Hardnekkige vlekken verwijderen: hoe doe ik dat?

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Niemand zit te wachten op een vervelende vlek op zijn of haar gestoffeerde bank, fauteuil of stoel. Maar hoe verwijder je een hardnekkige vlek precies? Logischerwijs verschilt dit per soort vlek. Het is wel belangrijk om dat te doen, want je verlengt zo de levensduur van je meubelstof wanneer je deze regelmatig grondig reinigt. We hebben daarom de belangrijkste tips en tricks voor je verzameld om een aantal veelvoorkomende hardnekkige vlekken op je meubels tegen te gaan met een of meerdere product(en) van James.

Elke vlek verdient een andere aanpak. Dat maakt het er niet makkelijker op om een hardnekkige vlek te verwijderen. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een verdeling in vier vleksoorten met bijbehorende behandelmethoden gemaakt waarmee je vervelende vlekken op je meubels kunt verwijderen.

Voordat je begint met een vlek verwijderen op bijvoorbeeld je bank, is het handig om de behandelmethode toe te passen op een stukje meubelstof wat niet goed in het zicht zit om te kijken wat het doet met de kleur- en materiaalbestendigheid.

Beeld Voordat je begint met een hardnekkige vlek verwijderen op bijvoorbeeld je bank, is het handig om de behandelmethode toe te passen op een stukje meubelstof wat niet goed in het zicht zit om te kijken wat het doet met de kleur- en materiaalbestendigheid.

Vleksoort 1: Koffie, wijn en limonade

Het is vooral belangrijk dat je een koffie-, wijn- of limonadevlek pas behandelt op het moment dat deze vlek opgedroogd is. Gebruik vervolgens James Vlekkenwonder. De opening van deze fles plaats je op de vlek waardoor je dit schoonmaakmiddel kunt verdelen. Het resultaat is niet direct zichtbaar en dit middel kan nog tot zo’n twaalf uur later doorwerken. Om te voorkomen dat er kringen ontstaan, raden we je aan om een schone droge handdoek te pakken waar je dit middel ook op verdeelt en de vlek vervolgens mee afdekt. Zie je na afloop niet het gewenste resultaat? Dan kun je de stappen herhalen.

Vleksoort 2: Kauwgom

Je verwijdert een kauwgomvlek door de vlekkenspray van James zoveel mogelijk eronder te sprayen. Nadat je dit middel ongeveer vijf minuten laat inwerken, kun je als het goed is het vuil dat (deels) is losgekomen eraf schrapen met bijvoorbeeld een lepel. Pak er vervolgens een droge schone handdoek bij waar je deze vlekkenspray op spuit. De overige resten van deze vlek kun je verwijderen door de handdoek rustig erlangs te wrijven. Nog niet het resultaat bereikt waar je op had gehoopt? Herhaal de eerdergenoemde stappen dan.

Vleksoort 3: Huidvetten

Huidvetten zijn vaak de reden van meubelstoffen die er na verloop van tijd viezig uitzien. Om dit tegen te gaan, gebruik je James Water vlekverwijderaar en spray je dit op een droge en schone handdoek. Met deze handdoek wrijf je rustig over de vlek heen. Na verloop van tijd verdwijnt de vlek op de stof van het meubel en zie je het vuil terug op de lichtgekleurde handdoek. Wil je dit herhalen? Dan doe je er verstandig aan om een schoon stuk handdoek te gebruiken met de vlekverwijderaar erop. Zodra er geen vuil meer op de handdoek verschijnt, weet je dat de huidvetvlekken eruit zijn.

Vleksoort 4: Kaarsvet

Kaarsvet is een gecompliceerde vlek waarvan veel mensen vaak niet weten hoe ze deze moeten verwijderen. We raden je aan om de kaarsvetvlek rondom nat te maken met koud water. Vervolgens kun je het best de vlek zelf verwarmen met een föhn zodat het kaarsvet weer vloeibaar wordt. Zie je dat de vlek vloeibaar wordt? Vanaf dat moment kun je dan rustig met een handdoek de vlek eruit wrijven. Het overige deel van de vlek, mocht deze nog niet helemaal weg zijn, kun je verwijderen met de vlekkenspray van James door deze toe te passen en de vlek droog te wrijven.

James vlekkenschijf: alle vlekken in één overzicht

Is er een specifieke vlek waarmee je te maken hebt en hebben we de behandelmethode ervan niet uitgelegd? Dan kun je in de onderstaande vlekkenschijf speciaal voor hardnekkige vlekken aan de symbooltjes in de betreffende kleuren exact zien hoe je de vlek aanpakt.

In de buitenste ring zie je dat de vlekken zijn opgedeeld in categorieën en daarbinnen vind je specifiek de vlekken waar het om gaat. Door de diversiteit aan vlekken is de kans groot dat de hardnekkige vlek waar jij mee te maken hebt ertussen staat.

Beeld In de buitenste ring zie je dat de vlekken zijn opgedeeld in categorieën en daarbinnen vind je specifiek de vlekken waar het om gaat. Door de diversiteit aan vlekken is de kans groot dat de hardnekkige vlek waar jij mee te maken hebt ertussen staat.

Bijpassende producten tegen hardnekkige vlekken

De eerdergenoemde vlekverwijderaars hebben we hieronder voor je uitgelicht en geven je de mogelijkheid om hardnekkige vlekken te verwijderen op je meubels waardoor je ze er weer als nieuw uit kunt laten zien.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je hardnekkige vlekken kunt verwijderen? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.