In gesprek met: designlabel Extremis

On posted by Hiske Teerling in Interieurtrends

Op de beurs Interieur 2010 in Kortrijk is ook Extremis  van de partij. De Belgische gezelligheid springt direct in het oog bij hun stand. 'Biertje erbij?', vraagt een dame met Vlaams accent. 'Laten we eens gek doen', zeg ik terwijl ik voor een interview aanschuif bij Frank Stekelorum, CEO van Extremis.

Extremis Frank Stekelorum

Foto: Frank Stekelorum aan de nieuwe picknicktafel Hopper van Extremis.

Wat kenmerkt Extremis?

"Bij Extremis werken we vanuit een missie. We produceren enkel innovatieve, vernieuwende producten. Soms geven we ook bestaande concepten een nieuwe invulling."

Zoals?

"Dit bankje (geeft een klap op de tafel 'Hopper´ 'waar wij aan zitten) hebben we een nieuwe, makkelijkere toegang tot de tafel gegeven. Hierdoor hoef je niet meer om het bankje heen om erbij te komen zitten. De open toegang tot de tafel nodigt veel meer uit."

"En dat is een ander belangrijk aspect voor Extremis: een ontwerp moet functioneel zijn. De vorm is het resultaat van de functie."

Extremis Dirk Wynants Hopper

Foto: De Hopper is ontworpen door Dirk Wynants en is een hedendaagse variant op Bourgondische feesttafels. Hopper is in vier maten verkrijgbaar en heeft talloze extra opties als een flessenkoeler, steengrill, olielamp en barbecue.

De werkwijze van Extremis: vorm volgt functie?

"Er is een probleem: iets functioneert niet optimaal. Wij zorgen voor een oplossing: een functioneel ontwerp. En als deze nuttig is en als 'goed' wordt gezien, dan gaan we het product mooi maken."

"Voor ons is sustainability heel belangrijk. Een product moet nuttig zijn. Te vaak zien we om ons heen onnuttige producten, die klanten kopen en waar ze vervolgens thuis niet veel aan hebben. Wij maken geen nutteloze dingen, maar producten die tijdloos zijn en door hun hoge kwaliteit lang nuttig blijven. Profijt voor de klant is dus een belangrijk aspect."

Extermis Dirk Wynants Gargantua

Foto: De Gargantua, ontworpen door Dirk Wynants.

En 'tools for togetherness'?

"Extremis heeft als doel mensen samen te brengen, Een product die dit illustreert is de Gargantua. De banken van deze tuintafel zijn verstelbaar. Zo kun je kinderen op dezelfde ooghoogte plaatsen als volwassenen."

Wat is de echte topper van Extremis?Extremis Sticks Enlightened

"De Sticks Enlightened is onze topper. De sticks delen de ruimte op, zonder dat je het comfort van de ruimte verliest. Er is wel privacy, maar niet te veel. De transparantie kun je zelf bepalen door het aantal stokken die je plaatst."

Wat weten we niet van Extremis?

"Extremis brengt producten die anderen niet durven te maken."

Dat gaat weleens gepaard met de nodige humor...

"We hebben ons eigen bier gemaakt ja! Of we daar ook echt iets mee gaan doen? Dat weten we niet. Tot die tijd drinken we het zelf maar op..."

Tot slot: wat is design?

"Functioneel: dingen die het leven voor iedereen aangenamer maken."

 

 Foto: Sticks Enlightened is ontworpen door Hsu-Li Teo en Stefan Kaiser.

Hiske Teerling Hiske Teerling is werkzaam bij Flinders. In de functie van content manager bezoekt zij de hipste beurzen en events, vraagt designlabels het hemd van het lijf en speurt de wereld van design af naar gloednieuwe producten en trends.