Naar boven

Kijk mee met een interieurarchitect bij het inrichten van een fantastische loft

Op gepost door Yvonne Hagen in Indeling & Styling

Yvonne Hagen is interieurarchitect en heeft een eigen ontwerpbureau. Vandaag gunt ze je graag een kijkje in een bijzonder interieurconcept dat ze ontwierp voor een loft in het voormalige IBM-gebouw in Uithoorn.

Voordat je begint met het maken van een interieurconcept is het zaak om te weten voor wie je dit doet. Het interieurconcept moet passen bij de – in dit geval – potentiële kopers. Zij moeten zich aangesproken voelen en zich kunnen associëren met het beeld. Zij moeten het gevoel krijgen ‘ik wil daar wonen’.

Loft interieurconcept
Beeld Appartement in het voormalig IBM gebouw in Uithoorn.

Door een projectontwikkelaar ben ik gevraagd een interieurconcept te ontwerpen voor een appartement in het voormalige IBM-gebouw. Dat gebouw is in 1956 in Uithoorn gebouwd en bestond uit platte hallen (laboratorium) en een toren (management en directie). Nu is IBM vertrokken, de hallen zijn gesloopt, maar het torentje is gebleven. Op dit terrein is nu een nieuwe woonwijk in ontwikkeling. De markante toren, die op één pilaar staat, is als icoon behouden. Hij heeft nu een plek midden in de parkvijver en vormt daarmee hét herkenningspunt van de nieuwe woonwijk ‘Park Krayenhoff’.


Beeld IBM-toren in Uithoorn.

Deze historische IBM-toren is helemaal gerenoveerd en gemoderniseerd. Per verdieping is één loft appartement gerealiseerd, drie in totaal. Ieder appartement heeft een eigen terras op het dak met een wijds uitzicht. Deze appartementen worden casco opgeleverd en geven de nieuwe bewoners de mogelijkheid om de indeling geheel naar eigen wens te bepalen. De vele raampartijen geven een zee van licht en een fantastisch uitzicht naar alle windstreken.

Ideaal uitgangspunt

Het pand is bijzonder te noemen. De mogelijkheid om deze vrij in te delen en daarmee alle woonwensen te kunnen verwezenlijken, is een gunstig gegeven. En natuurlijk een feestje voor een interieurontwerper.

Doelgroep

Allereerst heb ik de doelgroep voor deze appartementen bepaald. Gezien de prijs van deze koopappartementen, de ligging en de mogelijkheden, past de doelgroep bij de zogenaamde ‘Dynamische Individualisten’. Deze mensen zijn actief, zelfverzekerd, hebben een sterk karakter en zijn intelligent. Zij hebben een voorkeur voor luxe en exclusiviteit. Dynamische individualisten zijn trots op hun interieur, het geeft ze een zekere status. Zij houden van strak en weinig rommel, overzichtelijk met duidelijke lijnen en zonder onverwachte dingen. Zij kiezen voor designmeubelen en merken. Trends worden pas gevolgd als deze zich hebben bewezen. Zij veranderen dan ook niet met grote regelmaat het interieur.

Nu ik de doelgroep in kaart heb gebracht, kan ik goed bepalen wat de wensen voor een optimaal woongenot zullen zijn. Royale living met comfortabele bank. Ruime open gezellige keuken met grote eettafel. Aparte relaxhoek met openhaard en een plek om te werken.

Indeling

Om de potentiële koper te helpen in het ontwerpproces en zo inzicht te krijgen in de mogelijkheden, heb ik een aantal indelingsvarianten bedacht. Voor de uitwerking van de Artist Impression is uiteindelijk één variant gekozen die ik hieronder laat zien. Uitgangspunt bij deze indeling: echtpaar of alleenstaande man of vrouw, geen kinderen (of althans niet meer thuiswonend). En het appartement moet de mogelijkheid bieden voor logees.

Plattegrond

Beeld Van deze indelingsvariant zijn aan de hand van moodboarden onderstaande Artist Impressions gemaakt.

Bijzonder aan het gebouw zijn de raampartijen aan vier zijden. Met de indeling heb ik gezorgd dat geen enkele ruimte deze raampartij insluit. De ruimte gaat zo niet verloren aan gangen. Ze vloeien in elkaar over en worden gescheiden door transparante deurpartijen. Volledige benutting van de oppervlakte, dus.

Interieurontwerp en stijl

Een interieur moet vooral de persoonlijkheid uitstralen van degene die er woont. Maar wat ik duidelijk in ogenschouw moet houden, is dat ik een interieurontwerp moet voorstellen waarbij een zo’n breed mogelijk publiek zich aangesproken voelt. Dus over de top, te opvallend, te uitgesproken en te luxe heb ik vermeden.

Leuk om te weten bij deze doelgroep is dat hun inkomen ruim boven modaal ligt. Met 13,8% van het totaal aantal huishoudens is het net niet de kleinste groep. Deze groep is echter wel goed voor bijna een kwart van de totale bestedingen. Woonbladen die zij gebruiken om ideeën op te doen zijn Eigen Huis & Interieur, Elle Decoration en Residence.

De interieurstijl die ik passend vind, is 'Warm Modern'. Strakke lijnen en doordachte vormen. Rustige en natuurlijke tinten. Een kleurpalet met 2 à 3 verschillende warme natuurtinten. Te veel verschillende kleuren maken dit interieur immers te schreeuwerig. Ik heb gekozen voor één kleuraccent: warm geel. Met wat opvallende decoratie kan je dan leuke accenten leggen en door het gebruik van de juiste materialen en stoffen wordt het geheel uitnodigend, warm en aangenaam ogend. Luxe en comfort zonder glitter en glamour!

Woonkamer

Woonkamer
Beeld Woonkamer, gezien vanaf perspectief 1.

Links van het woongedeelte is een hoek ontstaan omdat de entree is afgescheiden door een muur. Hier kan mooi de werkplek gesitueerd worden, samen met een wand(boeken)kast. Deze open vakkenkast is zwevend en ‘hangt’ als het ware onder de plafond pui. Om de functie van de verschillende hoeken te benadrukken heb ik de ruimte laten onderbreken door een openhaard. Deze scheiding geeft gelijk de mogelijkheid om twee relaxplekken te creëren.

Woonkamer
Beeld Woonkamer, gezien vanaf perspectief 2.

De woonkamer is als kern gesitueerd. Aan drie zijdes zijn de open raampartijen. Ik heb gekozen voor een comfortabele hoekloungebank. En voor het optimale lounge-effect een lage salontafel en een royaal kleed. Alles laag bij de grond (de grondwet voor het loungen) en daardoor wordt het weidse uitzicht niet doorbroken, waar je ook zit.

Keuken

Keuken
Beeld Keuken.

Rechts van het woongedeelte is de keuken gesitueerd. Door het vele licht dat de ruimte opzuigt, heb ik gekozen voor het warme notenhout. Voor de rust en de eenheid is dit hout type door de hele woning toegepast. Aanrechtblad is van marmer, dit is weer helemaal hip. Een goede combi van natuurlijk en stijlvol!

Slaapkamer


Beeld Slaapkamer.

Een royaal bed met een intiem hoofdboard, een inloopkast die afgesloten kan worden met schuifdeuren uitgevoerd in het warme notenhout. En als finishing een in het oog vallende warm gele achterwand. Zie de transparantie van de ruimte. De kamers worden afgesloten door een stalen deurpartij.

Badkamer

Badkamer
Beeld Badkamer.

Dubbele wastafels en een inloopdouche. Ook hier vind je het warme notenhout en marmer terug. De nis in de muur met een lichtstrook geeft extra diepte en is makkelijk om de douchebenodigdheden neer te zetten.

Close-up badkamer
Beeld Nis in de badkamermuur, met een lichtstrook.

Enthousiast geworden? Bekijk de 3D-animatie van deze loft.

Interieurconcept: Ywish Styling
Artist Impressions en 3D animatie: Axes Virtual Creations

Styliste Yvonne Hagen bedenkt graag creatieve en verrassende oplossingen, afgestemd op de persoonlijke wensen van de klant. Ze heeft een eigen ontwerpbureau: Ywish Styling. Meer informatie vind je op haar website Ywish.nl.

Yvonne Hagen

Over de auteur

Yvonne Hagen

Alles wat te maken heeft met sfeer, creatie en compositie trekt mijn aandacht. Het is de rode draad in mijn leven.