Zó bepaal je kleur, structuur en vorm in je interieur

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Er zijn talloze verschillende mensen, smaken en meningen op de wereld. Toch zie je dat veel huizen op dezelfde eentonige en neutrale manier zijn ingericht. Maar ja, het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om een uniek en persoonlijk interieur te hebben. Of toch wel? Met deze tips over kleur, structuur en vorm kan ook jij je huis ‘eigen’ maken. Én tegelijkertijd ook een samenhangend geheel creëren.

#1 Kleur

Kleur is effectief. Het is niet duur en toch doeltreffend. Dit ingrediënt kan een kamer in een keer omtoveren tot een totáál andere ruimte. Omdat deze factor zo bepalend is voor je huis, is het belangrijk om niet té veel verschillende kleuren in je interieur te gebruiken: drie tot maximaal vier kleuren is het advies. Zeker als je vervolgens ook verschillende vormen en materialen met elkaar wilt mixen. Voor afwisseling en meer diepte kun je daarom proberen vooral tinten uit eenzelfde kleurenpalet te combineren.

Wil je meer weten over de betekenis van kleuren? Lees dan “Betekenis kleuren”.

Kies kleurtinten uit hetzelfde kleurenpalet, want zo creër je eenheid in je woning

Beeld Kies kleurtinten uit hetzelfde kleurenpalet, want zo creër je eenheid in je woning.

#2 Structuur

Nadat de toon letterlijk en figuurlijk is gezet, kun je jouw interieur ‘invullen’ met gebruik van verschillende materialen of structuren. Denk bijvoorbeeld aan een glazen bijzettafeltje naast donkere velours gordijnen of een leren bank in combinatie met een Perzisch tapijt. Hoe meer ‘lagen’ er in een ruimte aangebracht worden, hoe interessanter het wordt.

Materialen als staal, kunststof, hout, brons, glas, steen en beton kunnen prachtig met elkaar gecombineerd worden. Structuur en details brengen het interieur tot leven: ze voegen warmte en diepte toe aan een ruimte.

Combineer materialen als leer, staal, hout en glas voor een levendig interieur

Beeld Combineer materialen als leer, staal, hout en glas voor een levendig interieur.

#3 Vorm

Vorm is van grote invloed op de samenhang van het interieur. Het mixen van verschillende vormen zorgt voor een intrigerend interieur (dit geldt ook voor het gebruik van verschillende hoogtes). Deze afwisseling kan in de vorm van meubels zitten, maar ook in de vorm van accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een achthoekig bijzettafeltje en een ronde poef die je combineert met een rechthoekig vloerkleed.

Wil je meer tips over het stylen van je accessoires? Lees dan Get the look: woonaccessoires stylen in huis.

Mix & match verschillende vormen en hoogtes voor een intrigerend interieur

Beeld Mix & match verschillende vormen en hoogtes voor een intrigerend interieur.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het inrichten van je interieur? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.