Naar boven

Dit kan kleur voor jouw huis betekenen          

Op gepost door Anne-Margot Weel in Kleuradvies

Kleur is waarschijnlijk de snelste en makkelijkste make-over voor je huis. Het haalt je hele interieur op, laat het spreken en brengt het tot leven. Het schilderen van een muur kan een enorm verschil maken, maar ook het aanbrengen van kleurig meubilair en vrolijke accessoires geeft jouw interieur misschien nét dat beetje extra dat het nodig heeft. Lees hier wat kleur voor jouw huis kan betekenen en waar te beginnen!

Kleur in huis

Foto 1 Oranje accenten in de badkamer. Foto 2 Groen bureau en zwart-wit kleed.

Vind de juiste balans

Zoals algemeen bekend, roepen kleuren vaak bepaalde emoties op. Zo is rood bijvoorbeeld een onrustige kleur die staat voor passie en liefde, maar ook voor actie en gevaar. Groen staat voor frisheid en energie, het leven en de natuur. Iedere kleur roept wel een bepaald gevoel op. Of je hier gevoelig voor bent of niet: sta hierbij stil voordat je aan de slag gaat. Kleur is leuk en positief, maar in sommige gevallen is er sprake van ‘overdaad schaadt’. Probeer de balans te vinden, en niet álle aspecten van jouw interieur te voorzien van kleur. Zie bijvoorbeeld hoe een ‘saaie’ witte badkamer geheel opfleurt door een aantal simpele veranderingen aan te brengen (foto 1), óf werk met neutrale muren maar een knallend vloerkleed en/of meubilair (foto 2).

Doorkijkje naar kleurige kamer

Foto 3 Doorkijkje naar kleurige kamer.

Op foto 3 en 4 zie je een voorbeeld van een goede balans tussen het gebruik van kleur en neutrale tonen. De ‘rustige’ keuken biedt een leuke doorkijk naar een vrolijk gekleurde kamer, waardoor het een mooi geheel vormt. De oranje gang met kleurig tapijt leidt naar een wit en ‘clean’ trappenhuis.

Kleurige kamer met doorkijk naar trap

Foto 4 Kleurige kamer met doorkijk naar trap.

Welke kleuren kies je?

Het beste is om een bepaalde kleur te kiezen en de daaromheen liggende kleurschakeringen en tonen te kiezen, een ‘kleurenpalet’. Een voorbeeld hiervan zie je op foto 5. Contrasterende kleuren kunnen dan terugkomen in accessoires of klein meubilair. Voeg deze contrasterende kleuren wel toe, anders wordt het geheel saai en berekenbaar (we willen intrigeren!)

Duidelijk kleurenpalet

Foto 5 Duidelijk kleurenpalet.

Begin klein

Mocht je nog huiverig zijn om een hele muur of kamer te schilderen, begin dan eerst klein en decoreer met kleurig servies en bloemen (foto 6) of schilder eerst een deel van je ruimte (foto 7). Je kunt ook beginnen door het kleinste kamertje in huis van meer kleur te voorzien, zoals op foto (foto 8). Heb je eenmaal de smaak te pakken? Het schilderen van het plafond in dezelfde kleur als de muur is een goede manier om een ruimte optisch hoger te laten lijken en het geheel nog meer tot zijn recht te laten komen (foto 9). Vergeet ook de buitenruimte niet! Kleuren kunnen prachtig tot recht komen in combinatie met groen, zie bijvoorbeeld (foto 10) en (foto 11).

Kleurig advies

Foto 6 Kleurig servies.

Blauw kleuraccent

Foto 7 Blauw kleuraccent.

Behang met bladerprint op de wc

Foto 8 Behang met bladerenprint op de wc.

Kleur in huis

Foto 9 Slaapkamer met groene muur, doorgetrokken tot het plafond. Foto 10 Roze buitentrap.

Groen dienblad

Foto 11 Groen dienblad.

Meer kleurinspiratie?

Hopelijk ben je net als ik enthousiast geworden over het aanbrengen van kleur in jouw interieur (en leven!). Meer inspiratie kun je vinden op mijn website Timetoturnthetable.com. Via mijn website kun je ook contact met mij opnemen voor persoonlijk advies over het stylen van jouw huis!

Blogger Anne-Margot Weel heeft een passie voor inrichten en het creëren van een fijne omgeving. Met haar tips geeft ze je inspiratie, en waar mogelijk een andere kijk op verschillende ruimtes in je huis. Meer advies van Anne-Margot vind je op haar website Timetoturnthetable.com.

Anne-Margot Weel

Over de auteur

Anne-Margot Weel

Anne-Margot Weel woont in Barcelona en volgt de internationale woontrends op de voet. Ze schrijft over het creatief inrichten van verschillende ruimtes in huis. Meer advies en inspiratie vind je op haar blog Time to Turn the Table.