Naar boven

Creëer orde met opbergers

Op gepost door Renée IJzerman in Indeling & Styling

Soms is het gewoon tijd om je huis op te ruimen en al je spullen netjes op te bergen. Met opbergdozen, kasten en andere opbergers schep je orde in de chaos. Maar hoe pak je dat precies aan? Lees onze tips!

Sorteren

De basis van opruimen is sorteren: wat hoort bij wat? Probeer categorieën te maken. Op deze manier zijn dingen ook weer sneller terug te vinden als je ze opgeborgen hebt. Vervolgens bedenk je waar de categorieën horen te liggen. Heb je bijvoorbeeld net een stapel dvd’s bij elkaar gesorteerd, bedenk dan waar je die dvd’s nodig hebt. Waarschijnlijk is dit bij je zithoek waar de televisie staat. Bedenk ook hoe vaak je de spullen gebruikt. De stapel oude dvd’s die je amper bekijkt kunnen dan bijvoorbeeld naar de zolder worden gebracht.

Opbergen
Beeld
Het is vaak handig om bakken en dozen te labelen zodat je weet wat erin zit. Zo vind je alles weer goed terug.

Een opbergmethode vinden

Bij elke categorie past weer een goede opberger. Dvd’s zijn bijvoorbeeld goed op te bergen in dozen. Kleinere voorwerpen kunnen in mandjes, potten of bakjes. Onthoud dat opbergers met een deksel altijd netter zullen ogen, omdat je de spullen erin zo uit het zicht houdt. Daarbij komt dat een transparante opberger rommeliger kan ogen. Een doorzichtige pot of een vitrinekast zijn dus niet altijd de beste opbergopties.

Sommige spullen wil je niet opbergen, bijvoorbeeld omdat ze je dierbaar zijn. Ook boeken toon je liever in het zicht. Probeer hier een selectie van te maken en niet álles tentoon te stellen. Vergeet niet dat je de voorwerpen ook altijd nog kunt omwisselen. Plaats de gekozen voorwerpen in groepjes bij elkaar en niet overal, zodat het geheel geordend oogt.

Muuto Mini Stacked kast
Beeld Een aantal gesorteerde voorwerpen, geplaatst in groeperingen in de Muuto Mini Stacked kast.

Kartell Componibili
Beeld Sommige voorwerpen kunnen gelijk naar je nachtkastje, omdat ze daar thuishoren. Dit nachtkastje is de Kartell Componibili. Deze kast is eenvoudig te sluiten met schuifdeurtjes, zodat alles opgeruimd oogt.

Opbergdozen
Beeld Dozen zijn goede opbergers. Hier zijn de dozen opgevrolijkt met wat tape.

Boekenkast
Beeld Sorteer boeken op kleur om de boekenkast rustiger te laten ogen.

Ferm Living Enter tijdschriftenrek
Beeld Tijdschriften kunnen altijd mooi opgeborgen worden in rekken, zoals in dit Ferm Living Enter tijdschriftenrek.

Slimme opbergmethodes

Je kunt natuurlijk gebruik maken van dozen, kastjes en potten, maar er bestaan ook nóg slimmere opbergmethodes. Om je spullen nog meer uit het zicht te houden, gebruik je een ingebouwde opbergplek. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden.

Opbergen onder bed
Beeld De ruimte onder je bed kan natuurlijk ook benut worden.

Opbergen onder bed
Beeld Ook onder dit bed zit opbergruimte verwerkt. De lamp is de Gubi Grossman Grasshopper vloerlamp. De stoel is de Hay About A Lounge Chair High AAL93 stoel.

Opbergmethodes
Beeld

Linksboven
Door lades te maken in een trap, benut je alle ruimte en kun je van alles opbergen.
Rechtsboven
Zelfs in de badkuip zijn er opties tot opbergen.
Linksonder
Je kunt ook lades maken in de traptreden. Een ideale manier om ongebruikte ruimte te benutten.
Rechtsonder
Dit is een spiegel die je open kunt slaan en waar dus opbergruimte in zit. Erg handig voor het opbergen van sieraden en parfums.

We hopen dat je geïnspireerd bent geraakt en zin hebt gekregen om thuis aan de slag te gaan. Tijd om orde op zaken te stellen, want opgeruimd staat netjes!

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.