Soort verlichting

Uit welke soorten verlichting kun je kiezen? Flinders onderscheidt vijf soorten verlichting: basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, gerichte verlichting en decoratieve verlichting.


1. Basisverlichting

Basisverlichting is de algemene verlichting in huis. Het zijn de lampen die je als eerste aandoet als je een kamer binnenkomt. Basisverlichting voorziet de ruimte van gelijkmatig licht, waarbij je goed kunt zien wat je doet (zoals schoenen uittrekken, stofzuigen of koken). Meestal bestaat basisverlichting uit hanglampen en plafondlampen. Met een dimmer kan basisverlichting ook als sfeerverlichting gelden.

> bekijk alle plafondlampen

2. Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is een aanvulling op de basisverlichting. Dit zijn de lampen die je ’s avonds aandoet voor een gezellige sfeer in huis. Bijvoorbeeld: je zit met z’n allen aan tafel en daar heb je een basislamp aan. Om de rest van de kamer ook een beetje te verlichten doe je een extra vloerlamp, wandlamp of tafellamp aan.

> bekijk alle tafellampen

3. Functioneel licht

Met functioneel licht bedoelen we leeslampen of bureaulampen. Goede, felle verlichting is belangrijk bij het lezen. Je kunt ervoor kiezen om een basislamp te gebruiken, maar het is altijd handig om een extra lamp te hebben op de plek waar je veel werkt.

> bekijk alle bureaulampen

4. Gericht licht

Gericht licht is verlichting die een object uitlicht of een bepaalde plek verlicht. Denk aan een spotje gericht op een schilderij, een mooi beeld of een mooi meubel. Vaak heeft een (klem)spot een beweegbare arm, waarmee je hem zelf kunt richten.

> bekijk alle spots

5. Decoratieve verlichting

Bij decoratieve verlichting kun je denken aan kerstlampjes, lichtslingers en lichtsnoeren. Vaak hebben ze kleine peertjes en stralen ze gekleurd licht of geel licht uit. De naam zegt het al: de lampen zijn vooral ter decoratie. Met decoratieve verlichting kun je niet lekker werken of goed zien wat je doet.

> bekijk alle wandlampen

Naar boven