De gloeilamp verdwijnt per 1 januari 2012

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Vanaf 1 januari 2012 is het zo ver. De gloeilamp mag niet meer verkocht worden. Moet je nu in paniek raken? Nee hoor. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor de vertrouwde gloeilamp. Deze zijn ook nog eens veel beter voor het milieu. Zo bespaar je wel tot 90% energie per lamp! We geven hieronder een kort overzicht van de alternatieven.

de gloeilamp verdwijnt per 1 januari 2012 - Flinders - Design voor ieder interieur

Standaard fitting van gloeilamp

Wat handig is om te weten; zowel de LED lamp als de spaarlamp zijn ook verkrijgbaar met de standaard fittingen van de gloeilamp.

De spaarlamp

De spaarlamp gebruikt aanzienlijk minder stroom dan de traditionele gloeilamp. Het nadeel is dat het licht vaak wat 'koud' aanvoelt. En je kunt de lamp niet dimmen. Je kunt een spaarlamp beter niet gebruiken als je de lamp vaak aan en uit doet. Dus ze zijn minder geschikt voor het licht bij het toilet, in de gang, de douche of in de slaapkamer.

De gloeilamp verdwijnt per 1 januari 2012 - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Voorbeelden spaarlampen

De halogeenlamp

De halogeenlamp is een goed alternatief op de gloeilamp, omdat deze daar heel erg op lijkt qua licht. De halogeenlamp kan ook nog eens gedimd worden. De lamp is duurder, maar wel efficiënter in het energieverbruik. En heeft hierdoor een langere levensduur dan de gloeilamp.

De gloeilamp verdwijnt per 1 januari 2012 - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Voorbeelden halogeenlampen

De LED lamp

De LED lamp biedt steeds meer mogelijkheden. De lamp is goed te dimmen en gaat 30 tot 50 keer langer mee dan de gloeilamp. De kleur van het licht wordt steeds beter en vele kleuren zijn mogelijk. LED lampen leveren de grootste energiebesparing op van alle alternatieven op de gloeilamp.

De gloeilamp verdwijnt per 1 januari 2012 - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Voorbeelden LED lampen

Kerstverlichting en koelkastlampjes blijven

Het gloeilampverbod geldt alleen voor verlichting voor huishoudelijk gebruik. Lampen met een speciale toepassing (naaimachines, koelkasten en ovens) zijn wel toegestaan. Ook terrariumlampen en warmtelampen blijven bestaan. En uiteraard mogen we ook eens per jaar de kerstverlichting van zolder halen (dat is namelijk slechts 4 watt per lampje).

Waar moet je op letten als je een lamp koopt?

Kleur van het licht
De lichtkleur is erg bepalend voor de sfeer in huis. Hanglampen en vloerlampen zijn vaak echte sfeermakers. Zorg ervoor dat deze design lampen een warme lichtkleur krijgen. Een bureaulamp en verlichting in de badkamer is vaak meer functioneel van aard. Deze lampen kun je voorzien van witter (lees 'koeler') licht. De truc zit 'm in de hoeveelheid Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin des te witter het licht. Ter indicatie: een gloeilamp van 40 watt is ongeveer 2700 Kelvin.

Opbrengst van het licht
Dit is een lastige. Vroeger vertelde het wattage van een lamp iets over de felheid van de lamp. Tegenwoordig heb je allemaal verschillende soorten lampen (LED, halogeen, spaarlampen). En al deze lampen hebben een verschillend wattage nodig om een bepaalde hoeveelheid licht te produceren. Kijk daarom liever naar het aantal Lumen (afgekort tot Lm.). En om het nog moeilijker te maken: de hoeveelheid licht dat op een bepaald oppervlakte terecht komt meten we met Lux. Het aantal lumen per vierkante meter = Lux. Het is maar dat je het weet. Ter informatie: een ouderwetse gloeilamp van 60 watt kun je vervangen door een halogeen of LED lamp die zo'n 800 Lumen produceert.

Even alles op een rijtje

- Per 01-01-1212 mag de gloeilamp niet meer worden verkocht.
- De alternatieven zijn: spaarlamp, halogeenlamp of LED lamp.
- Hoe meer Kelvin, hoe witter het licht. Ter vergelijking; een gloeilamp (40 W) heeft 2700 Kelvin.
- De hoeveelheid licht in een lichtbundel wordt aangeduid met Lumen.
- Het aantal Lumen per vierkante meter noem je Lux.

Informatie over lampen bij Flinders

Flinders gaat binnenkort bij elke lamp die online te koop is, vermelden welke verlichting je kunt gebruiken. Heb je vragen over de soorten verlichting genoemd in dit artikel? Neem gerust contact met ons op via 020 30 30 630 of mail ons: info@flinders.nl.

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.

Naar boven