← Bekijk alle genomineerden

Nominatie Brand Awards: Occony

Het merk Occony behoort tot één van de drie genomineerden voor de Sustainable Interior Brand Awards 2020. Het is de missie van Occony om het meest duurzame meubelmerk ter wereld te worden. Daarbij ligt het doel nu vooral bij een zero-impact organisatie om zowel het milieu als mens en dier zo min mogelijk te belasten en een positieve bijdrage te leveren aan de leefomgeving. In de collectie van Occony vind je interieurproducten voor met name kantoren en hospitality. Ze werken met vooruitstrevende ontwerpers die Occony koppelt aan de impact-based interne kennis over productontwikkeling. Wanneer er wordt gekozen voor nieuwe materialen, productietechnieken of businessmodellen is een nauwe samenwerking belangrijk met als doel: schitterende en vooral duurzame producten op de markt brengen.


Producten van Occony


Hoe ze te werk gaan

Bij Occony ontwerpen ze producten op zo'n manier dat ze zowel op functie- als grondstofniveau herbruikbaar en recyclebaar zijn. Dit proces komt bij elk product weer terug. Als merk realiseren ze zich dat ze een belangrijke schakel zijn tussen de leverancier in grondstoffen en de eindgebruiker. Zonder zelf de regie in handen te nemen, zullen de producten en grondstoffen uit het zicht verdwijnen. Daarom bewaken ze dit proces continu en besteden ze veel aandacht aan het inzichtelijk maken van de samenstelling van hun producten en worden ze gecontroleerd op of ze naar behoren werken. Op die manier zijn ze altijd in staat om zowel terugname als recycling van elk product te garanderen.


Logo

Het Nederlandse designmerk Occony is in 2018 opgericht en gelooft in een wereld waar kwaliteitsmeubilair wordt gemaakt van biologische afvalstromen. Om het milieu zo min mogelijk te belasten, ontwerpen ze producten van grondstoffen die herbruikbaar en recyclebaar zijn. Het assortiment typeert zich door tafels, stoelen en kasten voor projectmatig gebruik.


Product van Occony

Over het genomineerde merk

  1. Bijna alle producten hebben een QR-code die meer vertelt over o.a. milieu-impact en grondstofsamenstelling
  2. Product moet op functie- en grondstofniveau herbruikbaar en recyclebaar zijn
  3. Voornaamste doel: zero-impact organisatie worden
  4. Alle producten worden in Nederland gemaakt
  5. Basismaterialen voor producten zijn bio-based en recyclebaar
  6. Collectie bestaat uit projectmatig kwaliteitsmeubilair
  7. Zoveel mogelijk flatpacked verpakt en vervoerd


Het gebruik van materialen

We minimaliseren het gebruik van nieuwe grondstoffen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor dier en mens. Als basismateriaal gebruiken ze afvalpapier. De focus ligt vooral op de samenstelling van grondstoffen voor een product. De basismaterialen die ze bij Occony gebruiken, zijn uitsluitend bio-based en recyclebaar. Door de unieke 'reversible adhesive', omkeerbare lijm, kunnen ze alle onderdelen van hun producten op zowel functie- als grondstofniveau van elkaar scheiden. Dat betekent dat alle onderdelen bij schade vervangbaar zijn en we alle type grondstoffen van elkaar kunnen scheiden. Op deze manier kunnen ze alles eenvoudig retourneren naar hun toeleveranciers.

Sustainable Product Evaluation model

Flinders heeft een model ontwikkeld waarmee de duurzaamheid van een designproduct of designmerk kan worden vastgesteld. Het model neemt een zestal criteria van duurzaamheid in ogenschouw. De vakjury heeft op basis van dit model de genomineerden voor de Sustainable Interior Brand Awards van 2020 bekendgemaakt.

Sustainable Product Evaluation Model

Het model met de zes criteria voor een duurzaam product is ontwikkeld door Flinders BV en gebaseerd op de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sustainable development goals = SDG's) van de Verenigde Naties (UNESCO, 2015). Deze SDG’s zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

Download hier het Sustainable Product Evaluation Model in het Nederlands.  
Download here the Sustainable Product Evaluation Model in English. 

Meer informatie over het Sustainable Product Evaluation Model

Vakjury

Vakjury Sustainable Interior Design Awards

Meer informatie over de vakjury

Timeline

Planning Sustainable Interior Design Awards

Algemene voorwaarden

Lees hier alles over de algemene voorwaarden van de Sustainable Interior Design Awards. 

Contact 

Voor vragen, reacties of opmerkingen met betrekking tot de Sustainable Interior Design Awards kun je contact opnemen met: 

Flinders BV
Affuitenhal 10
1505 RE Zaandam

Contactpersoon: Geert-Jan Smits, CEO Flinders
Email: geertjan.smits@flinders.nl
Telefoon: 020 3030630