Naar boven

Kleurtrends 2016

Op gepost door Anne Fleur van Otterloo in Woontrends

Het zal je niet ontgaan zijn dat er ieder jaar meerdere kleuren worden uitgeroepen tot ‘kleur van het jaar’. Volgens kleurexpert Pantone staat 2016 bijvoorbeeld in het teken van de roze- en blauwtinten genaamd ‘Rose Quartz’ en ‘Serenity’. Maar verffabrikant Flexa presenteerde ‘okergoud’ als de kleur van het jaar. En hoe zit het met de NCS Colour Academy? In dit artikel zetten we de kleurtrends van 2016 voor je op een rijtje.

Kleurtrends 2016

Trend #1: Equatorial & Energetic (NCS Colour Academy)

De eerste trend heeft een moeilijke naam, die zoveel betekent als ‘tinten uit de tropen’. De kleuren die deze trend kenmerken zijn energiek en exotisch, zoals koraalrood en limegroen. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze kleurtrend voortkomt uit de naderende Olympische Spelen, die dit jaar in Brazilië worden gehouden. En wat dacht je van evenementen als de Color Run?

De kleuren van de ‘Equatorial & Energetic’ trend en de toepassing ervan in een interieur

Beeld De kleuren van de ‘Equatorial & Energetic’ trend en de toepassing ervan in een interieur. 

Trend #2: Raw & Atmospheric (NCS Colour Academy)

Hoewel industrieel wonen alweer een tijdje ‘in’ is, geeft deze kleurtrend daar toch weer een nieuwe draai aan. ‘Raw & Atmospheric’ speelt namelijk in op de wereld om ons heen die steeds meer verhardt. Oorlogen, terrorisme en vluchtelingen zijn als het ware de inspiratiebron voor dit kleurenpalet, wat uiteenloopt van rustieke kleuren tot een gitzwarte tint.

De kleuren van de ‘Raw & Atmospheric’ trend en de toepassing ervan in een interieur

Beeld De kleuren van de ‘Raw & Atmospheric’ trend en de toepassing ervan in een interieur. 

Trend #3: Aquatic & Mystifying (NCS Colour Academy)

Zoals de naam al doet vermoeden kent de deze kleurtrend van 2016 verschillende blauw- en groentinten. Maar naast de diepte van de oceaan, drukt de ‘Aquatic & Mystifying’ trend ook de toenemende interesse in de ruimte uit. Zowel het water als de ruimte – denk aan Star Wars – bieden ons namelijk de ruimte om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. En is dat niet wat we allemaal soms willen?

De kleuren van de ‘Aquatic & Mystifying’ trend en de toepassing ervan in een interieur

Beeld De kleuren van de ‘Aquatic & Mystifying’ trend en de toepassing ervan in een interieur. 

Trend #4: Rich & Sensual (NCS Colour Academy)

De trend ‘Rich & Sensual’ refereert aan het hernieuwde feminisme in de wereld. We zijn in een periode beland waarin de combinatie van sexy en succesvol gewaardeerd wordt, waarin het oké is om vrouwelijk te zijn en op te komen voor je rechten. Denk aan de jonge Malala Yousafzai, die overal ter wereld geroemd wordt vanwege haar lef. Of aan Beyoncé, met het nummer ‘Who Run The World’. Bij deze trend horen krachtige, vrouwelijke kleuren als grijs, mosterdgeel, dieppaars en oudroze.

De kleuren van de ‘Rich & Sensual’ trend en de toepassing ervan in een interieur

Beeld De kleuren van de ‘Rich & Sensual’ trend en de toepassing ervan in een interieur. 

Trend #5: Okergoud (Flexa kleur van het jaar 2016)

Okergoud is dé kleur van 2016! Aldus AkzoNobel, moederbedrijf van Flexa, in haar trendboek ‘ColourFutures’. Okergoud is een combinatie van okergeel met een tintje goud. Een warme kleur die niet alleen je aandacht trekt, maar ook heel goed te combineren is met andere kleurtinten. Een veelzijdige kleur dus! Bovendien zie je goud en goudtinten heel veel terug dit jaar: niet alleen als likje verf op je muur, maar ook in woonaccessoires en meubels. 

Trend #6: Rose Quartz & Serenity (Pantone Color of the Year 2016)

Wat lief! Dat is waarschijnlijk het eerste wat je denkt bij het zien van de twee (!) kleuren die door Pantone, internationale autoriteit op kleurgebied, zijn uitgeroepen tot Color of the Year 2016. Het is voor het eerst dat er twee kleuren worden aangemerkt, en dat is niet voor niets. Want de kleuren 'Serenity' en 'Rose Quartz', ook wel babyblauw en lichtroze, laten zien dat de wereld steeds toleranter wordt als het om geslachtsgelijkheid gaat. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de kleurtrends van 2016? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke dag 09.00 – 18.00).


Anne Fleur van Otterloo

Over de auteur

Anne Fleur van Otterloo

Anne Fleur loopt stage op de marketingafdeling van Flinders. Zij verdiept zich in de adviesmodule en zoekt alle handige tips & tricks voor je uit.