Hoeveel licht heb ik nodig?
Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichtingDe hoeveelheid licht die je nodig hebt, hangt af van welke ruimte je gaat verlichten en welke functie deze plek moet vervullen. We leggen je het verschil tussen Watt en Lumen uit en praten je bij over hoe je erachter komt welke lamp waar goed van pas komt.
Het verschil tussen Watt en Lumen
Om het wat te verduidelijken, is Watt een synoniem voor Wattage. Watt staat voor het vermogen van een lamp en geeft de hoeveelheid energie aan die een lamp verbruikt. Gloeilampen zijn veel minder zuinig dan een ledlamp of spaarlamp en hebben dus meer Watt. Het aantal Lumen vertelt jou meer over de lichtsterkte en hoeveel licht een lamp verspreidt. Lumen gebruiken we steeds meer en Watt steeds minder. Kortom, het elektrisch vermogen van een lamp drukken we uit in Watt en de lichtopbrengst van een lamp drukken we uit in Lumen.
Watt en Lumen met elkaar vergelijken
Fabrikanten van lichtbronnen gebruiken op de verpakking vooral Lumen (lm) en vertonen vaak in het klein het aantal Watt (W). Zo krijg je een idee wat voor lamp je koopt en hoeveel licht deze verspreidt. Voor de hoeveelheid licht neem je het aantal Lumen als basis. Op basis van Lumen kun je diverse lampen als de gloeilamp, ledlamp en spaarlamp goed met elkaar vergelijken. We laten zien hoe Watt en Lumen zich voor een gloeilamp tot elkaar verhouden:
- 15 W is gelijk aan 100 tot 150 lm
- 25 W is gelijk aan 200 tot 300 lm
- 40 W is gelijk aan 400 tot 500 lm
- 60 W is gelijk aan 700 tot 800 lm
- 75 W is gelijk aan 900 tot 1.000 lm
- 100 W is gelijk aan 1.300+ lm
Dat betekent dat een gloeilamp van 40 W overeenkomt met een andere lamp die ongeveer 450 lm heeft terwijl een gloeilamp van 75 W overeenkomt met een lamp van ongeveer 950 lm.
De hoeveelheid licht in een ruimte
Om een beter beeld te krijgen bij het rijtje getallen hierboven, geven we je een aantal richtlijnen. Zo kun je met een lamp die 700 lm heeft een kamer verlichten terwijl een lamp met 200 lm ideaal is voor een schemerlamp. Wil je graag meerdere sfeerlampen bij elkaar plaatsen? Ga dan voor niet meer dan 100 lm per lamp. We lichten een aantal ruimtes op basis van functie voor je uit:
- Eethoek: ontbijten, lunchen of dineren doe je aan de eettafel. Het is in de eethoek handig om uit te gaan van een lamp met een lichtopbrengst van minimaal 400 lm en maximaal 500 lm. Dat betekent voor een gloeilamp 40 W, een ledlamp 6 W en een spaarlamp 8 W.
- Leeshoek: de plek waar je leest kan flink wat licht gebruiken. Om een fijne leeslamp uit te kiezen, kun je het best gaan voor een lamp van ongeveer 700 lm. Dat maakt de leeshoek in je huis af en zorgt ervoor dat je je lekker kunt terugtrekken met een goed boek. Dat betekent voor een gloeilamp 60 W, een ledlamp 10 W en een spaarlamp 12 W.
- Tuin: tuinverlichting mag niet ontbreken om binnen en buiten met elkaar te verbinden of om volop te genieten van een aangename avond in de buitenlucht. Zo maakt het niet uit of het licht of donker is en kun je er op elk moment van genieten. Lampen van minimaal 200 lm en maximaal 300 lm passen daar goed bij. Dat betekent voor een gloeilamp 25 W, een ledlamp 4 W en een spaarlamp 5 W.
Dat betekent dat een gloeilamp van 40 W overeenkomt met een andere lamp die ongeveer 450 lm heeft terwijl een gloeilamp van 75 W overeenkomt met een lamp van ongeveer 950 lm.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoeveel licht je nodig hebt? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630.