Lamp ophangen: waar let je op?

Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting en Instructies & Tips

Je hebt besloten dat je een of meerdere hanglamp(en) nodig hebt in je woning. We kunnen ons voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar wat daar allemaal bij komt kijken en waar je vooral op moet letten. Daarom hebben we een vijftal veelgestelde vragen voor je uitgezocht die je helpen bij het ophangen van een lamp.  

Hoe bevestig je een hanglamp?

Om een lamp op te hangen, hebben we een drietal belangrijke stappen voor je op een rijtje gezet die je tegenkomt bij het ophangen van een lamp. 

Stap 1: Schakel stroom uit
Voordat je begint met het ophangen van een lamp moet je eerst de stroom uitschakelen van de kamer waar je deze gaat ophangen. Vertel dit ook aan de anderen die in het huis wonen zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Heb je de stroom uitgeschakeld? Controleer dan toch met een spanningszoeker voor de zekerheid of er geen spanning meer op de lamp zit. 

Stap 2: Verwijder hanglamp en plafonddekseltje

Nu de stroom eraf is, kunnen we aan de slag: demonteer de oude hanglamp en verwijder het plafonddekseltje. Er komt dan een nuldraad (blauw) en een fasedraad (zwartbruin) tevoorschijn. Soms zit er ook een derde draad bij die een gele of groene kleur heeft: de aardedraad. Deze is niet standaard aanwezig. 

Stap 3: Bevestig de lamp

De lamp die je wilt bevestigen bevat vaak al een kroonsteen. Dat is een wit blokje dat vastzit aan het snoer van de lamp. Je hoeft in dat geval alleen de kroonsteen van je lamp te bevestigen aan de draden uit je plafond. Zorg er dan voor dat je de nul- en fasedraad aan dezelfde kleur draad bevestigt als de draden die uit je plafond komen. Dat betekent kortgezegd en logischerwijs blauw naar blauw en zwartbruin naar zwartbruin. De aardedraad bevestig je in het midden van de stekker, fitting of kroonsteen als daar een aansluiting voor is. Vervolgens kun je de lamp ophangen aan bijvoorbeeld een haakje in je plafond. 

Hoe bevestig je een stekker?

Als je een snoer aan een stekker wilt bevestigen, maak je eerst de stekker open door de schroefjes aan de buitenkant los te schroeven. Je ziet drie openingen tevoorschijn komen. In de eerste opening (links) gaat een zwartbruin of blauw draad. De tweede opening vind je rechts en daar gaat de andere kleur draad in. In het midden zit soms nog een opening die voor de groene of gele aardedraad is. Let op: doe nooit twee draden tegelijk in dezelfde opening. Als je alle draden hebt bevestigd, schroef je de stekker weer dicht. 

Hoe bevestig je een fitting?

Om een fitting te bevestigen, volg je eigenlijk dezelfde stappen als bij een stekker al ziet het er wel net wat anders uit. De binnenkant van een fitting ziet er hetzelfde uit als die van een stekker. Het voordeel is dat je deze alleen niet hoeft open te schroeven. Bij een fitting kun je ook zien of er een aardedraad in kan. Meestal is het niet nodig om de schroefjes aan te draaien zodat de draden blijven zitten. Door het ingebouwde systeem in de fitting blijven de draden op hun plek. 

Hoe ver hang je lampen uit elkaar?

Meerdere lampen naast elkaar zien we vaak boven een eettafel. Om te bepalen hoe ver je deze lampen van elkaar vandaan hangt, dien je te kijken naar de grootte van je tafel, de hoeveelheid lampen die je hebt en wat voor soort lichtbronnen in de lampen gaan. Om een optimaal resultaat te krijgen, kun je het best kiezen voor een gelijke afstand tussen de lampen boven je tafel waardoor je het licht perfect verspreidt en elke zitplaats aan tafel voldoende licht heeft. Bij een vierkante of ronde tafel is één lamp in het midden vaak al genoeg. 

Deze eethoek bevat een drietal lampen die op gelijke afstand boven de tafel zijn gemonteerd waardoor het licht gelijkmatig wordt verspreid.

Beeld Deze eethoek bevat een drietal dezelfde lampen die op gelijke afstand boven de tafel zijn gemonteerd waardoor het licht gelijkmatig wordt verspreid.

Handig om te weten: als je lampen met halogeenlampen hebt moet je ervoor zorgen dat je gemiddeld 30 centimeter afstand houdt tussen andere lampen en voorwerpen, omdat halogeenlampen erg warm worden. Door de warmte kunnen snoeren en andere voorwerpen smelten wat de kans op brand of kortsluiting vergroot. Heb je een lamp met een andere soort lichtbron? Kijk dan simpelweg naar het aantal lampen en de grootte van je tafel. 

Hoe koppel je lampen aan elkaar?   

Bij veel lampen wordt een kroonsteentje meegeleverd. Dit is een klein blokje waarin je de elektriciteitsdraden aan elkaar kunt koppelen. Op deze manier kun je met één contactpunt meerdere lichtbronnen aan elkaar bevestigen. Een kroonsteentje is alleen bedoeld om lampen met elkaar te verbinden en niet om er een lamp aan op te hangen. Let er bij het aansluiten van een kroonsteentje op dat er niet te veel lampen op elkaar aangesloten zijn, want ook dat kan zorgen voor kortsluiting en de kans op een brand vergroten. 

Meer weten over een hanglamp uitkiezen? Lees dan ‘Hanglamp kiezen: hier moet je op letten’.  

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de vier lichteffecten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630. 

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.