Naar boven

Formule voor het perfecte ontwerp: Merel Bekking

Op gepost door Mark Lubbers in Woontrends

Deze keer in Jong Talent staat productontwerper Merel Bekking centraal: "Met een MRI-scanner heb ik in het brein kunnen kijken van 20 proefpersonen".

 

Merel Bekking portret
Naam Merel Bekking
Geboortedatum 17 oktober 1987
Opleiding Product Design (HKU)
Afgestudeerd
2011
Werkuren p/w Fulltime
Website  www.merelbekking.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“Je zou bijna kunnen zeggen dat ik een gespleten persoonlijkheid heb als ontwerper. De meeste en grootste projecten die ik doe zijn Research Based Design. Ik vind het te gek om helemaal in een onderwerp te duiken en wel te zien waar ik weer boven kom. Anderzijds maak ik ook wat luchtigere producten die ontstaan vanuit eigen fascinaties voor bijvoorbeeld beeldtaal of materiaal. Bijna altijd gaat het werk over verandering van perspectief.”

Brain Manufacturing Totaal

Beeld Brain Manufacturing.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Als ik alle personen moet omschrijven waar ik erg tegen op kijk om hun creativiteit ben ik morgen nog bezig dus hier een selectie: in de ontwerp-wereld word ik altijd enorm blij van de absurditeit en het lef van Jeff Koons en Damien Hirst. Maar ook de onbegrensde mogelijkheden, grootsheid en absolute overgave van Michael Jackson en Freddy Mercury zijn ongelooflijk inspirerend. Al deze mensen durven zo groots te denken, dat is jaloersmakend.”

Atelier Merel Bekking

Beeld Atelier van Merel Bekking.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

“Oei, lastig. Ondertussen zijn er in de wereld meer dan genoeg keramieken bekers en schaaltjes met een leuk opdrukje of patroontje. En bedrijven/ontwerpers die hun succesnummer in de zoveelste kleur uitbrengen, of met een andere hele kleine variatie, omdat het zo lekker verkoopt. Soms (vaak!) hebben wij mensen helemaal niet zo veel variaties om uit te moeten kiezen nodig.”

Brain Manufacturing

Beeld Brain Manufacturing project.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“Brain_manufacturing is een van die projecten waar ik trots op ben. Ik heb samengewerkt met het Spinoza Centre for Neuro Imaging Amsterdam en wetenschapper Steven Scholte. Met een MRI-scanner hebben wij in het brein kunnen kijken van 20 proefpersonen. We hebben kunnen ontdekken wat deze mensen mooi vinden door te kijken naar waar hun brein positief op reageert, ondanks wat ze zeggen dat ze mooi vinden. Door te kijken naar kleur, vorm en materiaal hebben we de formule voor het perfecte ontwerp kunnen achterhalen. Dit is een groots project waar ik twee jaar met volle overtuiging aan heb gewerkt en tot een te gek eindresultaat is gekomen.

Een ander product waar ik trots ben is Mr Fahrenheit, een betonnen kandelaar. Deze was in eerste instantie alleen voor mezelf ontworpen. Maar nadat een aantal vrienden deze kandelaar wilde kopen ben ik er een paar extra gaan maken. Maar de vraag bleef maar groeien tot hij uiteindelijk te groot was om nog zelf te produceren. Nu heeft Sweatshop Deluxe hem in hun collectie opgenomen en wordt hij sociaal geproduceerd. Dat het zo kan lopen vind ik echt geweldig.”

Kandelaars Mr. Fahrenheit

Beeld Kandelaars Mr. Fahrenheit.

 

Wat is je ultieme droom?

“Ik droom van een groots Merel Bekking Design imperium. Een mooie studio, een aantal vaste werknemers. De helft van onze tijd werken we aan een hoop gave opdrachten en de andere helft van onze tijd besteden we aan mijn eigen fascinaties en ideeën die we omzetten naar te gekke projecten en producten.”

 

Wat vind je van de producten van Merel?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Merel. Heeft zij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.

Mark Lubbers

Over de auteur

Mark Lubbers

Mark is online marketeer bij Flinders en maakt zich er hard voor om jong designtalent een podium te bieden. Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar mark.lubbers@flinders.nl.