Naar boven

Kleur in je interieur: dip-dye en ombre

Op gepost door Merel Kosters in Woontrends

Dip-dye en ombre

Dip-dye en ombre. Twee trends die zich in eerste instantie nog leken te beperken tot het kapperswereldje, maar inmiddels hebben ze zich via de beauty scene naar allerlei andere gebieden verspreid. Naast in kleur verlopende make-upproducten, kleding en accessoires zien we deze bijzondere trend nu ook terug in diverse interieurcollecties. En voor wie dit allemaal iets te bont lijkt: er zijn ook prachtige op deze trend geïnspireerde items in een rustigere uitvoering verkrijgbaar. Kijk maar mee voor een selectie aan mogelijkheden!

&Tradition Another Rug
Beeld Is dit Another Rug vloerkleed uit de collectie van &tradition nu een voorbeeld van dip-dye of ombre

Het verschil tussen dip-dye en ombre

In de praktijk worden de termen dip-dye en ombre vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. Dip-dye is de benaming voor een abrupte kleurovergang, een overgang die - zoals de naam al doet vermoeden – lijkt alsof een voorwerp in een contrasterende kleur verf gedoopt is. Ombre daarentegen is een meer geleidelijk kleurverloop. Onder de haarstylisten is ombre oorspronkelijk de benaming voor het verloop van donker naar lichter geblondeerd haar. Inmiddels wordt de term ook voor overgangen van licht naar donker of voor die van twee contrasterende kleuren gebruikt.

Haartrend
Beeld Het verschil tussen de abrupte kleurovergang van dip-dye gekleurd haar (links) en de vloeiende overgang van ombre ontkleurd haar (rechts).

Een echte trend

Tegenwoordig zijn dip-dye en ombre niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Je vindt in vrijwel alle winkels in kleur verlopende koopwaar, maar velen gaan ook zelf aan de slag. Voor de creatieveling is op Pinterest dan ook genoeg inspiratie te vinden.

Inspiratie ombre en dip-dye
Beeld Op elk gebied is wel een invulling voor de dip-dye en ombre trend te bedenken.

Zelf aan de slag

Ook op interieurgebied kun je gemakkelijk zelf aan de slag. Men neme een kale muur, blankhouten stoelen of basic accessoires en een pot verf en je komt al een heel end. Zo zijn muren het best te bewerken met een spons en verschillende tinten van éénzelfde kleur; op die manier krijg je een prachtig ombre kleurverloop waarvan je de intensiteit zelf kunt bepalen. Simpele accessoires kun je letterlijk in een pot verf dopen en oude meubelstukken plak je netjes af met schilderstape om ze vervolgens een dip-dye effect te geven.

Dip-dye interieur
Beeld Gebruik je verbeelding om zelf interessante dip-dye of ombre details in je interieur aan te brengen.

Kant-en-klare favorieten

En voor hen die niet zo handig zijn, of er gewoon geen zin in hebben, zijn er deze stijlvolle, kant-en-klare, in-kleur-verlopende interieur accessoires!

Accessoires met kleurverloop

Beeld Van links naar rechts en van boven naar beneden zie je:

  1. De vrolijke Shibuya vazen van Kartell kun je zowel met als zonder deksel gebruiken, zo kun je het zo bont maken als je zelf wil.  
  2. De echte kleurenliefhebber gaat voor de Dark Bridge Two hanglamp, die sfeervol licht in allerlei kleuren verspreidt. 
  3. Iets minder uitgesproken, maar zeker niet minder chique, zijn de Royal VKB Squeeze Bottle knijpflessen. Deze handige flessen, waarvan de bovenkant in een contrasterende kleur vormgegeven is, staan prachtig in een modern ingerichte keuken. 
  4. Een directe verwijzing naar de geschilderde dip-dye vind je bij de porseleinen Normann Copenhagen Agnes vazen, waar de penseelstreken nog duidelijk te onderscheiden zijn. Leuk als statement accessoire op zichzelf, of mooi in combinatie met meerdere vazen in andere formaten. 
  5. In dit kader mogen ook de &tradition True Colour 2 vazen niet ontbreken. Deze unieke serie vazen combineert ruw en geoxideerd metaal met glad en opgepoetst metaal, waardoor twee contrasterende kleurhelften ontstaan. 
  6. Tot slot moeten ook de Pols Potten Bubbles & Bottles flessen nog worden genoemd. Deze kleurrijke serie verenigt ombre en dip-dye door de flessen zelf in kleurintensiteit te laten verlopen en ze vervolgens te voorzien van een dop in hele andere kleur.
 
Kortom, dankzij de kleurtrends dip-dye en ombre kun je met een gerust hart van twee walletjes eten. Welke kleuren laat jij het liefst in elkaar overlopen? Wij zijn benieuwd!
 
[Onder redactie van Sabine Meekel]
Merel Kosters

Over de auteur

Merel Kosters

Merel is student en personal style blogger op Merely-Merel.nl. Ze houdt zich vooral bezig met mode, design en interieur. Voor de Adviesmodule schrijft ze over woontrends en geeft ze fijne interieurtips, altijd voorzien van een portie inspiratie!