Artifort

Artifort is een designlabel dat in 1890 in Maastricht is opgericht door Jules Wagenmans. Hij vestigde zich, onder een andere naam destijds, als stoffeerder en behanger. Jules legde hiermee de fundering voor een Dutch Design label dat onder leiding van zijn zoon Henricus, internationale bekendheid zou vergaren. Artifort is een label dat de nadruk legt op kwaliteit, functionaliteit en comfort en staat vandaag de dag bekend als een designmerk dat hoogwaardig en toonaangevend design produceert dat zowel onderscheidend als tijdloos is. Dit doen zij zo goed dat de meubels van Artifort met vrijwel iedere interieurstijl te combineren zijn en de meubels van generatie op generatie doorgegeven worden. Het trend overstijgende design van Artifort is daarmee zeer geschikt voor het inrichten van woonruimtes en openbare ruimtes.

Kwaliteit ten top

De meubels van Artifort zijn gemaakt om een leven lang mee te gaan en zelfs van generatie op generatie doorgegeven te worden. Om meubels zo een lang leven te bieden moeten ze van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn. Je vindt bij Artifort dan ook geen trendvolgend design, snel machinewerk en massaproductie. Het Nederlandse designmerk werkt met nationale en internationale ontwerpers en gespecialiseerde ambachtslieden samen. Door de ontwerpers samen te laten werken met stoffeerders, naaisters, lassers en houtbewerkers produceren ze onder leiding van Artifort duurzaam en toonaangevend design meubilair waar je eindeloos plezier van hebt.

Terug in de tijd

Het Nederlandse Artifort stond niet altijd bekend als Artifort. Toen het label officieel opgericht werd stond het namelijk bekend als H. Wagemans & Van Tuinen. De economische recessie van de jaren ’30 zorgde ervoor dat het bedrijf zich moest gaan profileren. Een nieuwe, pakkende naam werd gekozen en de nadruk kwam te liggen op functionaliteit, comfort en kwaliteit. Ze kozen voor de naam Artifort wat een woordspeling is van de Latijnse woorden voor kunst en kracht (ars en fortis) en verwerkte er zelfs op creatieve wijze het woord ‘comfort’ in de naam. Het label brak begin jaren ’30 door nadat ze overgingen op de Epeda-binnenvering: een vering die uit één stalen, gevlochten draad bestaat die voor een bijzonder hoog comfort zorgt, minder arbeidsintensief en tijdrovend was en bovendien een stuk duurzamer was.

Iconisch

Het designlabel kwam pas echt in een stroomversnelling terecht toen binnenhuisarchitect en meubelontwerper Kho Liang Ie eind jaren ’50 van de vorige eeuw bij Artifort aan de slag ging als esthetisch adviseur. Zijn vooruitstrevende blik, kennis van design en goede relaties zorgde voor samenwerkingen met grootheden zoals de Franse vormgever Pierre Paulin en internationale bekendheid. De samenwerking tussen Artifort en Paulin bleek een schot in de roos te zijn en bracht iconisch design voort zoals de Artifort stoel der stoelen: de Artifort Orange Slice stoel, de Artifort Tulip stoel en de Artifort Mushroom stoel. Later zou Artifort samenwerken met Geoffrey Hartcourt die zich specifiek focuste op de projectenmarkt en designtalent zoals Nel Verschuuren, Jasper Morrison, René Holten, Jan Pesman en Wolfgang Mezger.

Artifort en Flinders Projectinrichting

Flinders Projects helpt professionals (in de interieurbranche) bij het inrichten van mooie en functionele ruimtes. Wij adviseren bij interieurprojecten, variërend van het uitzoeken, kopen en plaatsen van designmeubilair, -verlichting en -accessoires tot aan het organiseren van trainingen en trips om elkaar te ontmoeten en inspireren. Flinders Projects is officieel leverancier van meer dan 500 merken. Dit zijn er meer dan je momenteel online kunt vinden. Neem gerust contact met ons op, we helpen graag!

Mogelijkheden bespreken?

We helpen u graag op locatie bij de inrichting van bijvoorbeeld uw kantoor, restaurant of hotel.

>Silke
Silke
Accountmanager Projecten België