hero image

Eero Saarinen

Eero Saarinen (1910-1961) was een Fins/Amerikaanse architect en meubelontwerper. De nadruk in zijn loopbaan lag op grootschalige bouwprojecten. Hij ontwierp ook een aantal iconische meubelen voor fabrikant Knoll en het merk Vitra.

Achtergrond van Eero Saarinen

Eero Saarinen is afgestudeerd in de beeldhouwkunst en in de architectuur.  Zijn vader had een eigen architectenbureau, waar Saarinen het vak in de praktijk leerde. Naar architectuur legt Eero Saarinen zich ook toe op modern meubelontwerp. Saarinen was een studiegenoot van Charles Eames, en samen ontwierpen ze de beroemde Organic Cair (1940). Een comfortabele, kleine leesstoel. Deze stoel was destijds de bijdrage van Eames & Saarinen voor de ontwerpwedstrijd Organic Design in Home Furnishings, opgezet door het MoMa. De Organic Chair wordt vandaag de dag nog steeds uitgegeven door Vitra, in drie varianten.

De Tulip Chair van Eero Saarinen

De Tulip Chair, ontworpen door Eero Saarinen is een echt designicoon. Wellicht ken je het model: de witte ronde, smalle voet die geleidelijk overgaat in de zitting. De stoel lijkt uit een geheel te bestaan. In het zitgedeelte ligt een gekleurd kussen. Doordat de stoel voorkwam in de serie Star Trek werd hij bekend bij het grote publiek. De Tulip Chair is vervaardigd van aluminium en glasvezel; in de tijd van Saarinen een innovatieve materiaalkeuze. Er bestaan variaties van de Tulip Chair, bijvoorbeeld met armleuningen. De stoel behoort tot de vaste collectie van het MoMa in New Yor en een miniatuur wordt door Vitra uitgegeven.

Eero Saarinen: grondlegger van modern industrieel design

In zijn korte leven – Saarinen stierf op 51-jarige leeftijd aan een hersentumor – heeft Saarinen geschiedenis geschreven, zowel met zijn bijdrage aan de architectuur als met zijn werk als meubelontwerper. Hij wordt als een van de grondleggers van moderne vormgeving beschouwd. Saarin won voor zijn Tulip Chair verschillende prijzen, zoals Museum of Modern Art Award (1969), de Federal Award for Industrial Design (1969) en de Design Center Stuttgart Award (1962).

Er komen geen producten overeen met de selectie.