Tuininrichting: 4 manieren om een klein balkon optimaal te benutten

Op gepost door Renée IJzerman in Indeling en styling

Tuininrichting is al een vak apart, maar hoe zit het als je alleen maar een balkon hebt? Ontdek 4 manieren om dit kleine oppervlak optimaal te benutten. Bijvoorbeeld door in de hoogte te werken, of uitklapbare en ophangbare elementen te gebruiken. Doe inspiratie op met deze mooie voorbeelden.

#1 Ga de hoogte in

Het aantal vierkante meters van je balkon mag beperkt zijn – naar boven toe is vaak nog terrein te winnen. Verticaal tuinieren, heet dat. Bedek muur, rand en schutting met planten, klimop en hangpotten. Zo zie je meteen de randen van je buitenruimte niet meer. Je balkon lijkt hierdoor een stuk groter en groener.

Tuininrichting - Balkon met verticale tuin

Beeld Verticale tuinen met klimop en bloempotten.

Tuininrichting - Balkon met verticale tuin

Beeld Verticale tuinen op een schutting.

Tuininrichting - Balkon met verticale tuin

Beeld Kleurig balkon met verticale tuin en veel groen.

Tuininrichting - Balkon met verticale tuin

 Beeld Balkon met groene beschutting op scheidingwand.

#2 Monteer inklapbare en ophangbare tafels en stoelen

Op een klein oppervlak nemen spullen idealiter alleen plek in op het moment dat je ze nodig hebt. Monteer daarom een uitklapbare tafel die je aan de wand bevestigt. Hetzelfde geldt voor een schommelstoel en een hangmat: ideaal om op te hangen als je alleen bent, en ook zo weer weggehaald als je gezelschap hebt.

Tuininrichting - Balkon met inklapbaar tafeltje

Beeld Balkon met uitklapbaar tafeltje.

Tuininrichting - Balkon met ophangmeubels

Beeld Schommelstoel (links) en hangmat (rechts).

#3 Kies zitmeubels die effectief ruimte besparen

Wil je met veel mensen op je bescheiden balkon zitten? Staar je niet blind op losse tuinstoelen, want die nemen veel ruimte in. Krukjes zijn multifunctioneel: je kan erop zitten en ze gebruiken als bijzettafeltje. Als je de krukjes niet nodig hebt, stapel je ze op elkaar in de hoek. Ook een bankje is een goed alternatief voor losse stoelen. Hier kunnen meerdere mensen op zitten, en met wat kussens en dekens ziet het er extra knus uit.

Tuininrichting - Balkon met bankje

Beeld Banken op kleine balkons.

Tuininrichting - Balkon met bankje

Beeld Balkon met bank en grote ronde kussens.

#4 Betrek de balkonvloer in je tuininrichting

Weinig plek betekent niet dat er geen kleur of sfeer gecreëerd kan worden. Gebruik hiervoor – naast kussens en andere accessoires – de vloer van je balkon. Leg een mooi vloerkleed neer of een (kunst)grasmat, en je bereikt meteen een groot effect.

Tuininrichting - Balkon met vloerkleed

Beeld links Balkon met zwart-witkleed, rechts Balkon met blauw vloerkleed en parasol.

Tuininrichting - Balkon met vloerkleed

Beeld Balkon met blauwwit vloerkleed.

Tuininrichting - Balkon met grasmat

Beeld Balkon met kunstgrasmat.

Tuininrichting - Balkon met vloerkleed

Beeld Balkon met multicolour vloerkleed.

Het is kortom slim en sfeerverhogend om een verticale tuin te creëren op (een van) de rand(en) van je balkon, en de vloer te bedekken met een vloerkleed. Daarnaast doe je er goed aan om te kiezen voor ruimtebesparende krukjes, bankjes, hangstoelen en inklaptafeltjes. Hopelijk hebben deze voorbeelden je geïnspireerd om van je eigen balkon een mooi en effectief domein te maken waar het goed toeven is deze zomer, zowel alleen als in gezelschap.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.