Soorten lichtbronnen: alle ins en outs

Op gepost door Renée IJzerman in Alles over verlichting en Keuzegids

Er bestaan verschillende soorten lichtbronnen die je in een lamp kunt draaien. De gloeilamp is om milieutechnische redenen uit de schappen verdwenen. Dit zorgt ervoor dat we voor energiezuinige lichtbronnen kiezen die veel efficiënter werken dan gloeilampen. Spaarlampen, LED lampen en halogeenlampen kunnen een groter deel van de gebruikte elektriciteit omzetten in licht. Deze energiezuinige opties hebben elk andere eigenschappen. We leggen je de voor- en nadelen uit.

Optie 1: Halogeenlamp

De halogeenlamp lijkt het meest op de ouderwetse gloeilamp en geeft mooi, warm licht. In de halogeenlamp vind je ook een gloeidraad van metaal die verwarmd wordt. Het grote verschil met de gloeilamp is dat de halogeenlamp onder grote druk staat en een soort gas bevat waardoor de gloeidraad heter kan worden. Dat betekent dat de halogeenlamp 25% meer licht geeft dan een gloeilamp bij dezelfde hoeveelheid stroom. Je kunt ook kiezen voor een halogeenlamp met infraroodcoating. Dit laagje op de lamp zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat en dat je in vergelijking met de gloeilamp tot wel 40% aan elektriciteit bespaart. Handig om te weten: halogeenlampen mag je bij het gewone huisvuil weggooien.

Voordelen halogeenlamp

Nadelen halogeenlamp

Gemakkelijk verkrijgbaar (op halogeenlamp met infraroodcoating na)

Relatief hoog energieverbruik dus vrij duur in gebruik

Lage aanschafprijs

Korte levensduur (2.000 branduren)

Altijd dimbaar

Brandgevaar vanwege hoge temperatuur van de lamp

Onbeperkt aan- en uitschakelen

 

Geen opwarmtijd en dat betekent direct maximale lichtsterkte

 

Goede kleurweergave

 

Optie 2: Spaarlamp

De vorm van een spaarlamp doet denken aan een opgevouwen TL buis en laat de werking nou hetzelfde zijn als die van een TL lamp. In beide lampen vind je een kleine hoeveelheid van de giftige stof kwik. Door losse elektronen te laten botsen met de kwikdampen ontstaat er ultraviolet licht. De fluorescerende poeder aan de binnenkant van de spaarlamp zorgt ervoor dat dit wordt omgezet in wit licht. De spaarlampen van deze tijd gebruiken vier tot vijf keer minder energie dan een gloeilamp. Ze gaan ook vijf tot tien keer langer mee.

Voordelen spaarlamp

Nadelen spaarlamp

Gemakkelijk verkrijgbaar in diverse soorten en maten

Niet dimbaar (met uitzondering van speciale modellen)

Laag energieverbruik waardoor goedkoop in gebruik

Bevat een kleine hoeveelheid van de giftige stof kwik

Lange levensduur (7.000 branduren)

Opwarmtijd tussen de 10 seconden en 3 minuten

Relatief voordelige aanschafprijs

Niet bestendig tegen kou dus minder geschikt in de buitenlucht

 

Vaak aan- en uitschakelen verkort de levensduur aanzienlijk (met uitzondering van onbeperkt schakelbare modellen)

 

Vaak wat kouder licht


Let op: spaarlampen dien je door het kwikgehalte bij het klein chemisch afval in te leveren. Je kunt je gebruikte spaarlamp vaak inleveren in de winkel waar je een nieuwe koopt. Veel supermarkten hebben een container van Wecycle staan waar je deze lampen ook in kwijt kunt.

Optie 3: LED lamp

LED staat voor light emitting diode en daar bedoelen we mee: een elektronisch onderdeel dat licht uitstraalt. Het grootste verschil met de gloeilamp is dat LED een elektronische lichtbron is terwijl een gloeilamp gebruikmaakt van verbranding. Een LED lamp zet de gebruikte energie bijna volledig om in licht waardoor hij 80% zuiniger is dan die ouderwetse gloeilamp. Doordat de technologie op gebied van LED verlichting razendsnel gaat, zijn er ook steeds kleinere LED lichtbronnen verkrijgbaar. Hierdoor is LED verlichting ook erg geschikt voor lichtstrips en ultradunne lampen.

Voordelen LED lamp

Nadelen LED lamp

Laag in energieverbruik en hierdoor goedkoop in gebruik

Niet alle LED lampen zijn dimbaar en als ze wel dimbaar zijn, is er vaak een aparte driver, transformator of dimmer nodig

Zeer lange levensduur (20.000 branduren)

Hoge aanschafprijs

Schokbestendig

Grote variaties in kwaliteit van levensduur, kleurweergave en lichtspreiding

Onbeperkt aan- en uitschakelen

 

Geen opwarmtijd waardoor direct maximale lichtsterkte

 


Let op: LED lampen bevatten elektronica waardoor je ze bij het klein chemisch afval moet inleveren. Een gebruikte LED lamp kun je vaak inleveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt. In de supermarkten vind je ook Wecycle containers waar je deze lampen kwijt kunt.

Welke soort lichtbron past bij wat ik zoek?

De keuze voor een soort lichtbron is niet altijd even makkelijk en daarom zetten we de belangrijkste plus- en minpunten van deze energiezuinige lichtbronnen voor je op een rij.

 

Halogeenlamp

Spaarlamp

LED lamp

Mechanisme

Gloeidraad

Kwik

Elektronica

Energiebesparing t.o.v. gloeilamp

25%

80%

80%

Levensduur in uren

2.000

7.000

20.000

Aanschafprijs

Laag

Gemiddeld

Hoog

Dimbaar

Altijd

Soms

Soms

Aan- en uitschakelen

Onbeperkt

Beperkt

Onbeperkt

Opwarmtijd

Geen

30 sec. tot 3 min.

Geen

Weggooien

Huisvuil

Gescheiden

Gescheiden

 


Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de verschillende soorten lichtbronnen? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 21:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur).

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.