Alles over vliesbehang

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Vliesbehang is de meest populaire behangsoort op dit moment. Niet zo gek als je bedenkt dat je niet in de weer hoeft met een plaktafel. Je brengt de lijm namelijk gelijk aan op de muur. Maar dit betekent wel: een andere manier van aanbrengen. Help! In dit artikel onthullen we alle ins & outs over vliesbehang. 

Alles over behang: Vliesbehang

Vliesbehang: alleen maar voordelen

Dankzij de structuur van de vezels in het vliesbehang kunnen er allerlei decoratieve elementen in verwerkt worden, zoals een ruitpatroon of rozenblaadjes. De vlieslaag, die kenmerkend is voor dit type behang, zorgt ervoor dat het behang geen vocht opneemt. Zo voorkom je het krimpen van behang wanneer het in aanraking komt met lijm.

Dat is meteen het tweede kenmerk van vliesbehang: bij deze behangsoort breng je het plaksel aan op de muur in plaats van op het behang. Je hebt dus geen behangtafel meer nodig! Andere voordelen van dit behang zijn dat het zeer sterk is, niet uitzet, niet snel scheurt, afwasbaar is en moeilijk ontvlambaar.

Alleen maar voordelen dus! Nou vooruit, er is één puntje om rekening mee te houden: lichtgekleurd vliesbehang kan vrij doorschijnend zijn. Zorg er dus voor dat je het behang op een egale ondergrond zonder kleurverschil aanbrengt.

Ferm Living WallSmart behang

Ferm Living heeft onder de noemer WallSmart een grote collectie vliesbehang op de markt gebracht. De collectie bestaat uit de leukste prints en patronen, die je dankzij het non-woven vliesmateriaal gemakkelijk kunt aanbrengen. Dit zijn de voordelen van WallSmart behang op een rijtje:

  • Geen plaktafel nodig, heel eenvoudig te bevestigen op de muur
  • Je smeert de muur in met behangplaksel in plaats van het behang zelf
  • Het is veel sterker dan normaal behangpapier
  • Het is milieuvriendelijk, want het is biologisch afbreekbaar
  • Het is eenvoudig te verwijderen als het behang niet meer bevalt
Vliesbehang van Ferm Living

Beeld Vliesbehang van Ferm Living.

Bevestiging van vliesbehang

Stap 1. Behangplaksel aanmaken

Maak het plaksel volgens de gebruiksaanwijzing aan en roer deze goed door voor gebruik.

Stap 2. Banen op maat knippen

Knip een aantal banen behang op maat met een behangschaar. De juiste lengte van de baan is de hoogte van de kamer plus vijf centimeter. Je kunt vliesbehang eventueel ook direct vanaf de rol aanbrengen.

Stap 3. Eerste baan aanbrengen

Geef met een loodlijn op de muur aan waar de eerste baan moet komen. Gebruik hiervoor een waterpas of schietlood. Breng de lijm aan op de muur met bijvoorbeeld een roller. Plak het behang direct tegen de muur aan, dus terwijl de lijm nog vochtig is. Druk het behang aan en strijk het glad met een behangspatel, borstel of doek.

Stap 4. Overige banen aanbrengen

De volgende banen gaan in feite hetzelfde. Het is nu van belang dat je de banen goed op elkaar laat aansluiten. Plak de baan eerst ongeveer op z’n plaats en schuif hem dan tegen de andere baan aan zodat er geen naad te zien is. Met een afbreekmesje snijd je tot slot overtollig behang aan de boven-, onder- en zijkant weg.

Heb je al het behang naar tevredenheid aangebracht? Dan is het tijd om het behang te laten drogen. Doe dit op normale temperatuur (ongeveer 18° C) en probeer het drogen niet te versnellen door bijvoorbeeld de verwarming hoger te zetten of de ramen in de kamer open te zetten. Hierdoor kan het behang krimpen of uitzetten, waardoor er blazen in komen. Is het behang droog? Dan ben je klaar!

 Schuif de ene baan strak tegen de andere aan zodat er geen naad te zien is.

Beeld Schuif de ene baan strak tegen de andere aan zodat er geen naad te zien is. 

Wil je meer weten over andere soorten behang? Lees dan “Behangen: alle behangsoorten op een rijtje”.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over vliesbehang? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.