Vier manieren om een balkon optimaal in te richten

Op gepost door Renée IJzerman in Indeling en styling

Tuininrichting is al een vak apart, maar hoe zit het als je alleen maar een balkon hebt? Ontdek vier manieren om dit kleine oppervlak optimaal te benutten. Bijvoorbeeld door in de hoogte te werken of uitklapbare en ophangbare meubels te gebruiken. We laten zien hoe jij je balkon efficiënt kunt inrichten.

Tip 1: ga de hoogte in met planten

Het aantal vierkante meters van je balkon mag beperkt zijn, maar naar boven toe is vaak nog genoeg terrein te winnen. Verticaal tuinieren noemen we dat. Bedek muur, rand en schutting met plantenbakken en bloempotten inclusief je favoriete planten erin. Zo zie je meteen de randen van je buitenruimte niet meer. Je balkon lijkt hierdoor ook een stuk groter en groener.

inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

Tip 2: bespaar ruimte met multifunctionele meubels

Wil je met veel mensen op je bescheiden balkon zitten? Staar je niet blind op losse stoelen, want die nemen veel (meer) ruimte in. Krukjes zijn multifunctioneel: je kunt erop zitten en ze daarnaast gebruiken als bijzettafeltje. Ook een bankje is een goed alternatief voor losse stoelen. Hier kunnen meerdere mensen op zitten en met wat kussens ziet het er extra knus uit. Of denk aan meubels zoals trolleys en bijzettafels die zowel binnen als buiten goed van pas komen.

inspiratiefoto met

Tip 3: kies inklapbare en ophangbare meubels uit

Op een klein oppervlak nemen spullen idealiter alleen plek in op het moment dat je ze nodig hebt. Monteer daarom een uitklapbare tafel die je aan de wand bevestigt. Hetzelfde geldt voor een schommelstoel en een hangmat: ideaal om op te hangen als je alleen bent. Je haalt ze ook zo weer weg als je gezelschap hebt.

inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

Tip 4: vergeet de accessoires en verlichting niet

Weinig plek betekent niet dat er geen kleur of sfeer gecreëerd kan worden. Gebruik hiervoor – naast kussens en andere accessoires – de vloer van je balkon. Leg een mooi vloerkleed neer en je bereikt meteen een groot huiselijk effect. Daarnaast creëer je bij uitstek sfeer met verlichting en juist op een balkon zijn portable lampjes en lichtsnoeren onmisbaar.

inspiratiefoto met
inspiratiefoto met

Meer designitems voor het inrichten van je balkon

Het is slim en sfeerverhogend om een verticale tuin te creëren op de rand(en) van je balkon en de vloer te bedekken met een vloerkleed. Daarnaast doe je er goed aan om te kiezen voor bijvoorbeeld ruimtebesparende krukjes, inklaptafeltjes en portable lampjes. Met deze items maak je van je eigen balkon een mooi en effectief domein waar het zowel alleen als in gezelschap goed toeven is bij mooi weer.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een balkon inrichten en welke producten daarvoor geschikt zijn? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.