Duizend-en-één lichtjes

Op gepost door Lara Debie in Keuzegids

Jaa het is weer zover… de maand december is aangebroken. Laat dit nu, ondanks de kou, één van mijn favoriete maanden zijn. Stiekem tel ik december niet mee als volwaardige maand, omdat deze vol zit met feestdagen wat inhoudt: vrij zijn van werk en samenzijn met familie en vrienden. Eerst Sinterklaas, dan Kerst en als kers op de taart Oud en Nieuw.

Ook al voelen deze feestdagen niet meer zoals ze deden als kind, toch is het één en al gezelligheid. Dit betekent dus ook het in huis halen van sfeer, om op die manier al vroegtijdig in de feeststemming te komen. En hoe kun je dit nu beter doen dan met lichtjes… heel veel lichtjes!?

Maastricht
Beeld In Maastricht weten ze wat men bedoelt met 'heel veel lichtjes'.

Ik word sowieso al blij van leuke lampen, kandelaren en theelichtjes en ben dan ook altijd op zoek naar lichtgevende aanwinsten. Maar vooral als we richting de feestdagen gaan, vind ik het extra leuk om op lampen- en theelichtenspeurtocht te gaan. Dan staat namelijk alles in het teken van verlichting. Daarom zet ik, als ode aan de feestdagen, mijn favorieten van dit moment op een rijtje.

Transparant

Subtiel is het codewoord in het geval van transparante lampen. Dankzij de doorzichtige materialen trekken deze lampen niet direct de aandacht, maar staan de lichtbronnen zelf wél in de spotlights. Of je ze nu ophangt of neerzet, deze transparante lampen maken ieder interieur bijzonder.

Verlichting
Beeld Doordat het snoer van de lampen transparant is en ook de lampen zelf van doorzichtig glas zijn, blijft het geheel vrij rustig maar toch ook dynamisch. Bron: Homedit (links) en Marii Sopha Kala (rechts). 

Foto 5
Beeld Ik houd erg van snoerlampen en door de lamp te bevestigen via een HAY Gym haak creëer je een speels effect. Bron: Lizmarie Blog.

Petite Friture Vertigo
Beeld 
Hoe mooi is de Vertigo lamp van Petite Friture? Hij komt goed tot zijn recht in een grote open ruimte, zoals boven een robuuste tafel of in een grote hal. 

Marmer

Het is jullie vast al opgevallen, de marmertrend. Een natuursteen die als een rode draad door de hele geschiedenis loopt. Van tempels gemaakt door Grieken, naar piramides in Egypte tot beeldhouwwerken van bekende (Italiaanse) kunstenaars. En laten we ook de Sacré Coeur in Parijs niet vergeten! Op dit moment kun je het zo gek niet bedenken of het is van (nep)marmer.

Marmer is dus weer helemaal terug van weggeweest. Ook ik kan er niet omheen! Hoewel ik niet zo snel zou kiezen voor grote marmeren oppervlakken in mijn huis, zou ik de volgende marmeren (of marmerlook) woonaccessoires maar al te graag willen toevoegen aan mijn interieur. 

Marmer accessoires

Beeld Ik ben zelf een enorme fan van de kleur (donker)groen, dus wanneer ik groen marmer tegenkom, mag dit niet ontbreken. Van links naar rechts: Marble bijzettafel small groen, Marble kussen groen (beide Ferm Living) en Normann Copenhagen Amp tafellamp.

Beton

Naast marmer is ook beton niet meer weg te denken uit de huidige interieurtrends. Beton werd net als marmer gebruikt door de Egyptenaren en Grieken, maar het moderne beton vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Het werd daar voornamelijk gebruikt om bruggen te bouwen of als fundering van woningen en flatgebouwen.

Werd je vroeger nog raar aangekeken als je een betonnen vloer had, nu wordt er ‘oooh mooi, een industriële look’ geroepen. Zelf heb ik altijd een zwak gehad voor houten vloeren omdat deze zo gezellig aandoen. Toch moet ik bekennen dat ik een betonnen gietvloer, een betonnen aanrechtblad of een betonnen muur wel erg mooi vind. En nu er ook nog kandelaren, lampen en theelichten in betonlook te vinden zijn, ben ik helemaal om.

Betonnen verlichting
Beeld Juist het gebruik van verschillende lampen en de afwisseling van vormen zorgt voor een warme uitstraling. Ook leuk om deze verschillende lampen in een hoek van de kamer op de grond bij elkaar te zetten. 

Betonnen verlichting
Beeld Zo veel verschillende manieren om beton als lichtbron te gebruiken… Bron: Brit.co, Go Feminin, Petite Mariniere en Naver. 

Blom & Blom

En nu, best for last…Het bedrijf Blom & Blom is in 2012 opgericht door de twee broers, Kamiel en Martijn Blom, en trok vrijwel meteen mijn aandacht met hun robuuste en industriële lampen.

Blom & Blom
Beeld Vooraanzicht van de winkel die tegelijkertijd ook de werkplaats is van Blom & Blom.

Blom & Blom houden zich bezig met het opsporen, restaureren en moderniseren van industriële fabrieksobjecten (voornamelijk lampen). Het begon met het rondstruinen over verlaten industriële terreinen in Oost-Duitsland. Na de val van de muur, voormalig DDR, werden fabrieken gesloten. Met het gevolg dat deze industriële terreinen en de bijbehorende objecten in verval raakten. De twee broers zagen de schoonheid en potentie van de vervallen objecten en besloten deze een tweede leven te geven. 

Blom & Blom
Beeld Vóór...

Blom& Blom
Beeld ... En na!

Ondanks dat er duidelijk één lijn te zien is, verschillen de lampen onderling toch erg, van heel klein tot heel groot, van staal tot hout. Dit is ook de reden waarom ik vind dat hun objecten het goed zouden doen in elk interieur. Of je je woning nu heel clean en minimalistisch hebt ingericht of juist meer van vintage en brocante houdt. 

Blom & Blom
Beeld  Dit zijn de grootste lampen uit de collectie. Deze hanglampen zouden goed tot hun recht komen in een grote open ruimte, als eyecatcher

Blom & Blom
Beeld Zo zien de lampen eruit nadat ze door Blom & Blom onder handen zijn genomen.

Collage Blom & Blom
Beeld Impressie uit de collectie van Blom & Blom.

Ik wilde dan ook graag ‘live’ een kijkje gaan nemen en toen ik hoorde dat zij hun vestiging vanuit Berlijn hebben verhuisd naar Amsterdam kon ik natuurlijk niet wachten. Dus toen ik afgelopen maand een weekend in Amsterdam was, heb ik van deze gelegenheid gebruik gemaakt om hun winkel c.q. werkplaats te bezoeken. Ik kan je vertellen, ondanks dat ik het pontje moest nemen naar Amsterdam-Noord, het was het bezoekje meer dan waard.

Blom & Blom
Beeld Een indruk van de winkel.

Blom & Blom
Beeld En zeg nou zelf… Als lampen-liefhebber moet je hier geweest zijn, toch?

Ik zelf zou dan ook heel graag een nieuwe lamp aan mijn collectie willen toevoegen, ik heb alleen één probleem… Ik kan niet kiezen! Jij wel?

Maar wie weet, misschien vind ik wel een pakje onder de kerstboom! 

Over de auteur

Lara Debie

Lara Debie

Hoi, ik ben Lara! Op Missleatherpants.com houd ik een personal lifestyle blog bij. Hier vind je alles wat mij interesseert en inspireert op het gebied van fashion, reizen en meer. Voor Flinders Magazine schrijf ik maandelijks een blog over wonen & design.

Naar boven