Naar boven

Vitra stoelen: alle designklassiekers nu te koop bij Flinders

Op gepost door Renée IJzerman in Keuzegids

Veel Vitra stoelen zijn designklassiekers die al decennia lang meegaan. Vanaf nu zijn ze allemaal bij Flinders te koop! We hebben alvast een kleine selectie gemaakt van iconische Vitra stoelen.

Vitra stoelen – Eames Lounge Chair met Ottoman

Vitra stoelen

Het Amerikaanse duo Charles & Ray Eames wordt wereldwijd beschouwd als de grondlegger van modern design. De Lounge Chair met Ottoman is een van hun meest bekende ontwerpen. Deze loungestoel is ontworpen in 1956 en geldt nog altijd als een ultieme designklassieker, door zijn iconische vorm en zijn kwalitatieve, luxueuze uitstraling.

Vitra stoelen – Eames Plastic Side Chairs

Vitra stoelen

Ook van de hand van Charles & Ray Eames is de serie Eames Plastic Chairs. De zitschaal van deze serie stoelen bestaat uit een organisch gevormd geheel van plastic, zoals de Vitra DSW Chair (rechtsvooraan op de foto). Het ontwerpersduo Eames bedacht dit ontwerp in het kader van een designwedstrijd van het Museum of Modern Art. Het was voor het eerst dat een industrieel geproduceerde stoel van kunststof gemaakt werd. De Eames Plastics Chairs zijn nog altijd ongekend populair. Dit valt mede te verklaren door hun variabele karakter. De stoelen zijn verkrijgbaar in vele kleuren, met of zonder armleunignen en er is keuze uit verschillende onderstellen. Hierdoor zijn ze geschikt voor diverse soorten ruimtes en interieurs.

Vitra stoelen – Eames DCW Chair

Vitra stoelen

De Vitra DCW Chair (voluit: Dining Chair Wood) is het resultaat van jarenlang experimenteren door Charles & Ray Eames. Het ontwerpersduo zocht naar de optimale manier om driedimensionaal gevormd multiplex, waar de stoel geheel uit bestaat, te laten aansluiten bij de natuurlijke lichaamsvorm van de mens. 

Vitra stoelen – Panton Chair

Vitra stoelen 

De Vitra Panton Chair is in 1960 ontworpen door de Deen Verner Panton. Deze stoel draagt de naam 'designklassieker' met verve: de Panton Chair is de eerste stoel ter wereld die geheel uit kunststof vervaardigd werd. Daarnaast heeft de stoel een karakteristieke S-vorm die symbool is geworden voor de ontwikkeling van design in de 20e eeuw.  

Vitra stoelen – Coconut Chair

Vitra stoelen

Ook typerend voor design uit de jaren '50: de Coconut Chair van George Nelson. Een ruime stoel met strakke vormgeving en sober materiaalgebruik, die doet denken aan een stuk van een kokosnoot. De Coconut Chair is gemaakt van kunststof en bekleed met leer of met textiel.  

Vitra stoelen – Aluminium Chairs

Vitra stoelen

Ook je voor je werkplek ontwierpen Charles en Ray Eames een legendarische serie stoelen: de Aluminium Group. In tegenstelling tot hun andere ontwerpen stapten ze af van het gebruik van kunststof. Aluminium ligt aan de basis van hun serie bureaustoelen. Tussen het aluminium is stof of leer gespannen, en dit creëert een elastische en zeer comfortabele zitting. Ook de armleuningen en de rugleuning dragen bij aan een optimale lichaamshouding.

Vitra stoelen – Standard SP Chair Jean Prouvé

Vitra stoelen

In deze selectie van iconische stoelen mag de Standard Chair van Jean Prouvé niet ontbreken. Ingenieus aan het ontwerp van deze stoel uit het begin van de vorige eeuw is dat de vormgeving van de poten gebaseerd is op de benodigde draagkracht ervan. Wanneer je op een stoel zit, worden de achterpoten meer belast dan de voorpoten. Prouvé maakte de achterpoten daarom van dikke, holle buizen, terwijl voor de voorpoten staalbuis volstaat. Zijn oorspronkelijke Standard Chair bevat een houten zitting en rugleuning. Vitra geeft ook de Standard SP Chair uit met een zitting en rugleuning van kunststof met een matte poedercoating, in de prachtige kleuren van het nieuwe kleurpalet van Hella Jongerius.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.