Heb jij al een lichtplan?

Op gepost door PS:blog (Sanne & Paloma) in Instructies & Tips

Een lichtplan. Ik hoor het vaak in woonprogramma’s. Klinkt heel makkelijk, maar oei, wat vind ik het stiekem toch moeilijk. Nu het rond vier uur ’s middags al donker wordt merk ik dat goede verlichting toch best fijn kan zijn. Sfeerverlichting, bijvoorbeeld, is perfect als je lekker op de bank zit met een goed glas wijn, goed gezelschap en heerlijke achtergrondmuziek.

Maar what to do, als je toch nog even het huishouden moet doen, dat stuk voor de vergadering door wilt lezen of bezoek krijgt? Dan moeten er soms toch wat meer lampen aan. Ik ga jou vandaag wat tips geven om je op weg te helpen.

Lichtplan

Begin niet met één lamp

Daar komt ‘ie weer. Kies voor een lichtplan. Want één lamp kan nooit de hele ruimte verlichten, het moet bij elkaar passen. Om ervoor te zorgen dat de verlichting in huis een geheel wordt, is het verstandig om je behoefte aan licht in kaart te brengen. Letterlijk, want een plattegrond tekenen kan hier goed bij helpen! Geef daarop aan waar je wat voor soort verlichting nodig hebt en vergeet ook de stopcontacten niet in te tekenen. Zo zie je in één oogopslag hoeveel lampen je nodig hebt. 

Die moet je dan gaan uitkiezen (het leukste werk!). Hiervoor moet je vaak keuzes maken tussen LED-verlichting, halogeenlampen en spaarlampen. Maar ook dimbaarheid is een belangrijk punt. Wanneer is een lamp dimbaar, en welk peertje moet je dan hebben? Denk hier goed over na. En zorg ervoor dat de lampen ook goed bij elkaar passen. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook de kleur en helderheid van het licht. Laat het tot slot even bezinken voor je een aankoop doet, want er zijn erg veel prachtige lampen te shoppen. 

Moooi Random Light
Beeld 
Heb je een hoog plafond of een grote eettafel? Dan zal deze Moooi Random lamp prachtig staan.

Muuto E27Beeld Wauw wat een plaatje! Dit is echt mijn favoriete lamp, de E27 hanglamp. Zie ook mijn eerdere blog waar ik de liefde aan Muuto verklaarde.

Verlichting in de woonkamer

Met nieuwe glad gestuukte muren, prachtige rozetten aan het plafond en weinig ramen is goede verlichting in onze woonkamer toch een uitdaging. Gelukkig heb ik een neus voor mooie dingen! Een staande lamp is ideaal en bovendien prima te verplaatsen.

Staande lampen

Beeld V.l.n.r. Voor op de grond de Flos Ipnos, hoe cool is deze ‘Cool vloerlamp’ van Frandsen, en de Zuiver Tripod vloerlamp op drie poten. 

Of op tafel?

Op de kast, dressoir of op de grond: tafellampen zorgen voor sfeer in huis. En wie wil dat nou niet?

Muuto Leaf
Beeld Kijk, bijna verstopt, deze prachtige Muuto Leaf tafellamp! De lamp heeft de vorm van een blaadje aan een tak. 

Petite Friture Tidelight
Beeld Wow, deze Petite Friture Tidelight tafellamp is prachtig! De structuur van deze tafellamp is gebaseerd op de koplampen van klassieke auto’s. En dankzij het stevige glas kan je deze tafellamp ook op de grond plaatsen, om de zaken van de andere kant te bekijken. De Petite Friture Tidelight tafellamp heeft een diameter van 26,5 centimeter en een diepte van 30 centimeter.

Zuiver LED-it-beBeeld Zuiver + hout, een goede combi. De LED-it-be tafellamp LED van Zuiver volgt de trend van LED-verlichting en speelt met de omlijning van lampen. Zo krijg je een lamp die er heel eenvoudig uitziet maar wel de allernieuwste LED-technieken gebruikt.

Volg je PS:blog trouwens al via Instagram of Bloglovin? Dan krijg je dagelijks een update van ons, Paloma en Sanne.

PS: ... maar eerst nog even genieten van de (foute) kerstverlichting!

Naar boven