Naar boven

Mix & match: hoe creëer je een eenheid in huis?

Op gepost door Anne-Margot Weel in Indeling & Styling

Ondanks ontelbaar veel mensen, smaken en meningen op de wereld zie je toch dat veel huizen op dezelfde eentonige en neutrale manier zijn ingericht. Natuurlijk heeft lang niet iedereen een passie voor interieur, maar het is juist zo leuk om er iets unieks van te maken en je eigen stijl te vertegenwoordigen! Naast het mooi inrichten van een ruimte of huis, is het vooral de kunst om je eigen persoonlijkheid in een interieur terug te laten komen.

Hoe doe je dat?

Er zijn drie belangrijke factoren die je kunt aanwenden om een eigen stempel op jouw interieur drukken: kleur, structuur en vorm. Door deze ingrediënten te mixen en matchen kun jij die persoonlijke draai geven aan jouw inrichting en tegelijkertijd een uniek alsmede samenhangend geheel creëren.

Creëer eenheid met een grote rode muur
Beeld
1 Met zo'n grote rode muur geef je de ruimte in een keer een sfeervolle uitstraling.

#1 Kleur

Kleur is simpel, niet duur en toch doeltreffend. Dit ingrediënt kan een ruimte in één keer omtoveren en een bepaalde look & feel geven (foto 1). Omdat deze factor zo bepalend is voor een ruimte, is het belangrijk om niet té veel verschillende kleuren in je interieur te gebruiken: drie tot maximaal vier kleuren is het advies. Zeker als je vervolgens ook verschillende vormen en materialen met elkaar wilt mixen. Voor afwisseling en diepte kun je daarom proberen vooral tinten uit eenzelfde kleurenpalet te combineren (foto 2).

Mix en match: kleur
Beeld 2
Kies kleurtinten uit hetzelfde kleurenpalet, daarmee schep je eenheid. Beeld 3 Goed voorbeeld van het gebruik van verschillende materialen of structuren.

#2 Structuur

Nadat de toon letterlijk en figuurlijk is gezet, kun je het interieur ‘invullen’ met gebruik van verschillende materialen of structuren. Denk bijvoorbeeld aan een glazen bijzettafeltje naast donkere velours gordijnen of een leren bank in combinatie met een Perzisch tapijt. Zie ter illustratie ook de gestreepte gordijnen naast een houten tafeltje met moderne groene lamp (foto 3), of de witte retro stoelen met roze bekleding in een klassieke kamer met grijstinten en houten parket (foto 4). Hoe meer lagen er in een ruimte aangebracht worden, hoe interessanter het wordt. Materialen als staal, kunststof, hout, brons, glas, steen en beton kunnen prachtig met elkaar gecombineerd worden (foto 5 en 6). Structuur en details brengen het interieur tot leven: ze voegen warmte en diepte toe aan een ruimte.

Mix materiaal en stijl
Beeld 4
Zo speel je met verschillende materialen en stijlen.

#3 Vorm

Vorm is ook van grote invloed op de samenhang van het interieur. Het mixen van verschillende vormen leidt het oog rond in de kamer en intrigeert (dit geldt ook voor het gebruik van verschillende hoogtes). Deze afwisseling kan in de vorm van meubels zitten, maar ook in de vorm van accessoires. Dit is bijvoorbeeld te zien op foto 7, waar ronde salontafels afgewisseld worden met de strakke lijnen van de stoel en bank. Of op foto 8, waar een achthoekig bijzettafeltje en een ronde poef gecombineerd worden met een rechthoekig vloerkleed en schilderij aan de wand.

Integreer verschillende materialen
Beeld 5 en 6
Materialen als staal, kunststof, hout, brons, glas, steen en beton kunnen prachtig met elkaar gecombineerd worden in een ruimte.

Speel met vormen
Beeld 7
Het mixen van verschillende vormen leidt het oog rond in de kamer en intrigeert.

Vergeet in het kader van vorm ook niet aan patronen te denken. Retro prints en patronen zijn terug van weggeweest en kunnen prachtig gestyled worden met moderne objecten en klassieke meubels (foto 9 en 10). Zelfs een interieur met op de muur een klassieke ruit (foto 11) kan mooi gecombineerd worden met verschillende materialen en tóch een geheel vormen.

Mix and Match
Beeld 8
De achthoekige bijzettafels met de ronde poef en het hoekige kleed maakt het geheel interessant. Beeld 9 Retro prints en patronen kunnen prachtig gestyled worden met moderne objecten en klassieke meubels.

Retro prints
Beeld
10 Mooie combinatie van retro print en mondern meubilair. Beeld 11 Zo'n klassieke ruit gaat verrassend goed samen met glanzende metalen.

Kortom, het creëren van een eenheid in het interieur door middel van het mixen en matchen van kleuren, vormen en materialen is mogelijk en vormt een leuke uitdaging. Door het aantal kleuren in huis te beperken en door verschillende hoogtes en vormen met elkaar af te wisselen, kan de harmonie in een ruimte gewaarborgd worden en tot een spannend en interessant interieur leiden.

 

Blogger Anne-Margot Weel heeft een passie voor inrichten en het creëren van een fijne omgeving. Met haar tips geeft ze je inspiratie, en waar mogelijk een andere kijk op verschillende ruimtes in je huis. Meer advies van Anne-Margot vind je op haar website Timetoturnthetable.com.

Anne-Margot Weel

Over de auteur

Anne-Margot Weel

Anne-Margot Weel woont in Barcelona en volgt de internationale woontrends op de voet. Ze schrijft over het creatief inrichten van verschillende ruimtes in huis. Meer advies en inspiratie vind je op haar blog Time to Turn the Table.