Naar boven

Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand...

Op gepost door Sabine Meekel in Indeling & Styling

Mannen doen het gemiddeld 18 keer per dag. Vrouwen zelfs 38 keer. Waar ik het over heb? In de spiegel kijken! Reden genoeg om ook jouw interieur te voorzien van een mooi exemplaar. Een spiegel is namelijk niet alleen een tof accessoire om je wand mee op te fleuren, maar heeft nog veel meer voordelen voor je inrichting. In dit artikel bespreken we de pluspunten van spiegels en hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken in jouw interieur!

Spiegelwand
Beeld 'n Spiegel aan diggelen is lang zo erg nog niet.

De juiste spiegel voor 't juiste doel

Een spiegel in huis heeft vaak een specifiek gebruiksdoel. Je koopt bijvoorbeeld een spiegel voor in de badkamer, zodat je jezelf kunt zien tijdens het scheren. Of je kiest voor een spiegel in de deur van je kledingkast, om te checken of die ene broek wel leuk staat. Bij het uitkiezen van zo'n functionele spiegel is het belangrijk om, afhankelijk van waar en waarvoor je de spiegel gaat gebruiken, goed te kijken naar de vorm en de eigenschappen van de spiegel die je kiest.

Tip: Spiegel in de badkamer? Zorg voor helder of zelfs verwarmd spiegelglas, zodat je er snel weer in kunt kijken nadat iemand heeft gedoucht. Bedenk bovendien hoeveel mensen tegelijkertijd van de spiegel gebruikmaken en of deze ook moet kunnen vergroten, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van make-up.

Kartell All Saints spiegel
Beeld Heb je een lichte en heldere badkamer? Probeer dan eens een gouden of bronzen spiegel. De Kartell All Saints spiegel in goud of zelfs bladgoud, heeft een warm en sfeervol effect!

Scheerspiegels bij Flinders

Beeld Scheer je weg met deze designexemplaren! Van links naar rechts zie je de Hay Strap spiegel, Gubi Adnet spiegel en House Doctor Bolina spiegel

Optisch bedrog

Spiegels zijn handig om te kijken of je haar wel goed zit. Maar ze kunnen ook een aantal functies vervullen voor je interieur! Zo kun je een spiegel gebruiken om een ruimte in huis groter te laten lijken. Een hal, bijvoorbeeld, geef je een grotere indruk door een spiegel op de wand te bevestigen. Pas wel op dat je in hele smalle ruimtes niet twee spiegels tegenover elkaar hangt. Dit geeft een onrustig effect.

Tip: om een ruimte breder te laten lijken, plaats je de spiegel op de wand aan de smalle zijde van de kamer. Om een ruimte juist langer te laten lijken, plaats je de spiegel aan de korte kant. 

Staande spiegel in woonkamer
Beeld Door een spiegel zó op te hangen dat je er ook daadwerkelijk iets in 'ziet', vergroot je optisch je ruimte. Hang de spiegel dus niet tegenover een witte wand, dan loop je het effect mis.

Slaapkamerspiegels
Beeld Een spiegel in de slaapkamer is niet alleen ideaal als passpiegel, maar geeft je ook een gevoel van licht en ruimte. Je moet er wel rekening mee houden dat je jezelf regelmatig tegenkomt!

Spiegels bij Flinders
Beeld Ook Flinders is dol op grote spiegels. Ontdek ze allemaal in de webshop! Met de klok mee: House Doctor Pure Nature spiegel, Menu Kaschkasch spiegel, Kartell Francois Ghost spiegel en Normann Copenhagen Fold Mirror spiegel

Denk niet te licht over spiegels!

Op een aantal badkamerspiegels na, geven de meeste spiegels zelf geen licht. Toch zijn ze prima in staat om de lichtinval in je kamer te bepalen. Door een spiegel op de juiste plek te bevestigen, kun je op simpele wijze een donkere hoek verlichten. Let er wel op dat er daglicht op de spiegel valt, maar liefst géén direct zonlicht! Anders word je verblind wanneer de zon flink schijnt.

Tip: check waar het daglicht het meest en het langst naar binnen valt. Nu heb je de juiste wand gevonden. Ga vervolgens met een kleine spiegel langs die muur en ontdek hoe het licht door de kamer verspreid wordt. Kies een geschikte plaats, een spiegel die je mooi vindt en.. Tadaa! Zo bepaal je eigenhandig welk gedeelte van de kamer op natuurlijke wijze wordt verlicht.

Sfeerbeeld spiegels
Beeld Het daglicht wat door de ramen naar binnen valt, wordt op een natuurlijke manier versterkt door de spiegels.

Functionals 101 Candelabra spiegel
Beeld Met de 101 Candelabra spiegel van Functionals kun je de kamer van zowel daglicht als kaarslicht voorzien. 

Reflectie = decoratie

Spiegels zijn, tot slot, ook een ontzettend leuke manier om een lege wand te decoreren. Voor een speels effect hang je meerdere spiegels in verschillende maten en stijlen naast elkaar. Door een aantal spiegels met dezelfde vorm op één muur te plaatsen, versterk je de indruk. Dit noemen we herhaling. Of kies voor een blikvanger: een zeer grote spiegel, eentje in een opvallende vorm of een spiegel met bijzondere details. Spiegels zijn bovendien zeer geschikt om een deel van de kamer of je favoriete accessoire uit te lichten.

Tip: zet bijvoorbeeld een mooie plant of een romantische kandelaar voor de spiegel en laat er een zacht licht op schijnen. Dit geeft vooral ’s avonds een magisch effect!

 Goods Mirror Mirror spiegel

Beeld De Mirror, Mirror spiegel van Goods vertelt je in maar liefst vier verschillende talen hoe mooi je bent. Als dat geen blikvanger is…

Spiegel in hal
Beeld Need I say more?

Normann Copenhagen Ready Hook spiegels
Beeld De kracht van herhaling. Hang meerdere Ready Hook spiegels van Normann Copenhagen op ’n rijtje voor een vrolijk effect!

Kortom, houd rekening met het doel waarvoor je de spiegel gaat gebruiken, de ruimte waarin deze komt te hangen (of staan!) en het daglicht wat naar binnen valt. Want het moge duidelijk zijn: of je je spiegelbeeld nu kunt waarderen of niet, deze designspiegels zijn het ophangen waard! 

Sabine Meekel

Over de auteur

Sabine Meekel

Sabine is webredacteur bij Flinders en dol op design. Ze speurt woonbladen en websites af om de nieuwste producten te bespreken in de Flinders adviesmodule. Heb je tips, vragen of inspiratie voor een artikel? Mail naar redactie@flinders.nl.