Tapijt kiezen: zo doe je dat

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Of het nu winter, zomer of lente is: een tapijt is altijd een goede aanvulling op je interieur. Want met een laagje wol, nylon of polyester op de vloer blijven je voeten niet alleen lekker warm, maar zorg je ook voor sfeer en demping van geluid. Maar welke afmetingen moet zo'n tapijt hebben? En ga je voor een wollen, katoenen of kunststof tapijt? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij het kiezen van een tapijt. Aan de slag!

#1 Functie

Het klinkt misschien gek, maar kijk eerst eens waaróm je eigenlijk een tapijt wilt aanschaffen. Je kunt hier verschillende redenen voor hebben, zoals:

  • Voorkomen van koude voeten
  • Nieuwe of knusse uitstraling geven aan een ruimte
  • Dempen van geluid
  • Zachte ondergrond waar kinderen op kunnen spelen

Op basis hiervan kun je straks het materiaal, de vorm en een eventueel dessin bepalen. Voor een kindertapijt kies je immers een andere print dan voor een tapijt dat de woonkamer een knusse uitstraling moet geven. En als je specifiek op zoek bent naar een tapijt dat voor warme voeten zorgt, zal je eerder voor een wollen tapijt kiezen. Dit werkt van nature isolerend.

#2 Afmetingen

Voor het bepalen van de afmetingen van het tapijt doe je er goed aan eens naar de opstelling van de bank en salontafel te kijken. Staat de salontafel vóór de bank? Dan kun je het tapijt onder de salontafel leggen en door laten lopen tot onder de bank. Zo creëer je een geheel tussen deze twee meubels. De afmetingen van het tapijt baseer je nu op de breedte van de bank en de diepte van de salontafel.

Dankzij het tapijt worden de bank en salontafel nu een geheel (links). Met een heel groot tapijt kun je midden in de woonkamer een ‘eilandje’ creëren (rechts)Beeld Dankzij het tapijt worden de bank en salontafel nu een geheel (links). Met een heel groot tapijt kun je midden in de woonkamer een ‘eilandje’ creëren (rechts).

Leg je het tapijt vóór de zitmeubels in plaats van eronder, dan krijg je een intiemer effect. Hiervoor is een kleiner tapijt vaak al voldoende. Voor de eetkamer gelden weer andere afmetingen. Wil je een tapijt onder de tafel leggen, zorg dan dat deze aan alle kanten minstens 60 centimeter uitsteekt. Zo kan iedereen nog gemakkelijk met zijn of haar stoel achteruit schuiven.

Tip: plak de maten van het tapijt dat je op het oog hebt, eens af op de vloer. Zo krijg je een goed beeld van de daadwerkelijke grootte.

#3 Vorm

De vorm van het tapijt is afhankelijk van de ruimte waarin het komt te liggen, de meubels die erom heen staan en natuurlijk je eigen smaak. Met een rechthoekig tapijt kun je de vorm van een rechthoekige kamer nog eens benadrukken. Leg je in die kamer juist een rond tapijt neer, dan ontstaat er een speels contrast.

Het vierkante tapijt (links) komt precies overeen met de hoek van 90º in de ruimte, terwijl het ronde tapijt (rechts) voor een speels contrast zorgt met de rechthoekige tegelsBeeld Het vierkante tapijt (links) komt precies overeen met de hoek van 90º in de ruimte, terwijl het ronde tapijt (rechts) voor een speels contrast zorgt met de rechthoekige tegels.

#4 Type

We onderscheiden grofweg twee soorten tapijten: hoogpolig en laagpolig. Een hoogpolig tapijt heeft een lossere ‘poolsamenstelling’ die voor een nonchalant, warm effect zorgt. Dit kan een mooie aanvulling zijn op een strakke, lederen bank of een zachte sofa versterken. Laagpolige tapijten zijn zeer geschikt voor een minimalistische interieur waarin je toch wat warmte aan wilt brengen. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende uitvoeringen, variërend van een ‘glad’ tapijt tot eentje met een grove structuur.

#5 Materiaal

Ook voor het materiaal kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten tapijten: tapijten van natuurlijk materiaal, en tapijten van synthetisch materiaal. Onder natuurlijk vallen materialen als katoen, kokos, (geiten)haar, sisal en wol. Tapijten van natuurlijke materialen zorgen vaak voor een stoere, luxe uitstraling en zijn daarom zeer geliefd in de woonkamer. Toch hebben deze materialen ook enkele nadelen. Zo wordt katoen snel vies en zijn kokos en sisal niet erg zacht voor een tapijt.

Dit tapijt is gemaakt van een natuurlijk materiaal, waardoor je hem alleen binnen kunt gebruiken.Beeld Dit tapijt is gemaakt van een natuurlijk materiaal, waardoor je hem alleen binnen kunt gebruiken.

Synthetische materialen zijn daarom vaak een goed alternatief. De kunststoffen die voor synthetische tapijten worden gebruikt, zoals polyamide (PA) en polyester (PL), verkleuren nauwelijks. Ook zijn tapijten van deze materialen gemakkelijk schoon te maken. Dit type is daarom ideaal voor onder de eettafel of in de speelkamer. Ook kun je tapijten van deze materialen vaak buiten gebruiken.

#6 Kleur

Nu je de afmetingen, de vorm, het type en het materiaal van het tapijt hebt bepaald, komt het moeilijkste gedeelte: de kleur. Koop je een (duur) wollen tapijt, dan is de kans groot dat je de voorkeur geeft aan een tijdloze kleur als beige of grijs. Het is natuurlijk de bedoeling dat zo’n investering een tijdje meegaat. Toch kan ook een tapijt in een opvallende kleur heel veel voor je ruimte doen! Zorg er wel altijd voor dat de kleur van, of een kleur uit, het tapijt terug komt in de kamer.

Links zie je hoe het blauwe tapijt correspondeert met de blauwe scheidingswand. Rechts: de rode accenten in het tapijt vind je terug in het schilderij én de loungestoelBeeld Links zie je hoe het blauwe tapijt correspondeert met de blauwe scheidingswand. Rechts: de rode accenten in het tapijt vind je terug in het schilderij én de loungestoel.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kiezen van een tapijt? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.be of 03 – 80 83 705.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.