De ideale zithoogte voor de kinderstoel

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Je ziet een leuke kinderstoel, maar je weet niet zo goed welke zithoogte geschikt is. Een herkenbaar probleem? Met dit artikel helpen we je uit de brand. We leggen uit wat de ideale hoogte van een kinderstoel is voor verschillende leeftijden en waar je op moet letten bij het kiezen van een kinderstoel. Je zult zien dat als je eenmaal de juiste kinderstoel hebt gevonden, de vraag ‘Blijf je even zitten?’ overbodig is.

De ideale zithouding

Om de juiste kinderstoel te kiezen, is het belangrijk dat je iets weet over de ideale zithouding. Zo kun je bij een te hoge stoel je voeten niet op de grond zetten waardoor je sneller geneigd bent onderuit te zakken. Ook kinderen doen dit! Helaas is zo’n houding niet goed voor je rug. Ook als een stoel te laag is, kun je last van je rug krijgen, omdat het hogere gedeelte van de rug dan geen steun krijgt. Een stoel heeft de juiste maat als je kunt zitten met je voeten plat op de grond. Je onder- en bovenbenen vormen dan een hoek van ongeveer 90 graden. Dat is de ideale zithouding. Zo is de populaire Magis puppy verkrijgbaar in maar liefst vijf verschillende afmetingen.

Let er bij de ideale zithouding op dat de voeten van een kind in elk geval tot de grond komen.

Beeld De Little Architect kinderstoel van Ferm Living is met een zithoogte van 30 centimeter meer geschikt voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. 

Hoe bepaal je de zithoogte?

De lichaamslengte is bepalend voor een goede zithoogte. Maar kinderen die even lang zijn, kunnen een andere onderbeenlengte hebben. En dat is juist van belang bij het bepalen van de ideale stoelmaat. De perfecte stoel heeft een zithoogte die net iets kleiner is dan de onderbeenlengte van je zoon of dochter. Heeft jouw kind bijvoorbeeld een onderbeenlengte tussen de 36 en 40 centimeter, dan zit je goed met de Vitra Panton Junior kinderstoel. Deze heeft namelijk een zithoogte van 35 centimeter.

Kinderstoelen voor iedere leeftijd

Op basis van de gemiddelde onderbeenlengte van kinderen op een bepaalde leeftijd, hebben de meeste kinderstoelen een standaard zithoogte. In de leeftijd van 11 tot 12 jaar kunnen kinderen met een volwassen stoel prima uit de voeten. De ideale zithoogte verschilt per leeftijdscategorie en ziet er ongeveer zo uit:

 Leeftijd

 Standaard zithoogte (+/-)

 4 tot 6 jaar

 31 centimeter

 6 tot 8 jaar

 35 centimeter

 8 tot 11 jaar

 38 – 40 centimeter

 11 tot 12 jaar

 46 centimeter


De Vitra Panton Junior kinderstoel is met een zithoogte van 35 centimeter geschikt voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar.

Beeld De Vitra Panton Junior kinderstoel is met een zithoogte van 35 centimeter geschikt voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de ideale zithoogte van een kinderstoel? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.