Ontdek 6 bijzondere designlampen met LED-verlichting

Op gepost door Anne Fleur van Otterloo in Keuzegids

LED-verlichting heeft veel voordelen. Eén daarvan is dat deze techniek verregaande mogelijkheden biedt voor het design van een lamp. De LED-lichtbron kan op spectaculaire wijze in het ontwerp verwerkt worden. We lichten een paar mooie exemplaren voor je uit.

Toepassingen LED-verlichting

Beeld LED-lamp Heracleum met takjes en blaadjes (Moooi).

De mogelijkheden van geïntegreerde LED-verlichting

LED-verlichting maakt andere lichtbronnen overbodig. De lamp is meteen op volle sterkte, verspreidt warm, wit licht en is ongelooflijk energiezuinig. Een LED-lampje verbruikt maar een fractie van wat een gloeilamp verbruikt. Voor designliefhebbers is het meest interessant aan LED-verlichting bovendien dat er met deze techniek fantastische lampontwerpen gemaakt kunnen worden. Een LED-lichtbron is namelijk niet gebonden aan de traditionele vorm van het peertje zoals wij dat kennen. Hierdoor kan LED-techniek op prachtige wijze geïntegreerd worden in een lamp. Reden voor menig ontwerper om te experimenteren met LED's.

Blaadjes van LED's

Bertjan Pot en Marcel Wanders stelden zich tot doel om zo veel mogelijk LED-lampjes tegelijk te laten branden. Het resultaat is de schitterende hanglamp Heracleum. Elektriciteitsdraden vormden ze met een speciale techniek – genaamd 'electrosandwich' – om tot dunne takjes van metaal, waaraan 324 beweegbare LED-lampjes in de vorm van blaadjes bevestigd zijn. 

LED-lamp Heracleum van Moooi

Beeld Hanglamp Heracleum (Moooi).

Zwevende LED-lampjes

Een andere innovatieve LED-lamp komt ook uit de stal van Moooi. Hanglamp Raimond, ontworpen door Raimond Puts in samenwerking met ox-id, is een samenspel van honderden aan elkaar gelaste LED-lampjes. Een waar kunstwerk, zowel qua schoonheid als qua techniek. De lamp hangt aan een transparant snoer, waardoor hij door de ruimte lijkt te zweven.

Zwevende LED-verlichting Raimond

Beeld Hanglamp Raimond (Moooi).

Randwerk

Onder de noemer innovatief design kunnen we ook vloerlamp Ipnos van Flos scharen. Deze ledlamp bestaat uit niet meer dan een frame van aluminium, waarin de LED-verlichting verwerkt is. Deze randen lichten dus op, terwijl het midden leeg blijft. Sterk staaltje less is more, niet?

LED-lamp Ipnos, Flos

Beeld Minimalistische lamp Ipnos (Flos).

Buizenconstructie

Vloerlamp Tuareg van Foscarini is een imposante constructie van buizen, waarvan er drie een dunne LED-strip bevatten. Met een schuif kun je de lamp op de gewenste sterkte afstellen. Deze drie buizen kun je bovendien draaien, waardoor de lamp er steeds anders uitziet. Met zijn lengte van 2,10 meter en zijn zachte, dimbare lichtval heeft de Tuareg een grote decoratieve waarde in een ruimte.

Vloerlamp Tuareg, Foscarini

Beeld Vloerlamp Tuareg, Foscarini.

Dagritme

Een bijzonder ledontwerp is de lamp Rhythm van Arik Levy voor het merk Vibia. De twintig lange modules met LED-strips kun je zelf in model brengen. Ieder module kun je helemaal om z'n as draaien. Deze lamp kan er dus de ene dag uitzien als een zachte, golvende lijn, en de volgende dag als een chaotische sculptuur. Het is maar net hoe je pet staat.

Ledlamp Rhythm, Vibia

Beeld Rhythm, Vibia.

Oud en nieuw

Artemide zocht met de lamp Empatia de interessante combinatie op van de ambachtelijke traditie van glasblazen enerzijds, en de meest moderne toepassingen van LED-verlichting anderzijds. Het resultaat is een innovatieve LED-staaf omhuld door een prachtige lichtbol van handgeblazen glas, die een sfeervolle, diffuse lichtval creëert.

Artemide Empatia LED-lampBeeld Tafellamp Empatia (Artemide). 

LED-varianten van bestaande lampen

Naast nieuwe, innovatieve LED-constructies zijn er ook veel designmerken die een speciale LED-variant op de markt brengen van een bestaande lamp. Wist je bijvoorbeeld dat de bekende Tolomeo-klassiekers van Artemide ook met ingebouwde LED-module verkrijgbaar zijn? Bekijk onze volledige collectie LED-verlichting hier

Over de auteur

Anne Fleur van Otterloo

Anne Fleur van Otterloo

Anne Fleur loopt stage op de marketingafdeling van Flinders. Zij verdiept zich in de adviesmodule en zoekt alle handige tips & tricks voor je uit.

Naar boven