Naar boven

Hoe kies je een kunstwerk?

Op gepost door Anne Fleur van Otterloo in Keuzegids

Home is where the heART is. Met een kunstwerk waar je helemaal gek op bent stop je een stukje van jezelf in je huis. Niet voor niets zegt men: toon mij je huis, en ik zeg wie je bent!  Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je een kunstwerk wilt kopen? Waar begin je met zoeken? En hoe combineer je het met je interieur? Flinders zet in deze tutorial voor je op een rijtje hoe je kunst koopt en met design combineert.

Stap 1: Oriëntatie

Kijken, kijken, niet kopen! In deze stap ga je op onderzoek uit. Net zoals bij elke grotere aankoop is het ook bij kunst belangrijk dat je goed weet wat je mooi vindt en wat je zoekt. Bezoek daarom kunstbeurzen, musea, galeries en kijk rond op internet. Zo ontdek je steeds meer je eigen smaak.

Je kunt je interieur gebruiken als leidraad voor je zoektocht. Ben je bijvoorbeeld fan van metallic? Ga dan op zoek naar een kunstwerk waar metaal of metallic kleuren in verwerkt zijn. Houd je van grafische prints? Ook dit kun je laten terugkomen in een kunstwerk. Door alvast na te denken over de raakvlakken van design en kunst, maak je de zoektocht gemakkelijker voor jezelf.

Zie je een kunstwerk dat je aandacht trekt, stel jezelf dan steeds deze vragen:

  • Wat vind ik mooi (of juist minder mooi) aan dit kunstwerk? Let op kleur, materiaal, onderwerp en techniek.
  • Waar in huis zou ik dit kunstwerk plaatsen? Is dit werk geschikt voor de woonkamer, slaapkamer, kinderkamer, etc?
  • Past dit kunstwerk bij mijn interieur? Let hierbij op het formaat, het kleurgebruik, het onderwerp, etc. Neem bijvoorbeeld staaltjes mee van het kleurschema van je huis.

TIP: Maak foto’s van kunstwerken die je mooi vindt, of verzamel afbeeldingen via Pinterest of Instagram.

Verzamel kunstwerken via PinterestBeeld Verzamel kunstwerken via Pinterest.

Stap 2: Vind je meesterwerk

Zoek de speld in de hooiberg. Zodra je goed weet wat je zoekt in een kunstwerk en wat je budget is, ben je klaar voor de volgende stap: de zoektocht naar jouw perfecte kunstwerk. Er zijn veel verschillende plaatsen waar je kunst kunt kopen: bij een galerie, op internet, op beurzen en op veilingen. Wil je een werk van een bepaalde kunstenaar kopen? Vaak heeft een kunstenaar ook een eigen website of galerie waar je terecht kan.

Heb je een wat kleiner budget, dan is de veiling misschien niet de beste plaats om kunst te kopen. Er worden vaak grote bedragen betaald die soms onnodig hoog worden opgedreven. Bij een galerie of op een beurs hoef je niet met andere kopers te concurreren, waardoor je een eerlijke prijs betaalt. Ben je op zoek naar een kunstwerk maar wil je niet teveel betalen? Ga dan eens op bezoek bij een kunstacademie: hier kun je voor relatief weinig geld vaak de mooiste kunstwerken kopen van jonge, nog onontdekte kunstenaars.

TIP: De beste keuze maak je op basis van je gevoel: koop wat je mooi vindt.

Stap 3: Kunstwerk kopen

Eureka! Je hebt hét perfecte kunstwerk gevonden. Kleur, formaat, materiaal, onderwerp: alles tot in het kleinste detail spreekt je aan. Nu volgt de spannendste stap. Je gaat het kunstwerk daadwerkelijk kopen. Voordat je betaalt, of een betalingsregeling afspreekt, moet je op een aantal dingen letten:

  • Let op de kwaliteit: je wilt bijvoorbeeld dat de foto die je koopt over 25 jaar nog steeds mooi is. Ga dus voor een goede kwaliteit fotopapier die niet verkleurt.
  • Vraag altijd om een echtheidscertificaat. Dit document bevat gegevens over het kunstwerk en de kunstenaar. Het toont aan dat het om een authentiek, en dus niet nagemaakt, exemplaar gaat.
  • Is het kunstwerk nog in productie? Betaal dan nooit het hele bedrag, en doe slechts een aanbetaling.

TIP: Bij twijfel niet kopen! Het kleinste detail dat je nu niet mooi vindt wordt alleen maar groter.

Stap 4: Kunst naar huis

Pas op, breekbaar! Gefeliciteerd, je hebt een fantastisch kunstwerk gekocht. Nu nog je kunstwerk tot zijn recht laten komen in je design interieur. We zetten een paar belangrijke aspecten voor je op een rijtje:

  • Bevestiging: Schilderijen kun je rechtstreeks op een uitgekozen plek aan de muur hangen, of aan een plafondrails die meer flexibiliteit biedt. Hierbij geldt dat het prettig is als het midden van een schilderij op ooghoogte hangt, maar je kunt hier natuurlijk van afwijken als je een ander effect wilt creëren. Voor sculpturen heb je alle vrijheid: zet het op de grond, in een kast of op een sokkel.
  • Lijsten: Vaak wordt een schilderij met lijst en al verkocht. Is dit niet het geval, of past de lijst minder goed bij je interieur? Zoek er dan een uit die goed past bij je inrichting. Let hierbij op kleur, materiaal en formaat. Een andere lijst kan het kunstwerk bovendien ook een heel andere uitstraling geven.

Verlichting: Om je kunstwerk goed uit te lichten kan je het beste spotjes gebruiken. Plaats deze in een hoek van 30 graden ten opzichte van het schilderij of kunstwerk. Zo voorkom je vervelende weerkaatsingen en schaduweffecten.

Licht je kunstwerk(en) uit met spotsBeeld Licht je kunstwerk(en) uit met spots.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kiezen van een kunstwerk? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur).

Anne Fleur van Otterloo

Over de auteur

Anne Fleur van Otterloo

Anne Fleur loopt stage op de marketingafdeling van Flinders. Zij verdiept zich in de adviesmodule en zoekt alle handige tips & tricks voor je uit.