Alles over duurzaam design

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

De grondstoffen op onze planeet zijn beperkt, maar we zien ze als vanzelfsprekend. Het is steeds makkelijker om producten in overvloed, op elk moment en waar dan ook te kopen. We leven in een tijd van massaconsumptie en kunnen ons daarom wel een weggooimaatschappij noemen. Gelukkig is er een tegenbeweging gaande voor deze ontwikkeling. We hechten steeds meer waarde aan kwalitatief hoogwaardige meubels die duurzaam zijn. Maar wat is duurzaam design en hoe zien we dit terug? We leggen het je uit.   

Wat maakt een product duurzaam?

We hechten steeds meer waarde aan van welk materiaal een product wordt gemaakt en we proberen het productie- en distributieproces zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Over het algemeen gaat het om grondstoffen besparen en het milieu beschermen. Dat begint al bij de materialen die voor een product worden gebruikt. Hoe wordt dit materiaal verkregen en is deze ecologisch afbreekbaar? De productie van goederen mogen we niet negeren, omdat hier ook vervuilende stoffen vrijkomen. Daarom proberen veel bedrijven de CO²-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Dit doen ze door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Transport vormt ook een belangrijk onderdeel. Bedrijven proberen in te spelen op een circulaire economie en de meeste processen in eigen land te houden.

5 x duurzaam design produceren

De keuze van het materiaal is misschien wel één van de belangrijkste manieren om duurzaam design te produceren. We hebben een vijftal punten voor je verzameld die laten zien dat designmerken op verschillende manieren duurzaam design maken. Dit laat zien dat we duurzaamheid en design prima met elkaar kunnen combineren.

Recyclen

Vroeger werden oude meubels weggegooid of verbrand wat de CO²-uitstoot niet ten goede kwam. Tegenwoordig worden deze meubels of delen ervan een nieuw leven ingeblazen. Dit kan doordat ze worden gebruikt als grondstof voor een nieuw product of dat een bestaand product een nieuwe functie krijgt door middel van upcycling. 

Graypants maakt verlichting met de hand van gerecycled karton en met milieuvriendelijke lijm.

Beeld Graypants maakt verlichting met de hand van gerecycled karton en met milieuvriendelijke lijm. 

De Under The Bell hanglamp van Muuto is gemaakt van gerecycled vilt dat los van het duurzame voordeel ook geluid absorbeert en de akoestiek in de kamer verbetert.

Beeld De Under The Bell hanglamp van Muuto is gemaakt van gerecycled vilt dat los van het duurzame voordeel ook geluid absorbeert en de akoestiek in de kamer verbetert.

LED verlichting

LED betekent licht emitterende diode. LED armaturen zijn zeer efficiënt in zowel het gebruik als de productie. Daarnaast komen er geen vervuilende stoffen vrij als zo’n lamp wordt vernietigd, werkt LED verlichting evengoed in warme en koude omstandigheden en heeft het frequent aan- en uitschakelen geen significante invloed op de levensduur van een zo’n lamp. 

Tala maakt lampen van duurzame materialen. Dit merk is een partnerschap aangegaan met de National Forest Foundation en dat houdt in dat voor elke 200 verkochte armaturen er 10 bomen worden geplant.

Beeld Tala maakt lampen van duurzame materialen. Dit merk is een partnerschap aangegaan met de National Forest Foundation en dat houdt in dat voor elke 200 verkochte armaturen er 10 bomen worden geplant.

Hout

Massief houten meubels die van hernieuwbare grondstoffen worden gemaakt, zorgen voor een gezond kamerklimaat. Verder wordt er geen gebruikgemaakt van schadelijke bindmiddelen en heeft het product een relatief lange levensduur.  

Woood heeft houten meubels die het FSC-label (Forest Stewardship Council) hebben. Dat betekent dat zij milieu- en sociaalvriendelijk omgaan met het gebruik van bossen.

Beeld Woood heeft houten meubels die het FSC-label (Forest Stewardship Council) hebben. Dat betekent dat zij milieu- en sociaalvriendelijk omgaan met het gebruik van bossen.

Textiel

Het GOTS-label (Global Organic Textile Standard) speelt een belangrijke rol bij de keuze van textielproducten. Dit geldt bijvoorbeeld voor beddengoed en kussens. GOTS is ’s werelds grootste standaard voor de verwerking van textiel gemaakt van biologisch geproduceerde natuurlijke vezels. Dit zorgt voor een duurzame productie van textiel en transparantie voor de consument. Een textielproduct met een GOTS-label moet tenminste voor 95% uit gecontroleerde biologische vezels bestaan. 

Ferm Living produceert bijvoorbeeld beddengoed dat voor 100% uit biologisch katoen bestaat. Een deel van hun producten hebben het GOTS-label.

Beeld Ferm Living produceert bijvoorbeeld beddengoed dat voor 100% uit biologisch katoen bestaat. Een deel van hun producten hebben het GOTS-label.

Flat-packed

De meubels die flat-packed zijn gemaakt, kunnen worden ontmanteld waardoor ze minder ruimte innemen tijdens het transporteren ervan. Dat betekent dat de transporteur meer producten tegelijkertijd kan vervoeren en de CO²-uitstoot hierdoor afneemt. Los daarvan is er ook minder verpakkingsmateriaal nodig. 

De Ace collectie van Normann Copenhagen is een goed voorbeeld van het flat-packed principe. De ontwerper van deze serie is erin geslaagd om kwalitatief hoogwaardig design volgens het flat-packed principe te maken.

Beeld De Ace collectie van Normann Copenhagen is een goed voorbeeld van het flat-packed principe. De ontwerper van deze serie is erin geslaagd om kwalitatief hoogwaardig design volgens het flat-packed principe te maken.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over duurzaam design? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 18:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur). 

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.