Van babykamer naar kinderkamer in vier stappen

Op gepost door Pauline van Dongen in Indeling en styling

Als kinderen na twee jaar de babykamer ontgroeid zijn, wordt het tijd om aan de slag te gaan met een heuse peuter- of kinderkamer. Het (her)inrichten van dezelfde kamer brengt uitdagingen met zich mee. Maar waar begin je? En hoe maak je de juiste keuzes bij het inrichten? We helpen je graag op weg door deze vier handige stappen te doorlopen.

Stap 1: Functionele keuzes

Waar de babykamer voorheen was ingericht om je kindje fijn te laten slapen, verschonen of voeden, zijn er nu misschien andere wensen waaraan de kinderkamer dient te voldoen. Slapen blijft natuurlijk het primaire doel van de kinderkamer, maar hoe leuk is het als je de ruimte hebt om ook nog een gezellig speelhoekje te creëren? Denk goed na over de functie(s) en de ruimte die je ter beschikking hebt voordat je gaat starten met het inrichten van de (nieuwe) kinderkamer.

Een speelhoek kun je inrichten met bijvoorbeeld een kleed, kussens en knuffels om de ruimte wat meer warmte te geven en je kind wat extra comfort.

Beeld Een speelhoek kun je inrichten met bijvoorbeeld een kleed, kussens en knuffels om de ruimte wat meer warmte te geven en je kind wat extra comfort.

Stap 2: Back to basic

Bij het inrichten van de kinderkamer denk je vaak al snel in kleuren. Van vrolijke tinten verf op de muur tot aan creatief behang met patronen aan de wand. Vaak nemen we de gedachte aan één kleur of meerdere basiskleuren mee als uitgangspunt voor het inrichten van de kinderkamer. Indien je kiest voor een rustige basiskleur op de vloer, het plafond en de meerderheid van de wanden, kun je in een later stadium wat meer variatie aanbrengen in de styling van de kinderkamer. Kies bijvoorbeeld voor een kalme basis van wit, (licht)grijs of een heel zachte pasteltint. In de volgende stappen kun je meer kleur aanbrengen met meubels en accessoires.

Stap 3: Oog voor meubels

Het kiezen van de juiste meubels vormt een belangrijke stap in het proces van inrichten. Welke meubels passen bij de functie(s) van de kinderkamer? Welke ruimte heb je ter beschikking en hoe groot mogen de meubels zijn? ‘Meten is weten’ is hierbij de sleutel tot succes. Meubels zijn er in allerlei soorten en maten. Bepaal eerst de afmetingen, de stijl en de kleur van de meubels en ga je (online) oriënteren. Kies -als het kan- voor duurzame en unieke meubelstukken. Meubels die ‘meegroeien’ tijdens de ontwikkeling van je kind. Denk bijvoorbeeld aan een bed dat je kunt aanpassen naarmate je kind ouder wordt. Voor degenen onder ons met veel lef: kies voor een echt uniek meubelstuk in de kinderkamer dat automatisch een lust voor het oog vormt.

Stap 4: Finishing touch

Indien je stap 1 tot en met 3 met succes hebt doorlopen, is het tijd voor de finishing touch. Om de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten, mogen bijpassende decoratie en accessoires logischerwijs niet ontbreken in de kinderkamer. Kleed de wanden aan met opvallend behang, wanddecoratie in de vorm van een wandrek of stijlvolle lijsten met vrolijke poster(s). Het voordeel van de laatste optie is dat je de posters eenvoudig kunt vervangen door anderen die je kind op een ander moment mooi vindt. Kies bij het bed voor een tof dekbed, stijlvolle kussens en superzachte knuffels. En de speelhoek kun je aankleden met een fijn kleed en speelgoed. De mogelijkheden zijn eindeloos en de reactie van je kind op zijn of haar nieuwe kamer is onbetaalbaar.

Breng gezelligheid aan in de kinderkamer door voor kleurrijke, stijlvolle en vrolijke prints te gaan in bijvoorbeeld kussens, knuffels en wanddecoratie.

Beeld Breng gezelligheid aan in de kinderkamer door voor kleurrijke, stijlvolle en vrolijke prints te gaan in bijvoorbeeld kussens, knuffels en wanddecoratie.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je de indeling van een babykamer verandert naar een kinderkamer? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Pauline van Dongen

Over de auteur

Pauline van Dongen

Pauline woont in een huis uit de 16e eeuw binnen de historische stadskern van Geertruidenberg. Naast haar baan als CRM Marketeer heeft ze een passie voor interieur(inrichting) en fotografie.