Naar boven

Kruip maar onder de wol: gebreide & gehaakte woonaccessoires

Op gepost door Merel Kosters in Indeling & Styling

Wat mij betreft is er maar weinig leuk aan de herfst. Regenbuien en ijzige wind zijn straks weer aan de orde van de dag, de bomen verliezen in rap tempo hun goudgekleurde bladeren en er komt echt  een eind aan lange zomeravonden met een biertje (of twee) op het terras. Ik probeer dan ook maar het beste te maken van dit transitional season (zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen) door me te focussen op het winterklaar maken van mijn huis. Aan de slag!

Eén van de simpelste manieren om dat te doen is door het toevoegen van comfortabele kussens en warme plaids. Wat dat betreft maken ‘ouderwetse’ gebreide en gehaakte stoffen dit seizoen een ware comeback. Ze zijn volop aanwezig bij verschillende interieurwinkels en –merken en als je daar niet kan vinden wat je zoekt, ga je toch lekker zelf aan de slag? Hoe kan je een druilige herfstdag nu beter doorbrengen dan op de bank, met een kop koffie of thee, brei- of haaknaalden en een paar bollen zachte wol? Vandaag geef ik je een hoop kijk-, koop- en doe-het-zelf inspiratie, zodat je de nadelen van de herfst dadelijk helemaal vergeten bent!

Wol
Beeld Dat ziet er gezellig uit! Door het weer gedwongen worden binnen te blijven is helemaal zo vervelend nog niet met deze warme plaids en zachte kussens.

Wol of katoen?

Of je nu zelf aan de slag gaat, of iets kant-en-klaar koopt, let dan goed op het materiaal. De meeste gebreide of gehaakte accessoires worden óf van wol óf van katoen gemaakt. Alhoewel het voor het uiterlijk niet veel uitmaakt, hebben de garens verschillende eigenschappen. Vooral bij het uitkiezen van een plaid is dit van belang.

WOL

Wol is een dierlijke vezel, voornamelijk afkomstig van de vacht van schapen, maar bijvoorbeeld ook van geiten, alpaca’s en kamelen. Wol is, net als de vacht van deze dieren, lekker warm. Door de grove vezel houden wollen dekens lucht vast, wat goed isoleert tegen de kou. Ook is wol erg elastisch en soepel, waardoor je je met gemak in een wollen dekentje kunt rollen. De nadelen zijn dat wol soms kan pluizen en/of kriebelen, hoewel de meeste kwaliteitsgaren hier wel tegen behandeld zijn, en het lastig te wassen is. Hou er rekening mee dat de meeste wollen interieur accessoires alleen met de hand gewassen kunnen worden. Ook al staat er op het label dat het item op 30 graden in de wasmachine kan, dit is echt af te raden! Centrifugeren of drogen in een wasdroger is al helemaal uit de boze.

KATOEN

Katoen is een plantaardige vezel, afkomstig van de zaden van de katoenplant. Katoen is, in tegenstelling tot wol, luchtdoorlatend, weinig elastisch en kreukgevoelig. Doordat het warmte veel minder goed vasthoudt dan wol, is het een garen dat vooral geschikt is voor in de zomer. Bij de aankoop van een gebreid of gehaakt kussen maakt dit uiteraard weinig uit. De voordelen zijn dat katoen sterker is dan wol en, afhankelijk van de kleur, goed wasbaar is. Ook kriebelt katoen niet.

Wol versus katoen
Beeld Wol en katoen hebben uiteenlopende eigenschappen. Zo is wol over het algemeen meer geschikt voor (warme) plaids, terwijl katoen zich goed leent voor (wasbare) kussenhoezen. 

Ferm Living Kelim
Beeld Het Ferm Living Kelim kussen Black Triangles heeft het beste van twee werelden. Het kussen bestaat voor 80% uit wol en 20% uit katoen. 

Zelf aan de slag

Enthousiast geworden door al deze cozy inspiratie, ging ik enige tijd geleden zelf aan de slag. Om het uit te proberen kocht ik wat goedkope brei- en haaknaalden en (acryl)wol en keek ik tientallen filmpjes op YouTube. Wat bleek? Breien en haken is helemaal niet moeilijk en ontzettend verslavend (toegegeven, haken gaat me vooralsnog wat makkelijker af). Ik kan het iedereen met een hekel aan de herfst aanraden, want het is ontzettend leuk iets volledig naar eigen zin te ontwerpen en te maken!

Breien
Beeld Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Hier ben ik bezig met een zwart-grijs-witte plaid en een wit-mint ombre plaid (voor een vriendin die mint als accentkleur koos in haar verder grotendeels witte huis).

Kant-en-klaar

En voor wie helemaal geen zin heeft in al dat gepriegel met naald en draad (kan ik ook goed inkomen): er zijn veel creatievelingen te vinden die het voor je willen doen. Online is er bovendien voor ieder wat wils: van massaproductie, tot uniek en handgemaakt.

H&M Home
Beeld Gebreide kussens bij H&M Home.

Fatboy Klaid Plaid
Beeld En ja hoor, ook hier bij Flinders! Dit is de gebreide Fatboy Klaid plaid, verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Mand
Beeld
Met de hand gehaakte manden bij DarlingBeBrave via Etsy.

Zuiver Nienke vloerkleed
Beeld Voor het Nienke vloerkleed van Zuiver is wol gemengd met vilt. Zo ontstaat een zacht en warm vloerkleed dat niet kriebelt. 

Happy knitting! En een gezellige herfst toegewenst!

Merel Kosters

Over de auteur

Merel Kosters

Merel is student en personal style blogger op Merely-Merel.nl. Ze houdt zich vooral bezig met mode, design en interieur. Voor de Adviesmodule schrijft ze over woontrends en geeft ze fijne interieurtips, altijd voorzien van een portie inspiratie!