(LED)lamp dimmen

Op gepost door Renée IJzerman in Verlichting

Wanneer is een lamp dimbaar? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Meestal kun je bij de specificaties van een lamp zien of hij dimbaar is of niet. Als een lamp dimbaar is, dan zit de schakelaar al geleverd bij je lamp. Zo’n schakelaar kan in de lamp geïntegreerd zijn, of aan het snoer van de lamp zitten. Is er geen dimmer meegeleverd? In dat geval kun je ervoor kiezen om een losse dimschakelaar te kopen en aan te sluiten. Daarbij let je op verschillende dingen: op de lamp en op de lichtbron.


1. Dimbare lichtbronnen

In de categorie Lichtbronnen vind je informatie over de verschillende lichtbronnen die je in een lamp kunt draaien. Halogeenlampen en gloeilampen zijn het makkelijkst dimbaar. Gloeilampen zijn heel makkelijk dimbaar, maar ze zijn niet erg energiezuinig. Ze worden niet meer gemaakt, maar zijn nu nog wel te verkrijgen in de winkel. Halogeenlampen zijn ook geschikt om te dimmen. Het nadeel is dat een halogeenlamp heel warm wordt. Je kunt deze dan ook het best gebruiken als spotverlichting, zodat je minder risico hebt om je per ongeluk te branden aan de lichtbron. LED-lampen worden niet heel warm, gaan heel lang mee en zijn energiezuinig. Helaas zijn nog niet alle LED-lampen dimbaar en dat maakt je keuze dan wat beperkter. Een spaarlamp verbruikt weinig energie en gaat lang mee. Dimbare versies zijn nog lastig te verkrijgen. Een spaarlamp verbruikt weinig energie en gaat lang mee.

Wil je voor een lichtbron gaan die energiezuiniger is en langer meegaat, dan kun je het beste voor een LED-lamp of spaarlamp gaan. Beide dragen bij aan een beter milieu en een vollere portemonnee. Nogmaals: niet alle LED- en spaarlampen zijn dimbaar dus kijk goed op de verpakking. Soms wordt de lichtbron met de lamp meegeleverd. Die informatie staat er dan bij vermeld. Je kunt het voor de zekerheid altijd bij ons navragen.

 

2. Waar kijk je naar als je een lamp dimbaar wilt maken?

Om een dimbare lamp te krijgen kijk je eerst of de lamp een dimschakelaar heeft. Als de lamp dat niet heeft, kun je zelf een dimschakelaar kopen bij een doe-het-zelf-zaak en aansluiten. Daarna heb je alleen nog een lichtbron nodig die dimbaar is. Dit zijn alle gloei- en halogeenlampen, en sommige LED-en spaarlampen.

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.

Naar boven