Naar boven

Uitgelicht: HAY

Op gepost door Sabine Meekel in Woontrends

Het is één van de meest verkochte merken bij Flinders: HAY. Dit jonge en hippe designlabel is in 2002 opgericht door Rolf Hay (1968) en zijn vrouw Mette. Zij namen het succes van de Deense meubelindustrie in de jaren 50 en 60 als uitgangspunt. Rolf en Mette staken deze ontwerpen in een nieuw jasje en wisten Scandinavisch design weer helemaal op de kaart te zetten. Een knap staaltje architectuur, het gebruik van duurzaam materiaal en een bescheiden prijskaartje zorgden ervoor dat HAY is uitgegroeid tot een geliefd designlabel. Nieuwsgierig geworden? Lees verder en ontdek waarom HAY ook in jouw interieur past!

Sfeerimpressie HAY
Beeld Kleur, vorm en materiaal spelen een belangrijke rol in de collectie van designlabel HAY.

Mode of meubels?

HAY lanceerde zijn eerste ontwerp in 2003 op IMM Cologne. Deze internationale woonbeurs in Keulen is niet alleen de eerste vakbeurs van ieder jaar, maar ook één waar de grootste ontwerpers, fabrikanten en verkopers uit de designwereld bij elkaar komen. HAY had hier niet gestaan zonder de financiële steun van Troels Holch Polvsen, beter bekend als de oprichter van winkelketens Vero Moda en Jack & Jones. Omdat deze bedrijven een modeachtergrond hebben, werd HAY in eerste instantie als fashion furniture merk neergezet. Vandaag de dag heeft het label de perfecte balans gevonden tussen mode en meubels. Het statische van meubelstukken blijkt een fantastische combinatie te zijn met het dynamische van kledingstukken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kleuren en vormen van onderstaande items uit de HAY-collectie. Net high-fashion, toch?

HAY Accessoires
Beeld V.l.n.r. HAY Antique Quilt Ottoman poef, HAY Printed Cushion kussens en HAY Round One Ottoman poef.

Jong geleerd, oud gedaan 

Typisch voor HAY is de variatie tussen designers die al lange tijd meedraaien en jong ontwerptalent. Het duo Foersom & Hiort-Lorenzen, bijvoorbeeld, werkt al sinds 1977 aan designmeubels die een leven lang meegaan. In 2005 ontwierpen zij de Blow Lounge Chair loungestoel voor HAY. Dit prachtige ontwerp staat niet alleen geweldig in iedere huiskamer, maar zit ook nog eens heel lekker!

HAY Blow loungestoel
Beeld Droom lekker weg in de HAY Blow Lounge Chair loungestoel.

Sylvain Willenz werd juist pas in 1978 geboren. Deze jonge ontwerper heeft een master Design Producten afgerond in Londen en heeft samen met zijn team al verschillende projecten vormgegeven. Voor HAY ontwierp hij in 2013 de Shapes-spiegel, die ook bij Flinders in diverse vormen en pasteltinten te verkrijgen is. 

HAY Shapes spiegels

Beeld In welke HAY Shapes-spiegel kijk jij 's ochtends het liefst?

‘t Gaat dus over een stoel

Het grootste succes van HAY is de About-serie. Deze lijn begon met een ontwerp van Hee Welling voor een enkele stoel, die About a Chair heette. Welling wilde met deze stoel een bijzonder ontwerp neerzetten dat beroemd zou worden vanwege zijn eenvoud. En dat is gelukt! Inmiddels is de serie uitgegroeid tot een complete verzameling About-meubels, zoals de About a Table-tafel en About a Stool-barkruk. De heldere lijnen, eenvoudige uitstraling en hoog zitcomfort zijn niet onopgemerkt gebleven: de About a Chair AAC22-stoel is zelfs het bestverkochte product van Flinders! 

HAY About a Chair AAC23 stoel
Beeld HAY About a Chair AAC23 stoel.

HAY About a Stool AAS38 barkruk
Beeld HAY About a Stool AAS38 barkruk.

HAY About a Table AAT10 tafel
Beeld HAY About a Table AAT10 tafel.

Wrong for HAY: niks mis mee

In 2013 is HAY een bijzondere samenwerking gestart: Wrong for HAY. Het Deense label en de uit Londen afkomstige designer Sebastian Wrong presenteerden in 2013 op het London Design Festival hun eerste gezamenlijke collectie. Deze bestond niet alleen uit meubels, maar ook uit textiel, verlichting en woonaccessoires. Zo is de Sinker-hanglamp ontworpen door Sebastian Wrong en inmiddels één van de meest bekende artikelen uit de collectie van HAY. Inspiratie voor zijn ontwerpen haalt Wrong uit het stadsleven van Londen. Het resultaat mag er zijn!

HAY Sinker hanglamp

Beeld De Sinker-hanglamp is één van de vele succesnummer uit de Wrong for HAY-serie.

De producten van Wrong for HAY worden, net als die van HAY, gekenmerkt door een hoge kwaliteit, uniek ontwerp en uitstekende betaalbaarheid. Niet zo gek dus, dat HAY ook in Nederland ongekend populair is.

Sabine Meekel

Over de auteur

Sabine Meekel

Sabine is webredacteur bij Flinders en dol op design. Ze speurt woonbladen en websites af om de nieuwste producten te bespreken in de Flinders adviesmodule. Heb je tips, vragen of inspiratie voor een artikel? Mail naar redactie@flinders.nl.