Naar boven

Grote ruimte, grote uitdaging: tips & tricks voor een stijlvolle woonkamer

Op gepost door Anne-Margot Weel in Indeling & Styling

Persoonlijk vind ik de woonkamer een van de meest uitdagende ruimtes om in te richten. Vaak is dit de grootste ruimte van het huis, waarin op interieurniveau alles zo’n beetje kan en mag. Dit is het centrum van het huis, een plek om te ontspannen en om gasten te ontvangen. In Nederland hebben veel woonkamers een redelijk ‘standaard’ vorm: L-vormig, langwerpig en soms met en-suite deuren. Hoewel dit voor sommigen ‘out of the box’-denken lastig maakt, zijn er genoeg mogelijkheden om jouw interieur die individuele look te geven. Waar te beginnen?

Foto 1 Ruime woonkamer met grote witte hoekbank.

Focal points

Door jouw woonkamer te verdelen in verschillende hoekjes – (door mij) zogenoemde ‘focal points’ – wordt het oog als het ware rondgeleid in de ruimte. Het is de perfecte manier om die leuke stoel of die moderne lamp de aandacht te geven die hij verdient. Zie bijvoorbeeld hoe je dit doet op foto 2 en 3. De muur achter de bank op foto 3 trekt de aandacht door de verschillende kunstobjecten en materiaal- en hoogteverschillen. Op foto 3 roept de spectaculaire gele lamp om aandacht, niet alleen door zijn kleur, maar ook de grootte en vorm vallen op.

Foto 2 Bank in zwart-witpatroon, met kunst op de achtergrond.

Foto 3 Zithoekje met grote gele lamp.

Vastgeroest?

Soms is een ruimte al zo lang op een bepaalde manier ingedeeld dat het lastig is om nog te bedenken hoe het ook anders kan. Mocht het tot de opties behoren, probeer dan je ruimte zo leeg mogelijk te maken en ‘from scratch’ opnieuw te beginnen. Probeer in ieder geval altijd een plattegrond te tekenen van jouw woonkamer, zonder meubels, en probeer van alles uit. Heb je er ooit aan gedacht om dat meubel schuin te zetten, of die ene tafel áchter de bank te zetten? (foto 4.)

Foto 4 Zithoek met grote spiegel en tafel achter bankje.

Kom naar voren

Een van de tips die ik mensen vaak geef is om niet alle meubels tegen de muren te ‘plakken’. Het maakt dat de woonkamer wat stijfjes oogt, en eerlijk gezegd lijkt een ruimte vaak zelfs groter door objecten meer naar voren te laten komen. Bovendien maakt het je kamer zóveel interessanter en speelser! Foto 5 en 6 laten zien hoe het moet.

Foto 5 Ruime woonkamer met haardvuur.

Foto 6 Woonkamer in beigetinten met gestreept vloerkleed. 

Mix ’n Match

Afwisseling in je interieur verveelt nooit. Alles in dezelfde kleur, van hetzelfde materiaal en op gelijke hoogte is zó saai! Door die verschillende hoekjes te creëren, leid je het oog al rond in jouw kamer. Dit effect kun je versterken door gebruik te maken van verschillende materialen en vormen. Foto 7 combineert een fluwelen bank met een plastic bijzettafel en industriële lampen. Foto 8 gaat net een stapje verder en mixt bont, bamboe, glas, een gestreept vloerkleed en pauwenveren met elkaar op geniale wijze. Prachtig is ook de manier waarop de verschillende materialen en vormen op foto 9 toch tot één geheel zijn samengebracht.

Foto 7 Donkerblauwe bank met wit bijzettafeltje.

Foto 8 Lichte woonkamer met mix van materialen en prints.

Foto 9 Ruime woonkamer met grijsfluwelen Chesterfield-bank.

No limits

Bedenk je dat er maar weinig echt te ver gaat op interieur vlak, en dat het vaak vooral een kwestie is van uitproberen om erachter te komen of iets in jouw huis past of niet. Inrichting gaat lang niet alleen over meubels en verlichting, beperk je niet tot wat je al kent, het veilige. Experimenteer met kleur (foto 10), prints, behang (foto 12), kleden, en laat je interieur een afspiegeling zijn van jouw persoonlijkheid.

Foto 10 Woonkamer met roze bank en rode accenten.

Foto 11 Houten dressoir met kunst aan de muur; Foto 12 Dressoir tegen achtergrond van ananasbehang.

Foto 13 Woonkamer met beigetinten en accenten.

Blogger Anne-Margot Weel heeft een passie voor inrichten en het creëren van een fijne omgeving. Met haar tips geeft ze je inspiratie, en waar mogelijk een andere kijk op verschillende ruimtes in je huis. Meer advies van Anne-Margot vind je op haar website Timetoturnthetable.com.

Anne-Margot Weel

Over de auteur

Anne-Margot Weel

Anne-Margot Weel woont in Barcelona en volgt de internationale woontrends op de voet. Ze schrijft over het creatief inrichten van verschillende ruimtes in huis. Meer advies en inspiratie vind je op haar blog Time to Turn the Table.