Praktische montagetips

Op gepost door Renée IJzerman in Verlichting

Als je eenmaal hebt besloten een lamp te kopen, zijn er praktische zaken waar je tegenaan kunt lopen. Hoe koppel je meerdere hanglampen aan elkaar, bijvoorbeeld? En wat is de beste afstand tussen de hanglamp en de eettafel? Flinders geeft je graag advies. We hebben een aantal veelgestelde vragen voor je verzameld. 

Hoe bevestig je een hanglamp?

Controleer of er bij de lamp een lichtbron (peertje) meegeleverd wordt. Zo niet, dan kun je een losse lichtbron kopen die bij de hanglamp past. Bekijk de grootte van de fitting van de lamp. De standaardfitting van een lichtbron is E27. Als je de lamp gaat ophangen moet je eerst de stroom uitschakelen van de kamer waar je de lamp gaat ophangen. Licht je huisgenoten ook in, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Controleer altijd voor de zekerheid of er geen spanning meer op de lamp zit. Dat kun je doen met een spanningszoeker.

Verwijder een eventuele eerdere hanglamp en het plafonddekseltje. Je ziet dan twee draden hangen; een blauwe en een zwarte. Soms zit er ook nog een derde geel/groene draad: de aardedraad.

De lamp die je gaat bevestigen heeft vaak al een kroonsteen: een wit blokje dat vastzit aan het snoer van de lamp. Je hoeft dan alleen de kroonsteen van je lamp te bevestigen aan de draden uit je plafond. Zorg ervoor dat je de blauwe en zwarte draad aan dezelfde kleur draad bevestigt als die uit je plafond. Dus blauw naar blauw en zwart naar zwart. De aardedraad bevestig je in het midden van de stekker, fitting of kroonsteen als daar een aansluiting voor is. Daarna kun je de lamp ophangen aan bijvoorbeeld een haakje in je plafond.

Wil je een snoer aan een stekker bevestigen, dan maak je eerst de stekker open door de schroefjes aan de buitenkant los te schroeven. Je ziet vervolgens drie openingen. In de eerste opening (links) gaat een zwarte of blauwe draad. In de tweede opening (rechts) gaat de andere draad. In het midden zit soms nog een opening, die is voor de aardedraad (groen/geel). Doe nooit twee draden tegelijk in dezelfde opening! Als je alle draden hebt bevestigd schroef je de stekker weer dicht.

Als je nog een fitting moet bevestigen, dan werkt dat hetzelfde als bij een stekker. De binnenkant van een fitting ziet er hetzelfde uit als die van een stekker, alleen hoef je deze niet open te schroeven. Bij een fitting kun je ook zien of er een aardedraad in kan. Het is meestal niet nodig om de schroefjes aan te draaien zodat de draden blijven zitten. Dit is dankzij een ingebouwd systeem in de fitting dat de draden op hun plek houdt.

Hoe bevestig je een strijkijzersnoer?

Om de lamp te kunnen laten branden heb je nog wat onderdelen nodig. Het snoer heb je al, nu alleen nog een fitting, lichtbron en stekker. Op onze website kun je deze lamponderdelen kopen. De fitting en de stekker bevestig je door de elektriciteitsdraden aan de fitting en stekker vast te maken. Deze stappen kun je hierboven lezen onder het kopje ‘Hoe bevestig ik een hanglamp?’.

Als je de fitting en stekker vast hebt gemaakt hoef je alleen het peertje er nog in te draaien.

Wat is de juiste afstand tussen een eettafel en een lamp?

Het aantal centimeters tussen een eettafel en een hanglamp wordt bepaald door meerdere factoren. De gemiddelde hoogte voor een lamp is tussen de 60 en 75 centimeter boven de tafel (berekend vanaf het tafelblad). Verder kijk je naar hoe groot je lamp is, wat de hoogte van je tafel is en hoe hoog de ruimte is waar de lamp komt te hangen.

Als je lamp te laag hangt, kan het licht te fel zijn of stoot je je hoofd sneller aan de lamp. Als de lamp te hoog hangt, heb je kans op te weinig licht. Een grote hanglamp kun je beter in een hoge ruimte ophangen omdat de lamp dan beter tot zijn recht komt, en meer in verhouding is met de rest van de meubels. Een grote lamp in een kleine ruimte kan de kamer kleiner doen lijken. Andersom geldt: een kleine lamp in een grote ruimte zorgt er weer voor dat de lamp opgeslokt wordt door de ruimte.

Hang je je lamp op in de woonkamer, let dan op het looppad. Een lamp kan best in het looppad hangen, maar hang hem dan wel hoog genoeg, zodat je niet steeds je hoofd stoot. Een hanglamp in het zitgedeelte hangt hoger dan de lamp boven de tafel, omdat je daar veel loopt.

Hoe ver hang je de lampen uit elkaar?

Dit bepaal je door te kijken naar hoe groot je tafel is, hoe groot je lamp is, hoeveel lampen je hebt en wat voor soort lichtbron in de lamp gaat. Als je een lange tafel hebt kies je voor een langwerpige lamp. Je kunt bij zo’n tafel ook prima meerdere lampen naast elkaar ophangen. Het is mooi om de lampen op een gelijke afstand en verspreid op te hangen zodat je over de hele tafel genoeg licht hebt. Bij een vierkante of ronde tafel is één lamp in het midden vaak al genoeg.

Als je een lamp hebt met halogeenlampen dan moet je ervoor zorgen dat er gemiddeld 30 centimeter afstand word gehouden tussen andere lampen en voorwerpen. Halogeenlampen worden erg warm. Door de warmte kunnen snoeren en andere voorwerpen smelten. Dit vergroot de kans op brand of kortsluiting. Voor lampen met andere lichtbronnen kijk je naar het aantal lampen die je hebt en hoe groot de tafel is.

Hoe koppel je lampen aan elkaar?

Bij sommige lampen wordt tegenwoordig een kroonsteentje meegeleverd. Dit is een klein blokje waarin je elektriciteitsdraden aan elkaar koppelt. Op deze manier kun je met één contactpunt meerdere lichtbronnen aan elkaar bevestigen. Een kroonsteentje is alleen bedoeld om lampen met elkaar te verbinden en niet om er een lamp aan op te hangen. Let op bij het aansluiten van een kroonsteentje dat er niet te veel lampen op elkaar aangesloten zijn. Een kroonsteentje kan dan voor kortsluiting zorgen en dat vergroot de kans op brand.

Welke lampen kan je dimmen?

Niet alle lampen zijn dimbaar. Bij de specificaties van je lamp kun je vinden of een lamp dimbaar is. Dit geldt ook voor de lichtbronnen die in de lamp gaan. 

Waar zit de dimmer op mijn lamp?

Als de lamp dimbaar is dan is de dimschakelaar vaak op het snoer van de lamp te vinden of op de lamp zelf. Bij sommige modellen kun je kiezen voor een exemplaar met of zonder dimmer. Zit er geen dimmer op een lamp, dan kun je hem dimbaar maken. Hiervoor heb je nodig een lichtbron die dimbaar is en een dimschakelaar (te koop bij een doe-het-zelf-winkel).

Hoe zit het nou met gloeilampen?

Gloeilampen zijn sinds 2012 officieel verboden in de Europese Unie, omdat ze veel energie verbruiken en niet bepaald bevorderlijk zijn voor het milieu. Gloeilampen worden niet meer gemaakt, maar de lichtbronnen die nog over zijn - als het ware de wereldwijde voorraad - mogen nog wel verkocht worden. Gloeilampen zullen blijven bestaan totdat ze volledig uitverkocht zijn. De gloeiamp is populair door zijn warme gele licht dat hij afgeeft. Als alternatief voor de gloeilamp bieden wij spaarlampen, halogeenlampen en LED-lampen aan.

Heb je een vraag die hier niet beantwoord wordt? Neem dan contact op met onze afdeling Klantadvies via 020 - 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 22:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur) of via info@flinders.nl. We staan graag voor je klaar.

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.

Naar boven