Naar boven

Industriële lampen voor ieder interieur

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Industriële lampen zijn net kameleons. Afhankelijk van het interieur waar je zo’n lamp in hangt of plaatst, geven deze fabriekslampen namelijk een stoere óf zachte uitstraling. Dit heeft alles te maken met kleur, vorm en natuurlijk formaat. Kijk mee en laat je verrassen door de industriële hanglampen uit onze collectie!

Historie van de industriële hanglamp

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn industriële lampen afkomstig uit de tijd waarin de lopende band de hoofdrol speelde. Toen aan het einde van de 18e eeuw de eerste grote fabrieken ontstonden, was verlichting een pure noodzaak in de donkere hallen. Daarom werd er weinig aandacht besteed aan het uiterlijk van deze lampen. Zo ontstonden de grote, grove en stalen hanglampen die wij nu omschrijven als industriële lampen. Deze lampen waren niet alleen ontworpen om zoveel mogelijk licht te geven, maar ook om de toen nog waardevolle gloeilampen te beschermen. Vandaar dat je vaak een stalen kap of rooster ziet bij deze modellen!

House Doctor Mega Spot
Beeld
De House Doctor Mega Spot hanglamp heeft het stalen rooster dat o zo typisch is voor de industriële hanglamp.

Op losse schroeven

Met de opkomst van de tl-verlichting verdwenen industriële lampen naar de achtergrond. Gelukkig is de fabriekslamp inmiddels weer helemaal terug. En waar deze vroeger nog met arbeiders en armoede werd geassocieerd, is de industriële lamp nu een onbetwiste must-have voor een hip interieur. Het kan raar lopen! De industriële hanglampen van nu bootsen de exemplaren van vroeger zo goed mogelijk na. De combinatie van staal en aluminium, grote  scharnieren en zichtbare schroeven zorgen voor de robuuste uitstraling die zo kenmerkend is voor deze ontwerpen. Want juist dit ruwe uiterlijk maakt de industriële hanglamp zo gewild.

Nemo Cassina Projecteur
Beeld
Show us what you got! Dat doet de Nemo Cassina Projecteur 365 hanglamp wel. Zie je de gigantische schroeven?

&tradition Copenhagen
Beeld
Met zijn bedekt metalen ophanging is de &tradition Copenhagen serie het perfecte voorbeeld van een industriële lamp.

Kleur bekennen

Hoewel de meeste fabriekslampen nog steeds de klassieke aluminium kleur hebben, zijn er inmiddels ook diverse industriële lampen met een ander tintje. Deze lampen kunnen namelijk geëmailleerd worden in allerlei andere kleuren. Het is grappig om te zien wat een kleur doet met het uiterlijk van een industriële lamp: waar de ene lamp in het rood nóg stoerder wordt, krijgt de andere juist een meer chique uitstraling. Dit maakt het meteen een stuk gemakkelijker om die industriële hanglamp toch in je interieur te laten passen.

Het Lichtlab Koplamp
Beeld
Het verweerde rood van de Koplamp (het Lichtlab) geeft deze industriële hanglamp een nog rauwere uitstraling.

Muuto UnfoldBeeld De Muuto Unfold lamp krijgt dankzij de rode kap juist een heel elegant voorkomen, ondanks dat deze het ontwerp van een fabriekslamp heeft. Beeld via Berden.nl

Stoer, maar strak

Ook zonder zichtbare schroeven en andere ‘fabrieksachtige’ details kunnen hanglampen industrieel zijn vormgegeven. Komt dat even mooi uit! Als een grove fabriekslamp dus niet in jouw moderne of landelijke interieur past, kun je prima uitwijken naar een strakker model. Ga dan bijvoorbeeld voor een grote variant, zoals de Bell hanglamp large van Normann Copenhagen. Deze heeft een diameter van maar liefst 55 centimeter, dus is een behoorlijke eyecatcher in huis.

Normann Copenhagen Bell
Beeld
Ondanks zijn zachte kleuren en strakke vormgeving is de Bell hanglamp een typische fabriekslamp vanwege zijn afmetingen.

Lightyears Caravaggio Matt
Beeld
Ook de Caravaggio Matt hanglamp van Lightyears doet het fantastisch in een modern interieur. Zijn industriële uitstraling blijft behouden dankzij de metalen ophanging.

Ge(s)laagde industriële lampen

Tot slot zijn er de industriële lampen die qua kleur en formaat overeenkomen met de ouderwetse fabriekslampen, maar een andere vorm hebben gekregen. Vooral de ‘gelaagde’ lampen zien we veel voorbij komen. En dat is niet zo gek ook, want ze zijn prachtig! De Tom Dixon Lustre serie is hier een perfect voorbeeld van. Deze industriële hanglamp is verkrijgbaar in vier varianten: rond, vierkant, plat en puntvormig. Bovendien heeft elke lamp een finish van mineralen en metalen, die meekleurt met het licht. Het regenboogeffect dat hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat geen twee lampen hetzelfde zijn.  

Tom Dixon Lustre
Beeld
De Tom Dixon Lustre collectie is er één waar je je over blijft verbazen.

&tradition Utzon
Beeld
De relatief kleine afmetingen, glanzende kopkerkleur en elegante lagen zorgen ervoor dat de &tradition Utzon hanglamp een industriële lamp is die zich in vele interieurs thuis voelt.

Zo zie je maar: er is een industriële hanglamp voor iedere inrichting! Welke is jouw favoriet?

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.