Casambi: alles over dit slimme lichtsysteem

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Met de verlichtingstechnologie Casambi kun je lampen via een app op een mobiel apparaat helemaal naar wens bedienen. De traditionele aan de muur gemonteerde schakelaars en dimmers maken plaats voor slimme verlichtingssystemen. Daar is Casambi er één van. We vertellen je de tips en tricks die je moet weten over Casambi zodat je van alle ins en outs op de hoogte bent. 

Wat is Casambi?

Bij Casambi gaat het om een chip in het armatuur die ervoor zorgt dat je via de app bepaalde verlichtingsarmaturen op een draadloze manier kunt bedienen. De kleine chip is ingebouwd in de fitting van een lamp en kan door middel van Bluetooth direct communiceren via een app met mobiele apparaten als smartphones, tablets en smartwatches. De verbinding tussen je lamp en het mobiele apparaat loopt dus via Bluetooth. Het Casambi systeem geeft jou de optie om de lampen met gemak te bedienen. Daarnaast blijft het nog steeds mogelijk om de lamp te bedienen via de wandschakelaars. Je kunt er ook voor kiezen om andere lampen van een Casambi module te voorzien en deel uit te laten maken van het netwerk.

Dit is een voorbeeld van een lamp die je via de Casambi app op een van je mobiele apparaten bedient en in de gewenste stand instelt.

Beeld Dit is een voorbeeld van een lamp die je via de Casambi app op een van je mobiele apparaten bedient en in de gewenste stand instelt. 

Hoe werkt Casambi?

Als je lampen met de Casambi interface in huis hebt, hoef je alleen de Casambi app te downloaden en je Bluetooth aan te zetten zodat je de verbinding kunt maken. Deze app is gratis beschikbaar voor mobiele apparaten die gebruikmaken van iOS en van Android. De app detecteert in een oogopslag al je ingeschakelde en beschikbare verlichtingsarmaturen die je vervolgens aan je persoonlijke netwerk kunt toevoegen. De app maakt gebruik van intuïtieve gebarenbediening. Via deze handige app kun je lampen aan- en uitzetten, van links naar rechts vegen om de helderheid van het licht aan te passen en omhoog en omlaag vegen om de kleurtemperatuur in te stellen. Het dimmen van licht was nog nooit zo leuk en makkelijk. Je kunt ook bepaalde groepen lampen aansluiten op één lichtthema die dezelfde kleurtemperatuur krijgen en bijvoorbeeld op hetzelfde moment aangaan. Verder heb je via de Casambi app de mogelijkheid om deze instellingen op bepaalde momenten op te roepen of juist te veranderen. Met Casambi kun je je lampen ook op de ‘ouderwetse’ manier bedienen via een schakelaar met de Smart Switch op de app. Of gebruik de Xpress controller, een soort afstandsbediening, die je op een magnetische wandmontageplaat kunt monteren. 

Wat zijn de voordelen van Casambi? 

We laten zien waarom Casambi de moeite waard is en wat dit slimme verlichtingssysteem voor jouw huis kan betekenen. 

 1. Casambi is makkelijk te installeren. Je hoeft geen extra kabels te trekken om dit slimme verlichtingssysteem werkend te krijgen. Schakelaars en bekabeling zijn dus niet meer noodzakelijk met dit systeem.
 2. Casambi is universeel. Bluetooth is standaard beschikbaar op elk mobiel apparaat. Het aantal armaturen, drivers en besturingscomponenten die werken via Casambi is ook enorm.
 3. Casambi is eenvoudig in te stellen. Het draadloze systeem Casambi zorgt ervoor dat armaturen en andere apparaten rechtstreeks met elkaar communiceren. Hiervoor heb je alleen producten nodig die compatibel zijn met Casambi. Je bedient de lampen in huis of op afstand. 
 4. Casambi is makkelijk te besturen. Met de app heb je tal van mogelijkheden om de lampen alleen of in groepen in te schakelen, maar bijvoorbeeld ook te dimmen of timers in te stellen. Hiervoor zijn naast de app ook conventionele schakelaars een optie. 
 5. Casambi is niet afhankelijk van WiFi. Een internetverbinding kan dus geen roet in het eten gooien en de verbinding met Casambi (tijdelijk) verbreken. 
 6. Casambi is op elke ruimte toepasbaar. Je kunt een onbeperkt aantal Casambi netwerken combineren zodat je veel armaturen erop aan kunt sluiten. Hierdoor kun je niet alleen de verlichting in huis regelen, maar ook in complete bedrijfsgebouwen.  
 7. Casambi is betrouwbaar. Het systeem achter Casambi is uitgebreid getest waardoor je er altijd vanuit kunt gaan dat je lampen op elk gewenst moment werken. 
 8. Casambi is gericht op de toekomst. De app wordt vaak bijgewerkt en de firmware in de producten van Casambi kan via Bluetooth en de app worden bijgewerkt. Na de installatie van dit systeem kun je dus nog steeds alles eenvoudig up-to-date houden.  

Hoe herken je Casambi op onze website? 

Bij Flinders vind je de MyLight lampen van Foscarini die werken via de Casambi app. De lampen die via Casambi werken, herken je op onze website aan het icoon rechts bovenin dat bestaat uit een telefoon met het Bluetooth symbool erin. De lampen zijn dimbaar met de Casambi app via Bluetooth. Een alternatief hierop is de app van Artemide die alleen werkt voor de lampen van Artemide. Deze werkt op een soortgelijke techniek als Casambi en geeft je de mogelijkheid om een lamp makkelijk te bedienen en dimmen. De lampen van Artemide op onze website herken je aan het icoon rechts bovenin dat bestaat uit een telefoon met het logo van Artemide erin. Op de productpagina’s van deze lampen vind je ook een handleiding die vertelt hoe deze app werkt. 

De Spokes hanglamp van Foscarini werkt op basis van de Casambi app. De functionaliteiten van dit systeem laten het ontwerp van deze lamp nog mooier tot zijn recht komen.

Beeld De Spokes hanglamp van Foscarini werkt op basis van de Casambi app. De functionaliteiten van dit systeem laten het ontwerp van deze lamp nog mooier tot zijn recht komen.  

Wat kun je van MyLight verwachten? 

Met de Casmbi app stel je de MyLight lampen van Foscarini naar wens in. Dat geeft jou de ruimte om de verlichting te personaliseren naar je eigen behoeften. Je kunt eindeloos spelen met de kleurtemperatuur en felheid van een lamp. Zo creëer je de sfeer die bij dat moment van de dag en het jaar past. Met de timerfunctie kun je een lijst met timers maken die zowel scènes als animaties in- en uitschakelen op basis van de tijd die je eraan koppelt. Verder kun je lichtscenario’s instellen waardoor je een bepaalde sfeer in huis haalt. Dit systeem toont de perfecte mix van design en de moderne technologie. We lichten een aantal functionaliteiten stapsgewijs toe. 

Zo kun je aan de slag met de app: 

 1. Download de Casambi app via de App store of Play store. 
 2. Schakel Bluetooth in op je mobiele apparaat. 
 3. Zet je MyLight lamp van Foscarini aan. 
 4. Open de Casambi app. 
 5. Klik op ‘Toon apparaten in de buurt’ zodat het systeem je lamp(en) kan detecteren. 
 6. Klik op het mobiele apparaat om de lamp te koppelen aan de Casambi app. 

Zo stel je een timer in:

 1. Ga naar het tabblad ‘Meer’ en kies voor ‘Timers’. Onder bewerken kies je voor het plusje. 
 2. Druk op ‘schakel in’ en stel de tijd in waarop de lamp aan moet en druk op ‘schakel uit’ om de tijd in te stellen waarop de lamp uit moet.  
 3. Onder ‘Gecontroleerde scènes’ kun je een bijpassende scène of animatie selecteren.. 
 4. Vergeet de instelling niet in te schakelen en op te slaan via ‘gereed’. 

Zo stel je een scène in: 

 1. Onder bewerken kies je voor het plusje. 
 2. Druk op ‘Scène toevoegen’. 
 3. Selecteer de lamp(en) waar je deze scène voor wilt instellen. 
 4. Druk op ‘Armaturen in scène’ om de lamp(en) het gewenste kleur- en dimniveau te geven. 
 5. Sla de instelling op via ‘Gereed’. 
 6. Ditzelfde stappenplan kun je herhalen voor een nieuwe scène. 
In deze handleiding worden nog meer functionaliteiten die Casambi biedt stapsgewijs uitgelegd.
 

In de Pipistrello collectie van Martinelli Luce vind je nu ook een lamp die werkt op basis van Casambi. De komende tijd zullen steeds meer lampen via Casambi werken.

Beeld In de Pipistrello collectie van Martinelli Luce vind je nu ook een lamp die werkt op basis van Casambi. De komende tijd zullen steeds meer lampen via Casambi werken.  

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over Casambi? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.