Behangen: hoeveel behang heb ik nodig?

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Voordat je je woning gaat opleuken met behang, heb je logischerwijs behang nodig. Maar hoeveel behang heb je nu nodig? En waar moet je rekening mee houden bij behang met patroon en behang zonder patroon? Behang wordt vaak verkocht op rollen van 53 centimeter breed en 10 meter lang. In dit artikel leggen we je stapsgewijs uit waar je op moet letten en hoe je berekent hoeveel behang je nodig hebt.

Hoeveel behang zonder patroon?

Heb je behang zonder patronen op het oog? Voor behang zonder patroon pas je er een net wat andere berekening op na. In de volgende stappen kom je erachter hoeveel behang je nodig hebt.

  1. Meet de breedte van de muur of de muren die je wilt behangen op. Deel dit getal door de breedte van de rol. Voorbeeld: 420 centimeter / 53 centimeter = 7,92. Tip: rond in dit geval af naar boven. Zo heb je acht banen nodig.
  2. Meet de hoogte van de muur of de muren die je wilt behangen op en tel er 20 centimeter overlap bij op. Een rol behang is 10 meter lang. Deel daarom 1000 centimeter door deze (hoogte muur + overlap 20 centimeter overlap) uitkomst. Voorbeeld: 1000 centimeter / (270 centimeter + 20 centimeter) = 3,44. Tip: rond de uitkomst af naar beneden. Nu weet je het aantal banen (drie) uit een rol.
  3. Deel het benodigde aantal banen door het aantal banen uit een rol. Handig om te weten: rond de uitkomst af naar boven. In dit voorbeeld heb je acht banen nodig en er gaan drie banen uit een rol. Dit betekent: 8 / 3 = 2,66. Dat houdt in dat je drie behangrollen nodig hebt.
  4. Ga je een muur behangen met ramen en/of deuren? Trek dan de hoogte en breedte van de oppervlakte van de muur af. Neem wel een ruime speling, want het kan flink puzzelen zijn om de reststukken zo te gebruiken dat ze precies boven en onder het raam en/of de deur passen.

Tip: een overgebleven rol mag je binnen vier weken terugbrengen of terugsturen naar de winkel. Bestel daarom gerust een rol extra als je twijfelt. 

Hoeveel behang met patroon?

Als je voorkeur uitgaat naar behang met een patroon, dan kun je het bovenstaande stappenplan volgen op een belangrijk aandachtspunt na. Bij stap 2 meet je niet alleen de hoogte van de muur op met de overlapping, maar tel je daar ook de patroonhoogte bij op. Deze uitkomst rond je in dit geval af naar beneden. Voorbeeld: de patroonhoogte bedraagt 32 centimeter. Dan ga je rekenen met 270 centimeter + 20 centimeter + 32 centimeter tijdens deze stap. Wanneer je verder alle stappen volgt in het eerder behandelde stappenplan, dan weet je na afloop hoeveel behang je nodig hebt. 

Breedte en lengte van behangrollen kunnen verschillend zijn. Controleer dus altijd goed welke afmetingen het behang heeft dat je hebt gekocht.

Beeld Breedte en lengte van behangrollen kunnen verschillend zijn. Controleer dus altijd goed welke afmetingen het behang heeft dat je hebt gekocht.

Handig om te weten over behangrollen

De behangrollen worden geverfd door middel van een verfbad. We hebben het dan ook wel over een batch. Het verfbad wordt aangegeven met een batchnummer waardoor je kunt zien of de rollen uit hetzelfde verfbad komen. Heeft de ene rol een ander verfbad dan de andere behangrol? Dan is er een kans aanwezig dat er licht kleurverschil te zien is tussen deze twee behangrollen. Het is daarom handig om eerst de behangrollen op batchnummer te controleren voordat je de verpakking openmaakt en begint met behangen. 

Wil je meer weten over de benodigdheden om te behangen? Lees dan “Behangen: wat heb je ervoor nodig?”.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoeveel behang je nodig hebt? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.