen in de tuin, oftewel donkere en lichtere versies van dezelfde tint. Voor nog meer diepte in de tuin, kun je het beste donkere onder- of achtergronden gebruiken. Hier steekt groen mooi tegen af.

Een donkere achtergrond geeft de tuin meer diepteBeeld Een donkere achtergrond geeft de tuin meer diepte.

Kies de juiste tuinverlichting

Geef de tuin of het balkon ook ’s avonds die charme door goede verlichting aan te brengen. Je hebt hiervoor de keuze uit verschillende typen verlichting. Een slinger met gekleurde lampjes of spotjes zorgt voor een feestelijk effect, maar geeft te weinig licht om stoepjes te onderscheiden. Voor een meer functionele verlichting van de tuin zijn er daarom grond- en wandspots. Ook kun je kiezen voor lampen in de vorm van een bloempot of een grote vuurkorf voor licht én warmte. Tot slot zijn er ook een heleboel mogelijkheden op het gebied van energiezuinige tuinverlichting, zoals ledlampen.

Kleed het groots aan

Heb jij geen tuin, maar een klein balkon of terras? Ook hier kun je een oase van rust, zon en groen creëren. Kies bijvoorbeeld tuinmeubelen in dezelfde vorm van jouw terras(je), voor een zo ruim mogelijk effect. Wees inventief, werk met opbergmeubels en inklapbare stoelen en tafeltjes, maar kleed het groots aan. Een bankje of brede plank met een paar kussens is vaak al genoeg voor een rijke uitstraling! Of maak van jouw balkon iets speciaals door een kleed neer te leggen of aan de wand te hangen. Er bestaan zelfs speciale buitenkleden die goed tegen het Hollandse weer kunnen.

Verticale tuin

Mocht je tot slot helemaal niet over een buiten beschikken, dan is de verticale tuin misschien iets voor jou. Dit is een steeds populairder wordende manier van groen toevoegen aan het huis, vooral onder mensen die in de stad wonen en geen tuin hebben. Door een automatisch irrigatiesysteem worden de planten regelmatig voorzien van water en voedingsstoffen. Het overtollige water wordt opgevangen en afgevoerd door een kleine goot onder de groene wand. Ideaal, toch?

Dankzij de zogenaamde ‘verticale tuin’ kun je nu ook binnen genieten van groenBeeld Dankzij de zogenaamde ‘verticale tuin’ kun je nu ook binnen genieten van groen. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de het stylen van tuin en balkon? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur).

Anne-Margot Weel

Over de auteur

Anne-Margot Weel

Anne-Margot Weel woont in Barcelona en volgt de internationale woontrends op de voet. Ze schrijft over het creatief inrichten van verschillende ruimtes in huis. Meer advies en inspiratie vind je op haar blog Time to Turn the Table.