Slimme tips voor het inrichten van kleine ruimtes

Op gepost door Renée IJzerman in Indeling en styling

De basis van een ruimte, oftewel de vorm en grootte, heeft altijd invloed op de inrichting ervan, dat is onvermijdelijk. Maar of je nu in een paleis woont of in een schoenendoos, de truc is om er het meest uit te halen. Je kunt misschien de oppervlakte van je ruimte niet veranderen, maar wel de perceptie hiervan. Daarom de tien beste tips om je kleine ruimte groots in te richten! 

#1 Benadruk de hoogte

Ga de hoogte in! Wees creatief en benadruk de hoogte van een ruimte. Hang verschillende (staande) lijsten aan de muur en kies voor gordijnen die doorlopen van vloer tot plafond. Of maak van de muur één grote boekenkast. Een lambrisering halverwege de muur vergroot de ruimte ook optisch.

#2 Breng verdeling aan

Probeer je ruimte in te delen met behulp van meubels. Plaats bijvoorbeeld een tafel of bureautje achter de bank waardoor je een eet/werkruimte en loungeruimte ineen creëert. Of plaats meubels zó dat er vanzelf een soort scheiding gevormd wordt tussen het zitgedeelte en slaapgedeelte.

#3 Wissel vormen af

In een kleine ruimte doe je er goed aan om verschillende vormen met elkaar te combineren. Zo lijkt een grote, rechthoekige bank minder ruimte in te nemen als je er een rond bijzettafeltje naast zet. En een robuuste, rechte eettafel oogt kleiner met ronde krukken eromheen of stoelen met een ronde zitting. 

#4 Kies reflecterende materialen

Maak gebruik van glas, spiegels en staal. Denk aan een glazen bijzettafel, een roestvrijstalen fruitschaal en spiegels zonder een opvallend frame. Slanke en reflecterende materialen brengen namelijk meer licht in een ruimte en laten deze groter lijken.

Een of meerdere spiegels is de perfecte manier om een kleine ruimte groter te laten lijken.

Beeld Een of meerdere spiegel(s) op een wand is de perfecte manier om een kleine ruimte groter te laten lijken.

#5 Breng kleuraccenten aan

In een kleine ruimte neig je snel naar het gebruik van veel wit op de muren en in de meubels. Hoewel wit inderdaad een ruimte groter laat lijken, is het effect nog vele malen groter als je kleuraccenten toepast. Het individueel accentueren van bepaalde items geeft namelijk een ruimtelijk effect, omdat het oog als het ware wordt ‘rondgeleid’.

#6 Zorg voor niveaus

Plaats een statement meubel, zoals een grote bank, ruim bed of riante eettafel, in een kleine ruimte. In combinatie met kleinere items breng je de ruimte in balans. Kies daarnaast voor meubels en objecten die verschillen in hoogte. Zo creëer je niveaus in een ruimte en dat laat deze een stuk groter lijken.

#7 Opbergruimte: whenever, wherever

Hoe meer losse items in een kamer, hoe kleiner deze lijkt. Zorg dus voor voldoende opbergruimte door out of the box te denken. Creëer plek onder het bed, bouw een boekenkast om de deurpost heen en haal alles uit de ruimte onder de trap. Werk met deurtjes en deksels om rommel uit het zicht te houden.

Door het bed te verhogen creëer je vierkante meters onder je ‘slaapkamer’.

Beeld Door het bed te verhogen creëer je vierkante meters onder je ‘slaapkamer’.

#8 Vermijd poespas

In een kleine ruimte oogt decoratie al snel te druk. Houd het aantal fotolijstjes, kaarsjes en souvenirs dus zo klein mogelijk. Kies daarnaast voor een kast met greeploze deuren, een zwevend televisiemeubel of een salontafel met één poot. Zo wordt het zicht in de ruimte minder vaak onderbroken en oogt het geheel groter.

#9 Investeer in verlichting

Ingebouwde of verborgen lichtbronnen zijn onmisbaar in een kleine ruimte. Investeer bijvoorbeeld in ledstrips voor je garderobekast, televisiemeubel of achter de bank. Ook zijn wand-, plafond-, en hanglampen praktischer dan staande lampen, omdat ze simpelweg minder ruimte in beslag nemen.

#10 Kies multifunctionele meubels

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar multifunctionele meubels zijn echt onmisbaar in een kleine ruimte. Kies dus een bijzettafel die ook als kruk en televisiemeubel dienst doet. Ga voor een slaapbank, neem een voetenbank waarin je spullen kunt opbergen en kijk eens naar een bureau dat onderdeel is van het wandmeubel.

Hier zie je hoe het wandmeubel van String opbergen en werken met elkaar kan combineren.

Beeld Hier zie je hoe het wandmeubel van String opbergen en werken met elkaar kan combineren.


Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de slimme tips voor het inrichten van kleine ruimtes? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.