Een lichtplan voor in de tuin maken

Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting en Instructies & Tips

Naast praktische doeleinden, zorgt buitenverlichting ook voor extra sfeer. Wil je optimaal genieten van verlichting op je balkon, op je (dak)terras of in je tuin? Dan mag een lichtplan voor buiten of in de tuin niet ontbreken. In dit plan maken we onderscheid in functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. We leggen je stapsgewijs uit hoe je een verlichtingsplan maakt en waar je over na moet denken. 

Soorten buitenverlichting

In een lichtplan kom je verschillende soorten verlichting tegen. Daarom vertellen we je welke soorten verlichting er zijn en wat het doet met je buitenruimte.

  1. Functionele verlichting verlicht de looproutes en toegangsdeuren. Een goed verlicht(e) tuin, (dak)terras of balkon zorgt voor een gevoel van veiligheid en controle.
  2. Sfeerverlichting is een subtiele verlichting die je tuin, terras of balkon nodig heeft om de juiste sfeer te creëren. Dit breng je aan door deze verlichting bijvoorbeeld langs een schutting, muur of haag te plaatsen.
  3. Accentverlichting verlicht de mooiste punten van je tuin, terras of balkon. Denk daarbij aan een waterpartij, beeld, boom of struik die extra aandacht verdient.

Van links naar rechts zie je functionele verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Beeld Van links naar rechts zie je functionele verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. 

Een lichtplan voor buiten maken tips

Door details uit te lichten, worden accenten gemaakt en krijgt jouw buitenruimte sfeer en karakter. Met een lichtplan breng je elke ruimte buiten in de avonduren tot leven. In vijf stappen zorg jij ervoor dat jouw tuin, (dak)terras of balkon optimaal wordt verlicht en voldoet aan je wensen. Aan de slag!

Stap 1: ontwerpen op schaal

Het ontwerp vormt de basis van je verlichtingsplan. Meet daarom je tuin, (dak)terras of balkon op en maak een tekening op schaal. In deze tekening geef je aan welke elementen zich in deze buitenruimte bevinden. Denk bijvoorbeeld aan bloembakken, paden, gras, meubels en planten.

Stap 2: elementen uitzoeken

Je gaat nu bepalen welke elementen extra aandacht verdienen en je graag tot in de late avonduren ziet. Het is vooral belangrijk dat je bij deze keuze rekening houdt met de functie en grootte van de buitenruimte, maar ook de soort verlichting die hierin goed tot zijn recht komt.  

Stap 3: soort verlichting aan element koppelen

Je gaat de elementen koppelen aan bijpassende verlichting. Achterhaal daarom de functie per element en bekijk welke verlichting hier goed bij past. Om een looppad te accentueren heb je functioneel en hoge intensiteit licht nodig, terwijl je een muur graag sfeervol verlicht. Geef in je schets aan welk soort verlichting welk element krijgt.

Stap 4: lichtrichting uitzoeken per element

Om de elementen naar je wens te verlichten, is het belangrijk dat je nadenkt over vanuit welke richting je wilt dat dit element wordt verlicht. Een spot, vloerlamp en wandlamp kunnen elk een andere lichtrichting hebben. Zo komt het licht van spots van onderaf terwijl wandlampen vaak het licht rondom of naar beneden verspreiden.

Stap 5: passende armaturen uitkiezen

In de voorgaande twee stappen heb je bepaald wat voor soort verlichting je nodig hebt en welke lichtrichting je daarbij zoekt. Bepaal aan de hand hiervan de armatuur. Let op: het gaat niet alleen om het uiterlijk, maar let vooral ook op de lichtkleur en het type lichtbron. Bij alle buitenverlichting op onze website vind je de precieze eigenschappen en waar deze lampen uitermate geschikt voor zijn. 

Met buitenverlichting verleng je eenvoudig een avond tot in de late uurtjes.

Beeld Met buitenverlichting verleng je eenvoudig een avond tot in de late uurtjes. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een verlichtingsplan voor buiten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.