Naar boven

Vraag van de maand: Interieurontwerpen, hoe doe je dat?

Op gepost door Marian Olijkan in Instructies & Tips

Marian Olijkan heeft een eigen adviesbureau voor interieurontwerp. Ze krijgt vaak vragen over styling, trends en kleurgebruik. Dit keer pakken we een van die vragen eruit.

Wijnand Bakker uit Zaandam:

“Ik heb geen uitgesproken ideeën over mijn interieur, maar als ik het eindresultaat zie, weet ik wel wat ik mooi vind en wat niet. Hoe kan ik een leidraad vinden? Ik ben bang dat het anders heel saai en voorspelbaar wordt.”

Antwoord Marian:

"Beste Wijnand,

Je kunt het beste kijken naar je eigen leven: wat vind jij belangrijk, wat boeit je, wat zijn je interesses, waar loop je warm voor? Als je kijkt naar je huidige interieur, aan welke dingen hecht je dan de meeste waarde? En welke meubelstukken kunnen linea recta naar de kringloopwinkel? Behoud wat je werkelijk goed vindt en sluit daar op aan. Kijk ook naar je verleden, wat zijn gebeurtenissen geweest die een grote impact op je hadden? Deze persoonlijke inbreng gaat je eigen stijl bepalen. Bijvoorbeeld een passie voor zon, zee, strand kan zich vertalen in een thema: going to the beach."

Flinders - Interieuradvies - Flinders design voor ieder interieur

Foto: Moodboard Going to the beach.

"Binnen dit thema kun je kiezen uit heldere kleuren (denk aan de vlaggen op het strand, de zon, een strak blauwe hemel, strandstoelen, de ijscoman) of juist de meer versluierde tinten (zoals van gevonden schelpen, roestige blikjes, zand en wrakhout). Golven, organische vormen en ruwe materialen, zoals riet en steigerhout, gaan in een losse speelse loungesfeer samen het beeld bepalen."

"Ga je voor de versluierde tinten, dan hoeft dat geen dwingende eis te zijn. Het is juist heel verfrissend en hip om hier en daar – net als bij gejutte spullen van het strand - een neon tint te gebruiken als pittig accent. En daardoor wordt het absoluut niet saai of voorspelbaar. Gebruik bijvoorbeeld een tekst op de muur, met een levensmotto of je favoriete uitspraak. Alleen een kreet (YES!, Go for it!, The only way is UP) kan volstaan. “Verbeelding brengt je overal” (Albert Einstein). Of een dichtregel, zin uit je favoriete boek…"

Houvast door een thema

"Met behulp van het thema krijg je lijn en eenheid in je interieur. Het geeft houvast en maakt het kiezen eenvoudiger. Past je keuze in de collage, dan is het goed. Hierdoor bespaar je een hoop tijd en geld (miskopen behoren tot het verleden). Het gaat een enorme kick geven om op deze wijze je eigen sfeer te scheppen."

Advies door een stylist

"Een hulpmiddel hierbij is lekker bladeren in tijdschriften en al het beeldmateriaal uitscheuren, dat je aanspreekt. Daar kun je kleur en lijn uit destilleren om zo tot een moodboard of sfeercollage te komen, wat een kapstok zal zijn voor je eigen interieur. Heb je hier geen zin / tijd / inspiratie voor, dan kun je advies vragen en op basis van een persoonlijk gesprek een moodboard door een stylist laten maken. Het voordeel van dit uitbesteden is, is dat het een enorme verrassing kan zijn. Want een professional kan afstand nemen en toch de kern vatten van je onderliggende wensen, waar je zelf nog niet bewust van bent."

 

Marian Olijkan geeft interieuradvies via AAND8 Interieurontwerp. Van restyling en optimale indeling tot kleuradvies en inkoopbegeleiding. Al deze zaken en meer deelt ze met je via de adviesmodule.

Marian Olijkan

Over de auteur

Marian Olijkan

Goede kleurkeuze en kleurverhoudingen doen heel veel voor een woning!