4 x Lichteffecten: van direct tot diffuus licht

Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting

Het effect van licht is van grote invloed op de sfeer die een lamp uitademt en hoe functioneel deze is in bepaalde situaties. Wat kun je bereiken met verlichting in een ruimte? Het mag duidelijk zijn dat niet elke lamp hetzelfde lichteffect bewerkstelligt. We maken onderscheid in vier lichteffecten die we een voor een toelichten: direct, indirect, accent en diffuus. Zo kom je erachter welk lichteffect wordt gebruikt bij welke soort verlichting. 

Lichteffect 1: Direct licht 

We spreken over directe verlichting als je direct in contact staat met de lichtstraal die de lamp geeft. Dat betekent dat het licht niet over de hele ruimte wordt verspreid, maar gebundeld uit de onderkant van de lampenkap komt. Direct licht zien we vaak bij basisverlichting, functionele verlichting of gericht licht. Het gaat er om dat bij direct licht bepaalde objecten of plekken in een huis worden verlicht waarbij de functionaliteit een belangrijke rol speelt. 

Lichteffect 2: Indirect licht 

Indirect licht houdt in dat je niet direct in contact staat met de lichtbundel van een lamp. Dit geldt bijvoorbeeld voor een vloerlamp met een kap die aan de bovenkant open is of bij een groep wandlampen die alleen aan de zijkanten open zijn. Op deze wijze wordt het licht weerkaatst via het plafond of de muur waardoor lampen die indirect licht geven een sfeervolle bijdrage aan een woning leveren. We zien indirect licht dan ook bij sfeerverlichting of decoratieve verlichting. 

Lichteffect 3: Accentlicht

Met accentlicht verlicht je een bepaalde plek op felle wijze. Dat bereik je bijvoorbeeld met een bureaulamp, een tl-buis boven het aanrecht of een of meerdere spotjes gericht op een reeks schilderijen. Dit laat zien dat de lichtval allesbehalve sfeervol is, maar wel heel handig is en gericht licht geeft op de plekken waar dat nodig is. 

Lichteffect 4: Diffuus licht 

Een diffuse lichtval ontstaat door een opengewerkte lampenkap of een kap van textiel of melkglas die het licht alle kanten op verspreidt. Je staat net als bij indirect licht niet direct in contact met het licht. Deze soort lampenkappen laten gedoseerd licht door wat resulteert in egaal en gefilterd licht wat als sfeerverlichting of decoratieve verlichting in een woning dient.  In het beeld hierboven zie je hoe de vier lichteffecten eruitzien met van links naar rechts: direct licht, indirect licht, accentlicht en diffuus licht.

Beeld In het beeld hierboven zie je hoe de vier lichteffecten eruitzien met van links naar rechts: direct licht, indirect licht, accentlicht en diffuus licht.

Meer weten over soorten verlichting? Lees dan ‘Vijf lichtsoorten: hoe kies ik de juiste verlichting?’.  

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de vier lichteffecten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630. 

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.