Stap voor stap de babykamer inrichten

Op gepost door Sabine Meekel in Indeling en styling

Kleintje op komst en van plan om de babykamer in te gaan richten? Baby steps, my dear, baby steps! Want ook het inrichten van de babykamer gaat stap voor stap. In deze tutorial laten we je zien waar je het beste mee kunt beginnen, welke items onmisbaar zijn in de babykamer en hoe je de ruimte tot slot een persoonlijk tintje geeft. Aan de slag!

Stap 1: Meten is weten

Begin met het opmeten van de babykamer. De juiste maten zijn essentieel om te bepalen welke meubels in de kamer passen en hoeveel verf, behang en vloerbedekking je nodig hebt. Neem daarom nauwkeurig alle maten van de kamer op en noteer deze. Controleer ook of je te maken hebt met ramen, openslaande deuren, een verwarming, schuine daken, enzovoorts.

Stap 2: Plattegrond maken

Voor stap twee ga je een plattegrond maken. Je kunt hiervoor een stuk papier gebruiken dat je, net als de in te delen meubelstukken, op schaal uitknipt. Maar je kunt ook een digitale plattegrond maken met bijvoorbeeld Floorplanner. Houd bij het intekenen van de plattegrond ook rekening met lichtinval en vaste elementen zoals een verwarming. Om veiligheidsredenen mag het babybedje bijvoorbeeld niet te dicht bij de verwarming komen te staan.

Stap 3: Meubels intekenen

Om rust en ruimte te creëren in de babykamer, kun je het beste alleen meubels plaatsen die écht nodig zijn en het geheel aankleden met wat accessoires. Probeer je te beperken tot de volgende meubels:

  • Commode, liefst met lades zodat je flesjes en toebehoren netjes kunt opbergen;
  • Comfortabele stoel, voor de nachten die jij doorbrengt in de babykamer;
  • Wiegje, en later een ledikant of junior bedje;
  • Kast of kist voor kleding, speelgoed en overige dingen.

Veel kindermeubels hebben standaard afmetingen. Zo is een babybedje gemiddeld 60 x 120 cm, een commode minimaal 75 x 60 cm en een aankleedkussen 70 x 50 cm. Met deze afmetingen in het achterhoofd kun je de meubels intekenen op de plattegrond. 

Voorbeeld van een babykamer met alleen maar meubels die écht nodig zijnBeeld Voorbeeld van een babykamer met alleen maar meubels die écht nodig zijn.

Stap 4: ‘Routing’ bepalen

Bij het indelen van de babykamer is het belangrijk om de ‘routing’ te bepalen. Dat is de manier waarop je de ruimte gebruikt en in welke volgorde je bepaalde dingen doet. Je haalt bijvoorbeeld je baby uit bed, legt hem of haar op de commode en verschoont vervolgens de luier. Dan is het niet praktisch (en zelfs gevaarlijk!) als de luiers in de linnenkast aan de andere kant van de kamer liggen. Let er dus goed op dat de meubels een logische plaats krijgen.

Stap 5: Verlichting kiezen

De ogen van je kindje zijn kwetsbaar en gevoelig. Kies daarom voor rustige lampen die een indirect licht verspreiden. Let ook op de lichtsterkte, oftewel hoe fel de lichtbron is, en de kleurtemperatuur van een lamp. Ook is het belangrijk dat de lamp niet te heet wordt. Ledverlichting wordt niet warm en is daarom ideaal voor de kinderkamer. Zorg er daarnaast voor dat je minstens één lamp direct bij binnenkomst aan kunt doen, voor als je ’s nachts naar de babykamer gaat. Controleer tot slot of een (tafel)lamp binnen het bereik van je kindje wel stevig op zijn 'voet' staat.

Stap 6: Accessoires toevoegen

Tot slot: accessoires. Zoals gezegd is het aan te raden om alleen de hoognodige meubels in de babykamer te plaatsen en het geheel aan te kleden met accessoires. Deze items zijn leuk én handig:

  • Een vrolijke klok komt ook in de nachtelijke uurtjes goed van pas;
  • Een spiegel stimuleert de ontwikkeling van taal en zicht bij je kindje;
  • Een wissellijst zorgt ervoor dat je regelmatig nieuwe foto’s van voor je kindje bekende personen en plaatsen kunt ophangen.

Ook vloerkleden zijn een handig en leuk accessoire voor de kinderkamerBeeld Ook vloerkleden zijn een handig en leuk accessoire voor de kinderkamer. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het inrichten van de babykamer? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Sabine Meekel

Over de auteur

Sabine Meekel

Sabine is webredacteur bij Flinders en dol op design. Ze speurt woonbladen en websites af om de nieuwste producten te bespreken in de Flinders adviesmodule. Heb je tips, vragen of inspiratie voor een artikel? Mail naar redactie@flinders.nl.