Trendspecial: alles over fluweel en velours

Op gepost door Renée IJzerman in Woontrends

Fluweel en velours zijn helemaal van deze tijd. We zien het niet alleen in meubels, maar ook in woonaccessoires, vloerkleden en gordijnen. Met deze stoffen haal je eenvoudig een luxueuze uitstraling in je woning. Maar wat is nu het verschil tussen fluweel en velours? We hebben de belangrijkste kenmerken en verschillen voor je op een rijtje gezet. 

Fluweel

Fluweel is een zachte, fijne en glanzende stof die vroeger vaak werd gebruikt voor kostbare kleding. Een ander woord voor fluweel is velvet. Dit is simpelweg de Engelse benaming voor fluweel. De techniek achter deze stofsoort is al enorm oud. Fluweel weven is een Aziatische techniek die rond 1400 in Europa opbloeide. De fluweelstof werd vroeger vooral gedragen door de rijke mensen. 

Met een vloerkleed als deze haal je een stukje luxe in je woning.

Beeld Met een vloerkleed als deze haal je een stukje luxe in je woning.

De stofsoort fluweel kenmerkt zich door kleine van oorsprong zijden (tegenwoordig ook wol, katoen en lycra) lusjes die worden geweven waardoor er aan de bovenkant een glanzende, zachte stof ontstaat met korte opstaande pluizige polen. Door deze lusjes door te snijden, komen er korte ‘haartjes’ tevoorschijn.

Velours

Velours is eigenlijk het Franse woord voor fluweel, maar toch zit er wel degelijk een klein verschil tussen deze twee benamingen. De stofsoort velours werd later dan fluweel in Frankrijk uitgevonden. Het verschil zit hem in het feit dat velours een gesneden variant van fluweel is. Velours is heel zacht doordat ze de poollussen lossnijden, trekken of ruwen. Dat zorgt ervoor dat velours minder glanzend is dan fluweel.

Een ander verschil is dat velours vaak zwaarder is dan fluweel. Hierdoor wordt deze stofsoort vaak ingezet voor gordijnen en de bekleding van meubels. Dit komt ook door het feit dat velours een stuk flexibeler is dan fluweel. Dat brengt ons direct bij een ander belangrijk verschil. Fluweel is altijd geweven terwijl velours geweven of gebreid kan zijn. 

Velours is erg geschikt voor de bekleding van verschillende zitmeubels om zo één geheel in je woonruimte te creëren.

Beeld: Velours is erg geschikt voor de bekleding van verschillende zitmeubels om zo één geheel in je woonruimte te creëren.

Binnen velours bestaan er twee verschillende soorten: staand velours en streekvelours. Bij staand velours staat het haardek rechtop. Rechtopstaande haartjes laten een heel intensieve kleur zien. Dat is bij streekvelours anders. Het haardek ligt in één richting en daardoor ontstaat er verschil in kleurdiepte.

Om meer over deze trend te weten te komen, kun je je ook laten inspireren op deze pagina waar je meer informatie vindt over luxe stoffen als fluweel en velours.  

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over fluweel en velours? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.