Naar boven

Kantoorverlichting kiezen voor iedere ruimte

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Kantoorverlichting is één van de belangrijkste onderdelen van het inrichten van de werkplek. Op kantoor ben je grotendeels achter de computer aan het werk, teksten aan het lezen of met collega’s in overleg. Daarom heb je, net als thuis, voor iedere ruimte een andere soort verlichting nodig.  Denk bijvoorbeeld aan de entree, kantine, vergaderruimte, en natuurlijk je werkplek. In dit artikel helpen we je bij het kiezen van de juiste kantoorverlichting voor deze ruimtes.  

Lesje in ‘lux’

De term ‘lux’ speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste kantoorverlichting. De verschillende werkzaamheden op kantoor vragen namelijk ook een andere lichtsterkte. Die lichtsterkte wordt uitgedrukt in lux (lx). Lux staat voor de lichthoeveelheid per oppervlakte eenheid (bijvoorbeeld vierkante meter), ongeacht het aantal gebruikte lichtbronnen en de kleur van het licht. Zo is voor opslagruimtes en parkeergarages een lichtopbrengst van 30 - 60 lux voldoende, hebben gangen en trappenhuizen 60 - 125 lux nodig en is minstens 250 lux vereist op kantoren.

Entree

Meer dan welke ruimte ook, bepaalt de entree van een kantoor de sfeer ervan. Deze ruimte geeft als het ware ‘karakter’ aan een pand en is tegelijkertijd het visitekaartje van het bedrijf. Daarom is uitnodigende verlichting hier onmisbaar. Niet alleen de vormgeving van de lampen, maar ook de manier waarop deze over de ruimte verdeeld zijn moeten de bezoeker het gevoel geven dat hij of zij welkom is. Met deze richtlijnen kom je al een heel eind:

  • Omdat mensen vanuit het felle daglicht naar binnen stappen, kun je voor de entree het best kiezen voor een lichtopbrengst die iets hoger is dan de minimale 100 lux;
  • Zorg voor goede horizontale en verticale verlichting in de buurt van de receptie, zodat de receptionist goed zijn of haar werk kan doen, maar ook gezichten goed kan zien;
  • Grote, lichtgevende plafonds zorgen voor een helder licht en helpen de bezoeker zich te oriënteren. Bovendien leg je zo de nadruk op de architectuur;
  • Met zogenaamde ‘downlights’, oftewel ingebouwde spots die naar beneden schijnen, kun je een bepaalde looprichting aangeven of de omtrek van de entree benadrukken;
  • Decoratieve, ronde lampen zorgen voor een uniforme en gastvrije verlichting door de hele ruimte. Ook kun je de hoogte van het plafond hiermee benadrukken.
  • Vergeet ook functionele verlichting als noodverlichting en trapverlichting niet.

Met zogenaamde ‘downlights’ kun je een looprichting aangevenBeeld Met zogenaamde ‘downlights’ kun je een looprichting aangeven. 

Kantine

De kantine of lunchruimte is natuurlijk de plek om te lunchen, ontspannen en bij te praten met collega’s. Daarom moet de verlichting hier ontspannend en uitnodigend zijn. Tegelijkertijd moet je in de kantine ook kunnen lezen, eten en overleggen. De verlichting moet dus geschikt zijn voor al deze doeleinden. Afhankelijk van het beschikbare budget kun je kiezen voor langwerpige armaturen, zoals Tl-buizen, of een reeks hanglampen.

Het soort lampen is zeer bepalend voor de sfeer in een kantineBeeld Het soort lampen is zeer bepalend voor de sfeer in een kantine.

Vergaderruimte

Vergaderruimtes vragen om een goed doordacht lichtplan. Allereerst is het belangrijk dat medewerkers zich op hun gemak voelen in de ruimte. Daarnaast moet je erop letten dat het licht fel genoeg is, zodat men de aandacht goed erbij kan houden. Een lichtopbrengst van 500 lux wordt daarom aangeraden voor de vergaderruimte. Ook is het van belang dat het gezicht van een eventuele presentator goed te zien is en dat het licht gemakkelijk gedimd kan worden bij gebruik van een beamer of tv-scherm.

Van vloerlamp tot Tl-buis: er zijn oneindig veel manieren om een vergaderruimte te verlichtenBeeld Van vloerlamp tot Tl-buis: er zijn oneindig veel manieren om een vergaderruimte te verlichten. 

Werkplek

Tot slot: de werkplek! De vereiste lichtsterkte op de werkplek is afhankelijk van de taken die gedaan moeten worden én van de werknemer zelf (leeftijd, bijv.). Als er te weinig licht op de werkplek valt moeten de ogen zich meer inspannen, wat zorgt voor vermoeidheid en hoofdpijn. Ook worden er bij te weinig licht meer fouten gemaakt. Daarom moet de lichtsterkte op een werkplek circa 500 lux zijn als er kleine letters, details of zwakke contrasten tot de werkzaamheden horen. Denk ook aan:

  • Een 50-jarige werknemer heeft voor hetzelfde leeswerk gemiddeld twee keer zoveel licht nodig als een 40-jarige.
  • We geven de voorkeur aan zoveel mogelijk daglicht op kantoor. Toch is kunstlicht onmisbaar, omdat Nederland maar 900 zonuren per jaar heeft tijdens kantooruren.
  • Plafondverlichting met een lichtsterkte van 500 lux is vaak op het werkvlak nog maar 300 lux door de afstand ertussen. Voor de 200 lux die je daardoor tekort komt kun je bureaulampen gebruiken.
  • De verlichting op de werkplek moet een kleurtemperatuur hebben tussen de 3300 K (warme lichtkleur) en 5300 K (koude lichtkleur).

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de indeling van de ideale eethoek? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur). Of kom langs in onze winkel.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.