Welk type lamp heb ik nodig?

Op gepost door Lieve Gorter in Keuzegids

Flinders heeft de productinformatie van haar assortiment verlichting uitgebreid. Dit om jou te helpen met het aanschaffen van het juiste type lamp. Welke soorten lampen zijn er allemaal? En hoe zien de lampen eruit? Flinders heeft het voor je uitgezocht.

Soorten verlichting

Ten eerste zijn er een aantal soorten verlichting. Zo heb je de gloeilamp, spaarlamp, halogeenlamp en LED lamp. We leggen even kort uit wat voor een soorten verlichting dat zijn.

De gloeilamp

De ouderwetse gloeilamp kennen we allemaal. De lamp geeft een geel, aangenaam licht. Maar zoals we ook allemaal weten wordt de gloeilamp bijna niet meer geproduceerd, omdat deze slecht is voor het milieu.

Welk type lamp heb ik nodig? - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: De ouderwetse gloeilamp.

De spaarlamp

De spaarlamp gebruikt aanzienlijk minder stroom dan de traditionele gloeilamp. Het nadeel is dat het licht vaak wat 'koud' aanvoelt. En je kunt de lamp niet dimmen. Je kunt een spaarlamp beter niet gebruiken als je de lamp vaak aan en uit doet. Dus ze zijn minder geschikt voor het licht bij het toilet, in de gang, de douche of in de slaapkamer.

De halogeenlamp

De halogeenlamp is een goed alternatief op de gloeilamp, omdat deze daar heel erg op lijkt qua licht. De halogeenlamp kan ook nog eens gedimd worden. De lamp is duurder, maar wel efficiënter in het energieverbruik. En heeft hierdoor een langere levensduur dan de gloeilamp.

De LED lamp

De LED lamp biedt steeds meer mogelijkheden. De lamp is goed te dimmen en gaat 30 tot 50 keer langer mee dan de gloeilamp. De kleur van het licht wordt steeds beter en vele kleuren zijn mogelijk. LED lampen leveren de grootste energiebesparing op van alle alternatieven op de gloeilamp.

Type lamp bij Flinders

Hoe ziet een bepaald type lamp er meestal uit? Zie hieronder de afbeeldingen en namen die je vaak tegenkomt bij de lampen die wij online verkopen. De getallen in een naam staan meestal voor een bepaalde afstand (tussen bijvoorbeeld de pennetjes van de voet) of grootte (vaak in mm). De soorten lampen die we hierboven besproken hebben (gloeilamp, spaarlamp, halogeenlamp en LED lamp) zijn dus in verschillende type lampen verkrijgbaar waarvan we er hieronder een aantal benoemen.

R7s

Dit type lamp heeft aan beide uiteinden een fitting.

Welk type lamp heb ik nodig? - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: R7s lampen.

PAR lampen

De PAR lampen hebben allen een eigen getal. Dit gaat van PAR 16 tot PAR 64. Hieronder kun je een aantal verschillende PAR lampen zien.

Welk type lamp heb ik nodig? - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: PAR lampen.

GU lampen

De GU lampen hebben ook een aantal namen en dus ook verschillende maten. Zo heb je GU4, GU5,3 en GU10. Het getal is de afstand tussen de twee pennetjes. Zie hieronder een verduidelijking.

Welk type lamp heb ik nodig? - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: GU lampen.

G lampen

Deze lampen moet je niet met je hand aanraken, aangezien de lamp stuk gaat als er ook maar iets van vettigheid op komt!

Welk type lamp heb ik nodig? - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: G9 lampen.

Wil je meer weten over type lampen? Klik dan hier. Heb je vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op via 020 30 30 630 of mail ons: info@flinders.nl.

Over de auteur

Lieve Gorter

Lieve Gorter

Lieve schrijft artikelen voor het Flinders Magazine. Van achtergrondverhalen over design tot de nieuwste trends, Lieve houdt je op de hoogte. Daarnaast ondersteunt ze Hiske bij de content van de website.

Naar boven